Coloana vertebrala este localizata in partea posterioara a cutiei toracice, avand forma unui tub cu trei curburi in plan sagital (daca privim pacientul din profil): lordoza cervicala si lombara si cifoza toracala. Coloana vertebrala este formata din 33-34 piese osoase numite vertebre, care in succesiunea lor vor delimita canalul vertebral, care protejeaza maduva spinarii.
Coloana vertebrala are trei functii:
-functia de sustinere (sustine trunchiul imprimand individului o postura caracteristica);
-functia de protectie (apara maduva spinarii importiva agresiunilor mecanice);
-functia de mobilitate (ofera corpului posibilitatea de a se misca si de a se deplasa in spatiu).
Coloana vertebrala este o structura extrem de complexa fiind formata, pe langa vertebre, si din muschi, ligamente, discuri intervertebrale, etc. Alterarea oricareia dintre aceste componente are repercursiuni grave asupra functiilor coloanei vertebrale.
Cum sunt legate vertebrele intre ele?
O vertebra este formata sintr-un corp si un arc vertebral. Intre doua corpuri vertebrale exista discurile intervertebrale, componenta cea mai importanta a segmentului de mobilitate. Discul intervertebral este asezat in spatiile dintre corpii vertebrali, pe care ii separa, dar ii si solidarizeaza in acelasi timp. Discul este format dintr-o portiune periferica, alcatuita din tesut conjunctiv fibros, numita inelul fibros si o portiune centrala cu aspect gelatinos, care poarta numele de nucleu pulpos.
Inelul fibros – este mai rezistent in partea anterioara decat posterior. In structura inelului fibros intra lame de tesut fibros, dispuse concentric in jurul nucleului pulpos. Aceste lame contin fibre de colagen care se insera pe fetele adiacente ale corpilor celor doua vertebre vecine, intre care este situat discul intervertebral. Lamele concentrice ale inelului fibros sunt in numar de 15-20 inaintea nucleului pulpos, iar posterior de numai 7-10, explicand slaba rezistenta la solicitari a acestei zone.
Nucleul pulpos – este o formatiune sferica de natura gelatinoasa situat central, bine fixat de inelul fibros la periferie. Este foarte bogat in apa si avad in captarea acesteia – hidrofil. El exercita compresiune asupra formatiunilor din vecinatatea inelului fibros si corpilor vertebrali, indeparteaza corpii vertebrali si pune in stare de tensiune inelul fibros, care tinde sa-i apropie din nou. Datorita acestor proprietati ale nucleului pulpos, discurile intervertebrale maresc elasticitatea coloanei vertebrale si absorb socurile mecanice. Atunci cand hidrofilia (aviditatea de retinere a apei) nucleului pulpos scade, se instaleaza degenerescenta discala. In stare normala, presiunea intranucleara creste cu incarcarea coloanei, fiind superioara cu 30-50% sarcinii exercitate pe unitatea de suprafata aplicata exterior. In cazul discului degenerat, presiunile din interiorul nucleului pulpos scad considerabil. Contractura muschilor toracelui si abdomenului reduc cu mult solicitarea discurilor intervertebrale.
Coloana vertebrala poate fi considerata ca un pilon de sustinere a corpului situat pe fata posterioara a trunchiului. La nivelul coloanei exista anumite grade de mobilitate intre doua vertebre succesive, iar prin aceste miscari se produce nutritia discului intervertebral. Nucleul pulpos functioneaza ca o pompa care regleaza circuitul lichidelor si al gazelor la nivelul discului intervertebral. In cursul miscarilor coloanei apar variatii de presiune la nivelul nucleului pulpos, variatii care favorizeaza circuitul lichidelor si al gazelor.
Mecanism fiziopatologic
Solicitarile mari ale coloanei lombare prin ridicarea greutatilor in pozitii incorecte (cu spatele flexat sau in hiperextensie) solicita la maximum inelul fibros care se poate fisura. Bolnavul simte o durere violenta care-l imobilizeaza si care nu-i mai permite redresarea coloanei sau miscari de flexiune, rotatie sau extenise. In acest moment, nucleul pulpos, aflat in stare de tensiune, migreaza pe fisurile inelului fibros, provocand iritarea filetelor nervoase marginea care provoaca durerea violenta. Aceasta este primul simptom al deteriorarii discului. Daca dupa acest moment acut se continua activitatea, atunci nucleul pulpos mareste dimensiunile fisurilor inelului fibros, putand aluneca mai departe, iritand radacinile nervilor care ies din maduva spinarii, provocand lomboscitica. In stadii mai avansate de deteriorare a discului, nucleul pulpos se poate rupe, iar fragmentele pot migra, fie catre cavitatea medulara sau in interiorul corpilor vertebrali. Fragmentarea si migrarea nucleului pulpos reprezinta „hernia de disc”, stare de deteriorare a discului care este ireversibila, necesitand chiar si tratament neuro-chirurgical. Primul stadiu, de fisurare cu integritatea nucleului pulpos, este reversibil si este cunoscut sub numele de „discopatie” beneficiind de tratament medical.
Simptome
Evolutia discopatiei se face in mai multe etape. La inceput, apare durerea lombara, datorita iritarii nervului de catre placile fisurate ale inelului fibros. Practic apare criza de lumbago.
Ce intelegem prin lumbago?
Se defineste ca o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care imobilizeaza bolnavul, punandu-l in imposibilitatea efectuarii miscarilor de flexie, extensie si rotatie ale trunchiului. Bolnavul nu se poate apleca sa ridice un obiect de jos, nu poate sa-si incheie pantofii si nu-si poate indrepta trunchiul. Regiunea lombara poate fi dreapta sau alteori incurbata lateral. Tentativa de miscare a trunchiului trezeste dureri violente. Bolnavul devine imobil, se deplaseaza cu multa dificultate, nu poate ramane multa vreme in picioare, iar ridicarea sau asezarea in pat sunt deosebit de dureroase. Imobilitatea se datoreaza atat contracturii muschilor lombari, consecinta iritarii nervilor de catre nucleul deplasat, sau tensionarii ligamentul vertebral posterior. In stadiile avansate, spatiile intervertebrale (spatiul dintre doua vertebre pe unde ies din canalul vertebral nervii spinali: de ex. nervul sciatic) se ingusteaza, diminuand in acelasi timp orificiul de emergenta a radacinilor nervului sciatic, aparand simptomul de lombosciatica.
Ce este lombosciatica?
Lombosciatica este consecinta iritarii radacinilor nervului sciatic de catre inelul fibros degradat sau de fragmentele migrate ale nucleului pulpos care ingusteaza zonele de trecere ale filetelor nervoase la nivelul gaurilor intervertebrale si se manifesta prin dureri in regiunea lombara, care iradiaza pe fata posterioara a coapsei si gambei membrului inferior, extinzandu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). Lombosciatica poate fi generata in afara de leziunile discale,si de catre boli neurologice infectioase, proliferative sau toxice, care afecteaza radacinile (radiculite) sau nervul sciatic(nevrite). De aceea in cazul aparitiei semnelor de lombosciatica este necesar sa va prezentati la medicul neurolog, pentru a se stabili diagnosticul, cauza si tratamentul. In formele simple, care traduc fisurarea inelului fibros, unde predomina semnele de lumbago, repausul la pat si evitarea eforturilor fizice timp de 14 zile asigura vindecarea fara a mai fi necesare alte tratamente. Din nefericire, in aceasta faza se comit imprudente regretabile din partea bolnavilor care amana consultul medical continuandu-si activitatea si efortul fizic. Continuarea activitatii va determina deplasarea sau fragmentarea nucleului pulpos, determinand aparitia herniei de disc. Evolutia in aceasta situatie poate fi severa, si consta in durere, impotenta functionala marcata, contractura musculara paravertebrala, presupunand tratamente complicate si costisitoare uneori necesitand interventia chirurgicala. Evolutia lombosciaticii depinde practic de atitudinea adoptata imediat prin repaus la pat si de momentul in care va adresati medicului.
Exista si o pozitie antalgica: in pozitia culcat pe o parte a corpului cu genunchii indoiti pentru a evita intinderea nervului sciatic, care provoaca durerile. Aceasta pozitie asigura largirea gaurii de conjugare pe unde trec radacinile nervului sciatic, scazand deci compresiunea nervoasa de catre discul lezat. S-a demonstrat experimental ca numai pozitia culcat pe o parte a corpului relaxeaza coloana de sarcinile mecanice si permite vindecarea discului.
Orice lombosciatica trebuie in principiu investigata cu un tomograf computer sau RMN pentru a se pune un diagnostic corect, daca este cazul, de hernie de disc. In multe cazuri, anamneza si examenul clinic nu sunt suficiente pentru diagnostic.
Care este tratamentul lombosciaticii?
Tratamentul urmareste: relaxarea mecanica a coloanei lombare prin repaus la pat 2-3 saptamani, masaj terapeutic, parafina, fizioterapie, IASTM, combaterea contracturii musculare cu decontracturante, proceduri calde, antiinflamatoare locale si calmarea durerii cu antialgice, opioide, infiltratii locale cu anestezice.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Exista conceptia eronata ca numai un pat moale cu multe perne poate asigura repausul coloanei vertebrale. Odihna in aceasta pozitie, departe de a feri coloana de solicitari, le accentueaza prin crearea de noi curburi, care provoaca puncte noi de presiune pe disc.
Repausul ideal se face pe un pat dur, dar nu pe scanduri sau usi. Bolnavul va gasi pozitia convenabila, culcat pe o parte cu genunchii indoiti. Aceasta pozitie combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic, prin marirea gaurilor intervertebrale. In perioada repausului la pat, bolnavul trebuie sa dea dovada de calm si sa accepte durata de repaus, prescrisa de medic in raport cu evolutia.
Contractura musculara lombara (lumbago) determina ingustarea gaurilor de conjugare si mareste conflictul disco-radicular si dureaza de la cateva zile pana la 2-3 saptamani, de aceea trebuie combatuta. In practica curenta se fac blocaje cu anestezice locale, concomitent cu administrarea tabletelor de antiinflamatoare, decontracturante musculare si eventual antialgice, opioide. Bolnavii care sufera de obezitate trebuie sa respecte regimul hipocaloric fiindca fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte foarte mari pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase.
Evolutia contracturii (lumbago) este conditionata de refacerea discului. In unele cazuri, decontractarea se poate obtine imediat, dupa cateva infiltratii cu anestezice locale, dar bolnavul nu are voie sa-si reia activitatea imediat, intrucat discul vertebral nu se reface inainte de 2-3 saptamani. Alte metode simple ca aplicatiile cu comprese calde, aplicarea locala de antiinflamatoare (gel, crema) sunt utile in combaterea contracturii, cu conditia ca bolnavul sa le urmeze in conditii de repaus.
Uneori procedurile calde provoaca congestia venoasa in jurul nervilor si poate mari durerea, de aceea trebuie sa se aplice caldura in mod rational, incalzind patul, evitand supraincalzirea directa a muschilor lombari.
Durerea reprezinta simptomul de disconfort major al bolnavului cu lombosciatica. Aceasta se reduce progresiv cu vindecarea discului si scaderea contracturii musculare. A trata numai durerea fara a combate solicitarea mecanica a coloanei si contractura musculara nu asigura vindecarea discului, expunand la distanta pe bolnav la recidive serioase, care pot genera cazurile chirurgicale.
Durerea este un avertisment in marea majoritate a cazurilor anuntand ca discul nu si-a restabilit functiile. Perceptia durerii de catre pacient este diferita, fiind conditionata in mare masura de structura psihica a bolnavului. Dar indiferent de modul in care pacientul suporta durerea, tratamentul trebuie instituit imediat si urmat cu strictete.
Infiltratiile cu steroizi si analgezic sunt cel mai important arsenal impotriva durerilor lombare, indiferent de cauza acestora. In functie de localizarea si caracteristicile durerii, se poate opta pentru infiltratii interfatetare (la nivelul articulatiilor intervertebrale), epidurale, blocuri la nivelul gaurilor intervertebrale (locul pe unde ies nervii spinali), denervari sau la nivelul articulatiilor sacroiliace. Reprezintă tratamentul de primă intentie concomitent cu tratamentul conservator. Infiltratiile reprezintă injectarea unei substante anestezice locale si a unui antiinflamator steroidian la nivelul unde terapeutul presupune că este cauza durerii. Infiltratia este foarte precisa, pentru ca se efectueaza la blocul operator cu control radiologic, iar durata medie de timp a procedurii este de 15 minute. Contrar asteptarilor pacientilor, aceste infiltratii nu dor, iar efectele lor sunt, de cele mai multe ori, miraculoase. Efectele pot dura intre cateva saptamani si 6 luni, uneori pot ajunge la 12 luni.
Rizoliza reprezintă accentuarea efectului infiltratiilor posterioare prin termocoagularea percutanată a ramurii posterioare a rădăcinii nervoase. Se realizează doar după ce testul infiltratiilor posterioare a fost pozitiv. Aceasta interventie nu se practicata la pacientii mai tineri de 50 de ani datorită repercursiunilor nefaste asupra musculaturii paravertebrale posterioare (denervare). Ca si infiltratiile vertebrale, această procedură se efectueaza sub control radiologic în blocul operator.
In evolutia obisnuita, bolnavul dupa circa 10-14 zile nu mai are contracturi musculare, isi poate indoi trunchiul, dar acuza unele senzatii subiective fara manifestari obiective, dureri sub forma de amorteala, senzatie de racire, arsuri etc. Senzatiile acestea dispar pe parcurs, in intervale variabile de cateva saptamani, pana ce nervul se reface odata cu disparitia compresiunii pe care a exercitat-o discul. Aceste simptome alarmeaza bolnavul desi intra in evolutia naturala a bolii. Tratamentul balnear si fizioterapic in aceste cazuri le rezolva in mod curent. Daca tratamentul este neglijat, la aceste semne dureroase, pot aparea dificultati la mers insotite brusc de incapacitatea de a misca piciorul sau degetul mare. Aceste simptome trebuie comunicate de urgenta medicului atragand atentia asupra producerii unei hernii de disc.
Atat exagerarea cat si indiferenta fata de un simptom sau altul pot avea urmari nefavorabile asupra vindecarii in timpul cel mai scurt al bolnavului.
Dupa disparitia fazei acute, tratamentul lombosciaticii poate fi consolidat in unele cazuri, in urma avizului medical, cu balneoterapie. Aceasta rezolva durerile sciatice sau contracturile musculare reziduale.
Buna ziua. Va sfatuim sa mergeti la medicul neurolog in vederea stabilirii unui tratament. In mod normal ar trebui sa faceti fizioterapie, chiropraxie si sa urmati un tratament cu antiinflamatoare. Numai bine!
Am dureri de mijloc foarte tari. Lucrez ptr batrani in Italia si fac efort mare. De multe ori merg aplecata de dureri. eu am crezut ca sant rinichii,nu este asa. Mi-a iesit un nodul pe partea dreapta(nu stiu cum sa ma exprim?) de cateva zile. Ce trebuie sa fac? multumesc. Am facut raze in Romania si mi-a spus dr ca sufar de lombosiatica. Poate imi sugeriti un tratament.
Bună ziua mă numesc Mary și am lobostiatica de gradul 2 am făcut un remene de o perioada de timp am dureri mari de mijloc care mi se lasă pe piceorul drept am făcut și injecție anti iflamator calmante cu tramadol dar nu cedează durerea nu ști ce sa mai fac și unde sa merg va rog sami dați un sfat pe lângă ăsta am și spondiloza cervicală care mia pasa pe centri nervoși aștept un răspuns
Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN, ulterior o consultatie la un medic neurolog. Numai bine!
mici prolapsuri L4 L5 cu atingeri radiculare L4 dreaptaL5 s1bilateral stenoza foraminalaL5S1stanga prin prolaps si modificarile spondilartrozice cu atingere radicularaL5 stanga spondilartroza cu atingere radiculara L5 dreapta in reces ce se poate face am tratament cu gabaran si alanerv dar durerea nu a cedat mergea pe picior pana la deget mare acum sa ridicat la spate sant din sibiu multumesc
Eu consider ca daca ai grija de tine si de pozitia ta pe un scaun, nu ajungi sa faci lombosciatica, si nici sa te doara spatele vreodata. Intradevar, este greu, dar nu este imposibil .
Multumim pt. sfaturi
Sper sa fie OK
Buna ziua .De un an jumatate ma lupt cu durerea de spate -lombar si cel mai rau,piciorul drept care doare cumplit daca merg mai mult de 1km. Am fost la ortoped,reumatolog,am facut fizio, kineto, aquagym, masaj,port centura lombara ,sunt atenta la miscari, evit greutati,..spatele se mai amelioreaza uneori , dar piciorul deloc. Durerea cedaza numai la repaus.Poate imi dati o sugestie, ca nu stiu ce sa mai incerc . Rezultatul RMN este: "Corpuri vertebrale aliniate posterior in rectitudine de profil. Discuri intervertebrale L1-L2,L2-L3,L5-S1cu hiposemnal liniar T2-deshidratare incipient. Disc intervertebral L3-L4 deshidratat,in hiposemnalT2 cu mica protuzie posterioara. Disc intervertebral L4-L5deshidratat in… Read more »
am o durere de soldul drept si mi se duce pe piciror in jos si mi sa spus ca am lobostiatica am facut o gramada de tramente dar nici un raspuns nusti ce este de facut .cu resprct.
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti o consultatie la un medic neurolog si un RMN. Numai bine!
Buna ziua. Va sfatuim sa luati legatura cu clinica BioOrtoClinic pentru a va rezolva problema. O zi buna!
Multumesc pentru raspuns.
Aveti vreo recomandare similara in Timisoara?
Din pacate, nu!
Numai bine!
Buna ziua,
Am durere de spate in zona lombara cu durere si la piciorul drept(suportabila).Am facut un RMN care a iesit normal insa doctorul m-a diagnosticat cu lomb acut.Sunt fotbalist si vreau sa stiu daca mai pot practica acest sport.
Cu respect,
Buna ziua. Sigur ca puteti juca. Dar cu un tratament adecvat. Succes!
Multumesc dl doctor acum am inteles destul de bine ca trdbuie sa consult un medic de urgenta
Am fost cu dureri anghinale piciorul drept mai mult de o luna cind am ajuns la medic am fost diagnosticata cu lombosciatica acuta dreapta mia dat un tratament lam facut mam simtit mai bine aproape fac un an dar de 5zile durerea a reaparut si nu stiam cui ss ma adresez
Am fost diagnosticata in italia prea mult nu am inteles
Va multumesc
Buna ziua.Am o durere de spate fesa dreapta pe picior in jos cu amorteala. Am fost la dr si mi a dat ibuprofen si Codamol pentru durere,dar eu am niste dureri groaznice si de abia pot merge.Ce pot face?
Am 58 ani,1,70 ,75 kg.Practic destul de intens la nivel de fost jucator de performanta tenis de masa (3-4 ori pe saptamna cate 2 ore + 2-3 competitii pe luna de cate 6-8 ore ).Sufar de lumbago nu am inca simtome de lombosciatica (iau mult milgama N si MSM ).As vrea sa stiu ce sa fac ca sa scap de crizele de 2-3 zile care mai apar la 2-3 saptamani si de care scap doar cu CELEBREX si 2-3 sedinte de FIZIO. Sa ma operez ? Dupa aceea mai pot juca ?
Buna ziua. Afectiunea dstra trebuie tratata de catre un medic neurolog. Mergeti la o consultatie si o va explice ce aveti de facut. Succes!
Am 58 ani,1,70 ,75 kg.Practic destul de intens la nivel de fost jucator de performanta tenis de masa (3-4 ori pe saptamna cate 2 ore + 2-3 competitii pe luna de cate 6-8 ore ).Sufar de lumbago nu am inca simtome de lombosciatica (iau mult milgama N si MSM ).As vrea sa stiu ce sa fac ca sa scap de crizele de 2-3 zile care mai apar la 2-3 saptamani si de care scap doar cu CELEBREX si 2-3 sedinte de FIZIO. Sa ma operez ? Dupa aceea mai pot juca ?
Am 43 de ani de 2 ani ma doare mijlocu in partea stanga si durerea se lasa pe picioru stang de doua zile deabia mai pot calca in iel in clipa cand ma ridic de pe scaun zici ca se rupe ceva la incheietura piciorolui in partea de sus
Buna ziua. Va sfatuiti sa faceti un consult la un medic neurolog si un RMN. Numai bine!
Buna ziua. As dori o lamurire privind o problema care ma sacaie de 4-5 luni. In zona soldului drept, am o durere permanenta care uneori coboara si catre picior in jos (uneori se opreste in zona genunchiului). Nu e o durere mare, mai mult ma sacaie, cum am spus. E ca o presiune continua in zona soldului. Ceea ce ma nelinisteste e ca nu stiu ce este. Am fost la medicul de familie care mi-a prescris Diclofenac supozitoare, Omeprazolum si inca ceva. Nu le-am luat inca pt ca, sincer, as vrea ca mai intai sa fac un control mai amanuntit.… Read more »
Buna ziua. In primul rand trebuie sa va adresati unei medic ortoped care ar putea sa desluseasca sursa durerii. Ulterior trebuie sa faceti un RMN pentru elucidarea diagnosticului. Numai bine!
In urma cu 5 luni si jumatate am suferit un traumatism, piciorul stang mi- a fost ridicat brusc si brutal in fata, pana sus deasupra umarului stang pentru cateva minute. A aparut atunci o durere la nivelul soldului ( in fesa) care a devenit insuportabila in cateva zile. Am facut 3 rmn in acest interval, am fost la mai multi medici, am facut 3 saptamani de fizioterapie in luna august fara nici un rezultat. De ajutor mi-au fost doreta, arcoxia 120 mg, celebrex cu aflamil( am mai luat fara rezultate gabaran, medrol, milgama, movalis, cloroxazon, diclofenac, etc.. ) Rezultatele de… Read more »
Buna ziua.
Imi este greu sa va dau un sfat in conditiile in care ati facut atatea investigatii fara nici un rezultat.
Ma asteptam sa iasa macar o leziune musculara sau tendinoasa…v-as sfatui sa mergeti pentru second opinion la un medic radiolog specializat in afectiuni ortopedice. Va pot sfatui in Bucuresti, dar nu stiu de unde sunteti.
Numai bine!
Buna seara, domnule doctor! Eu sunt din Rm. Valcea si cum aici optiunile sunt limitate, astept cu interes sfatul dvs pentru Bucuresti. Va multumesc!
Astazi am facut scintigrafia osoasa, indica o sacroileita. Am 36 ani, 1.67, 54 km. Ce considerati ca ar fi de facut pentru a putea scapa de durerile insuportabile si pentru a putea reveni la forma fizica excelenta de care ma bucuram inainte de traumatismul mentionat anterior?
Buna ziua.
Va recomand tratament prin fizioterapie si eventual infiltratii cu corticosteroizi in articulatie.
Numai bine!
Buna seara. Am facut fizioterapie dar nu a trecut durerea. Recent mi- spus medicul reumatolog, in urma unei ecografii, ca am dehiscente pe traiect fascia lata si ca nu ma pot recupera. Imi puteti recomanda un medic radiolog pentru second opinion? Va multumesc!
Buna ziua.
Dr. Ghiea Sorin – spitalul Medicover.
Numai bine!
Buna ziua! Imi pute-ti spune va rog ce inseamna aceste rezultate? RM coloana lombara: Usoara reducere a lordozei lombare, fara modificarea aliniamentului corpilor vertebrali. Mici arii edematoase in unghiurile anterioare ale corpilor vertebrali T12-L1 (posibil osteofite in formare – a se corela cu tabloul clinico-biologic, pentru excluderea unei afectiuni reumatologice). In rest, fara anomalii de semnal patologice la nivelul maduvei osoase a corpilor vertebrali lombari. Incipiente modificari artrozice interapofizare posterioare lombar inferior. Deshidratarea discului L5, fara reducerea inaltimii acestuia. Prolaps discal L5 cu fisura inelului fibros extern (pe conturul posteromedian), amprentarea sacului dural si minim contact radicular S1 bilateral in… Read more »
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic neurolog, afectiunea dstra fiind de competenta acestei ramuri medicale.
Numai bine!
Am 46 de ani, am fost diagnosticat de vreo luna cu spondilolistezis gradul 1 (3milimetri) L5 S1 cu pensarea spatiului intervertebral si modificari discartrozice(vazute la radiografie).La RMN mi-au iesit discurile L4 si L5 deshidratate cu mici protruzii, fara efect compresiv si hernii.Port un corset de vreo 2-3 saptamani, am facut 10 sedinte de fizioterapie (proceduri electrice) , antiinflamatoare, miorelaxante musculare, si m-am dus la serviciu, menajandu-ma la maxim.Dupa o prima ameliorare, simptomele s-au inrautatit si mi-am luat concediu medical cu repaus la pat acasa de o saptamana.Stau la pat de 5 zile dar nu simt ameliorari, am dureri in continuare… Read more »
Buna ziua ! Ma numesc Remus ANDREI. Sunt din Timisoara, am 35ani, sunt sportiv (polisportiv) si sensibil la rece cu spatele si partea dorsala . Am o mare problema la nervul sciatic de la L5 S6 pana la nivelul genunchiului, partea din spate numai partea stanga. Acum cativa ani am tras curent constant, la birou, de la geam, 1-2 luni in toamna . Nu am dat atentie si s- a agravat. Acum deja s-a acutizat . Si pe un fond de hernie disk, tot acolo, descoperita prin 2005-6-7, cativa ani inainte de lombosciatica. Mi-a mai trecut. Iar a aprut. m-a… Read more »
Buna seara ! Doresc sa va spun ca sunt o,, pacienta,,(asistenta medicala de profesie la o sectie de ortopedie) si am citit diverse articole pe aceasta tema pentru a ma informa si a putea lua atitudinea terapeutica cea mai corecta in situtia in care ma aflu,si anume: ex RMN/22.06.2015:L5-protruzie discala postero-lateral stg,cu minim conflict radicular S1 stg.Importante modificari degenerative de tip modic I(edem)la nivel L5-S1.Fara alte modificari semnificative discale.Fara modificari suspecte de structura osoasa .Fara anomalii de semnal la nivelul conului medular ).Faptul ca prima data am citit despre refacerea discului vertebral in articolul d-voastra m-a facut sa fiu optimista… Read more »
Buna ziua…spuneti.mi va rog..lucrez multe ore pe scaun..fac masaj medical de cateva ori pe luna…dar fata de la masaj zicea ca se simte a fi lombosciatica…ce ar trebui facut prima data??va multumesc
Buna seara!Dle dr.,am o lombosciatica de un an de zile..am urmat tratament cu antiinflamatoare,cat iau aceste antiinflamatoare ,Arcoxia 120 mg ,Xefo 8 mg,Movalis 15 mg,durerea cedeaza dar in momentul in care le-am terminat durerea reapare.Punctul durerii este fesa dreapta si coboara in muschiul piriform si iradiaza pana in tendonul din spatele genunchiului drept.Pozitia favorabila este doar pozitia culcat iar cele mai mari dureri le am atunci cand tusesc.Va rog sa.mi spuneti parerea dv si care sunt pasii urmatori.Va multumesc din suflet!!Valentin Bazgan,Galati.
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN lombo-sacral pentru a avea un diagnostic clar.
Ulterior se poate institui un tratament.
Numai bine!
buna ziua, Sunt Dorin, am 28 de ani, un stil de viata sedentar, muncesc la birou, joc tenis 1-2 ori pe saptamana si mai merg in medie 30 min pe jos/zi, nefumator, alcool moderat. Am o durere acuta recurenta la spate in regiunea lombara joasa, sa zic L1-L2-L3. Ea a debut brusc, in timpul iernii anul trecut, fara traumatism prealabil sau ridicare de greutati etc, pur si simplu o durere acuta, abea puteam merge. Am facut RMN, am fost la neurolog, m-a diagnosticat cu lumbago acut, mi-a recomandat analgezice, fizio, kineto etc. Dupa aproximativ 1 saptamana, mi-am revenit complet, insa… Read more »
Buna ziua.
Trebuie sa faceti kinetoterapie constant. De 2-3 ori pe saptamana.
Fizioterapie. Numai bine!
Buna ziua ma numesc mihaela si am lobociatica stg acut semiparestic l5 l4 ce ma sfatuiti am dureri mari in picioare este cazul de operatie
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN si apoi sa veniti la o consultatie. O zi buna!