Sindromul Piriform este o afectiune neuromusculara rara, care consta in comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriform. Muschiul piriform face parte din muschii pelvi-pertrohanterieni si este important pentru realizarea miscarilor care implica partea de jos a corpului, deoarece contribuie la stabilizarea articulatiei soldului, la miscarile de fextensie cu coapsa in flexie, abductie cu coapsa in flexie si rotatie externa ale coapselor.
Acest muschi permite mersul normal, trecerea greutatii corporale de pe un picior pe altul si mentinerea echilibrului. De asemenea, este folosit in cadrul activitatilor sportive care presupun ridicarea si rotirea coapselor, pe scurt – in aproape fiecare miscare. Nervul sciatic este un nerv lung care trece de-a lungul muschiului piriformis spre partea inferioara a membrului pelvin si se ramifica in regiunea poplitee, asigurand inervatia musculaturii si pielii (tegumentelor) membrului inferior. Compresia nervului poate fi cauzata de spasmele muschiului piriform.
Sindromul piriform debuteaza cu dureri, senzatie de furnicaturi si amorteala in zona feselor. Durerea poate fi severa si se poate extinde de-a lungul nervului sciatic. Senzatia de durere se datoreaza comprimarii nervului sciatic de catre muschiul piriform, cand o persoana sta in anumite pozitii timp indelungat (cum ar fi stand pe scaun) sau cand alearga. Durerea poate fi declansata inclusiv de urcatul scarilor, cand se aplica o presiune ferma, directa asupra musculaturii piriform. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri de sciatica nu sunt declansate de sindromul piriform.
Diagnostic
Nu exista nici un test specific pentru depistarea sindromului piriform. In multe dintre cazuri, relevant este istoricul care include leziuni ale zonei in care este localizat muschiul piriform, actiuni repetitive energice cum ar fi alergarea pe distante lungi sau statul prelungit in pozitii fixe. Diagnosticul de sindrom piriform se stabileste pe baza simptomelor prezentate de pacient si in urma examenului fizic, medicul solicitand pacientului sa faca diferite miscari a se observa daca apar dureri in zona musculaturii piriformis. Pacientul trebuie asezat in decubit dorsal (pe spate), cu genunchiul flectat la 10-20 de grade, si este rugat sa faca rotatie externa a coapsei impotriva unei rezistente aplicate de medic. Daca apare durere, testul este pozitiv si diagnosticul se confirma.
In unele cazuri, la examenul fizic se observa contractarea muschiului piriform. Se recomanda efectuarea unei radiografii sau a RMN-lui, pentru excluderea altor cauze ale compresiei nervului sciatic, cum ar fi o hernie de disc.
Tratament
Daca durerea este cauzata de pozitia in sezut sau de anumite activitati se va incerca evitarea acestora. Odihna, gheata si antiinflamatoarele (locale si pe cale orala) pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Se recomanada un program de exercitii fizice si elogantii pentru a se reduce compresia nervului sciatic. In anumite cazuri ar putea fi recomandate antiinflamatoare, miorelaxante sau injectii cu corticosteroizi sau anestezic, masaje. Alte terapii care ar putea fi folosite includ ionoforeza, care foloseste un curent electric de intensitate scazuta, precum si injectarea de toxina botulinica.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
durere sub fesa dreapta aparuta la alergare in panta si alunecarea piciorului drept.la alergare ma supara cind trag piciorul drept din fata spre spate.stingul nu ma supara de loc.durerea apare numai la antrenamente atunci cind vreau sa accelerez la maxim.se simte o contactura a muschiului si atunci apare si durerea.mentionez ca fac atletism (sprint) de 8 ani.rog citeva sfaturi nu mai stiu ce sa fac.am facut tratament cu antiinflamatoare si fizioterapie.problema persista de 6 luni,cu perioade bune dar scurte imediat dupa tratament.cu multumiri.