Scolioza este cea mai comuna diformitate a coloanei vertebrale. Scolioza, in primul rand este o deformare fiziologica a coloanei vertebrale. In mod normal, scolioza fiziologica nu este vizibila cu ochiul liber. Diagnosticul scoliozei este evocat atunci cand exista doua anomalii principale ale coloanei vertebrale:
Curbarea laterala: ceea ce insemna ca daca o coloana este privita in plan anteroposterior apare o curbura anormala in acest plan. Aceasta curbura persista de obicei cand pacientul se apleaca spre inainte sa-si atinga picioarele cu mana. O usoara inclinare laterala a coloanei vertebrale nu este neaparat o scolioza. Astfel deviatiile laterale mai mici de 10 grade sunt considerate a fi in limite normale.
Rotatia vertebrelor: Rotatia vertebrelor este de obicei greu de observat pe radiografii, dar este intotdeauna prezenta intr-o scolioza reala.
Scolioza cauzeaza rareori durere, si de aceea poate fi dificil de detectat precoce. Astfel unii parinti observa unele caracteristici ale scoliozei la copilul lor in timpul verii, cand acestia poarta costume de baie:
- Un umar, sold sau san poate fi mai proeminent decat celelalt
- Un sold poate fi mai sus situat decat celelalt
- Hainele nu se potrivesc simetric- de exemplu pantalonii
- Corpul pare sa se incline intr-o parte
- Pozitia de relaxare a copilului, in ortostatism, este cu un picior flectat si cu unul intins.
Este important sa consultati un doctor de indata ce constatati o deformare a coloanei. Un diagnostic precoce poate sa previna progresia deformarii. Daca scolioza nu este tratata, coloana se poate deforma si mai mult, devenind rigida si greu de corectat, cu un tratament dificil.
Istoricul pacientului este important deoarece scolioza este de multe ori o boala cu componenta genetica. Daca pacientul este copil, este important de determinat inceputul pubertatii pentru a determina cu exactitate cati ani de crestere osoasa raman pacientului pana devine matur scheletul, deoarece cresterea progresiei curbei scoliotice se poate opri la varsta adulta.
Pacientul trebuie supus unor examene: neurologic si clinic. Examenul clinic include postura pacientului, gradele de mobilitate ale coloanei, lungimea membrelor inferioare. Vor fi observate miscarile care produc o senzatie de durere. De asemeni medicul va palpa apofizele spinoase ale coloanei, va nota deviatiile observate si va palpa spasmul muscular. In timpul examenului neurologic medicul va testa reflexele, forta musculara, si iradierea durerilor, daca acestea exista.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de recuperarea medicala. Terapia Schroth este folosita cu real succes in tratarea acestei afectiuni. Va sfatuim sa urmati aceasta terapie si sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Acum doi ani am observat ca soldul stang este mai mare ca celalalt. Am consultat mai multi medici dupa care am fost trimisa la un medic ortoped care a zis ca ce-i drept exista o curbura infima. Cand m-a intins kinetoterapeutul pe o saltea si mi-a pus mana pe coloana a zis ca si el simte cum deviaza putin la un moment dat. Prin urmare am inceput sa fac exercitii pentru a rezolva aceasta problema si dupa cateva saptamani nimeni nu mai sesiza nicio deviatie a coloanei dar soldul inca era mai mare (desi diferenta dintre cele doua solduri mai… Read more »
Multstimate dnul Doctor! Explicati, Va rog, fraza din articolul Dstra: "Scolioza, in primul rand este o deformare fiziologica a coloanei vertebrale". De cind scolioza e o curbura fiziologica? Poate ati avut alt ceva in vedere, dar scrieti niste prostii (ma scuzati de expresie). Scrieti pentru oameni simpli, care vor socoti scolioza ca o norma.
Buna ziua. In toate cartile din lume scrie, inclusiv in cele de anatomie ca scolioza este fiziologica pana la un anumit punct si depinde daca pacientul este stangaci sau dreptaci…fiind dextroconvexa sau sinistroconvexa. Va rog sa va controlati limbajul inainte de a face astfel de afirmatii sau sa intrebati.
Buna ziua ,in urma unei radiografii am fost diagnosticata cu cifoscolioza.As dori sa va intreb daca gimnastica medicala m.ar ajuta cu ceva.Nu stiu ce grad de curbura are.Am 30ani,cei de facut in cazul asta??Va rog din suflet sa.mi raspundeti.ast.raspuns.Va multumesc.
Buna ziua. Exercitiile si inotul va ajuta. Numai bine!!
Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare la dumneavoastra! Am o scolioza despre care acum 7 ani mi s-a zis ca e la mijloc,ori de operat ori de lasat asa(intretinut) . Ideea este ca eu am intrerup kinetoterapia si am purtat si corset la vremea aceea,iar de vreo 2 saptamani a inceput sa ma doara ft tare spatele si sa imi amorteasca mijlocul si piciorul drept. Nu mai pot dormi in nici o pozitie si sa imi fie bine, si ulterior am mers la medicul de familie care mi-a dat bilet de trimitere catre neurologie ! Mi-a recomandat spitalul… Read more »
Buna seara domnul Doctor,am 28 de ani si am scolioza inca din copilărie,aceasta problema am aflat-o pe la vârstă de 22 de ani,am fost si la Spitalul Foișorul de foc acum 5 ani,mi s-a spus ca trebuie sa evit cat pot da ridic greutăți mai mari de 10 kg,insa nu pot datorita serviciului si ca o data cu înaintarea in vârstă durerile o sa apăra,problema este ca am dureri de coloana mai ales in zona de mijloc si in partea de jos lombara asta mi se întâmpla când e vremea mai rece sau fac eforturi,îmi puteți spune va rog ce… Read more »