Pacientul trebuie supus unor examene: neurologic si clinic. Examenul clinic include postura pacientului, gradele de mobilitate ale coloanei, lungimea membrelor inferioare. Vor fi observate miscarile care produc o senzatie de durere. De asemeni medicul va palpa apofizele spinoase ale coloanei, va nota deviatiile observate si va palpa spasmul muscular. In timpul examenului neurologic medicul va testa reflexele, forta musculara, si iradierea durerilor, daca acestea exista.
Anumite examene sunt considerate tipice pentru diagnosticul scoliozei:
Testul inclinarii spre anterior (testul Adam)
Acest test este considerat un examen clasic al pacientului cu scolioza. Pacientului i se va cere sa se aplece inainte si cu bratele intinse sa incerce sa atinga solul. Acest test evidentiaza anomalii anatomice ale coloanei, ca prezenta unei gibozitati toracice sau o deviatie a axului coloanei vertebrale.
Testul firului cu plumb
Acesta este un test rapid vizual prin care se verifica daca coloana este verticala. La un pacient cu scolioza, firul cu plumb care se sprijina pe apofiza vertebrei cerviale C7 va ajunge la dreapta sau la stanga liniei mediane in loc sa fie situat in mijlocul liniei interfesiere.
Ex. radiologic
Exista mai multe tipuri de radiografii care trebuie efectuate. Astfel, pentru a determina varsta scheletului, se poate prescrie o radiografie de pumn. Prin compararea acestei radiografii cu norme radiologice standard, medicul va poate spune daca scolioza dumneavoastra poate sau nu progresa.
Daca este nevoie, medicul poate de asemenea sa ceara radiografii ale intregii coloane in incidenta anteroposterioara si laterala. Uneori se cer radiografii in care pacientului i se cere sa se incline lateral. Radiografiile arata medicului exact marimea scoliozei (apreciata prin unghiul Cobb) si numarul vertebrelor afectate. Radiografiile pentru scolioza sunt efectuate de obicei pe filme radiologice lungi si pacientul sta in picioare in momentul efectuarii radiografiei.
Unul dintre cele mai performante aparate de evaluare a posturii este GPS 400, aparat pe care l-am vazut la clinica Centrokinetic in Bucuresti. Cu ajutorul acestui aparat, se poate pune un diagnostic corect si se poate urmari evolutia tratamentului.
Un examen clinic detaliat, ca si o evaluare atenta a radiografiilor si a examenului RMN, incearca sa gaseasca:
-cauza neurologica- in particular o siringomielie (cavitate in maduva spinarii) care se poate manifesta prin tulburari ale reflexelor -neurologice abdominale
-malformatie vertebrala
-tumora, o infectie, o leziune traumatica
-neurofibromatoza (boala von Reckilnghausen) care se poate mainifesta prin multiple “pete” de culoarea cafeli cu lapte pe piele
-boala de colagen, cum ar fi boala Marfan, care se manifesta prin laxitate articulara importantaMedicul trebuie sa fie vigilent in mod particular daca:
-coloana vertebrala este dureroasa
-spatele este rigid, curbura este scurta si fara rotatia vertebrelor
-existenta unor semne neurologice, cutanate, de hiperlaxitate sau de picior stramb
-evolutie care nu se inscrie in tiparele uzuale
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/