Problemele ortopedice ce pot aparea de-a lungul timpului sunt de la cele mai simple pana la cele care necesita asistenta specializata. In cazul celor din urma, experienta medicului care intervine in rezolvarea problemei este mai mult decat importanta, alegerea medicului putand rezulta intr-o interventie rapida si cu rezultate foarte bune sau intr-o interventie dureroasa si un timp de recuperare foarte lung, creand astfel disconfort.
Medicii experimentati vor sti exact cum si mai ales ce tip de interventie sa aleaga in functie de fiecare caz in parte, acest lucru datorandu-se experientei acumulate si a numarului mare de pacienti operati de la debutul in aceasta meserie. Ca in orice alta meserie, experienta se capata in timp, odata cu numarul tot mai mare de pacienti si de cazuri pe care medicii ii intalnesc si le trateaza.
Cum se pot specializa medicii pe o anumita ramura a activitatii pe care o practica
Medicilor nu le este indeajuns experienta acumulata, pentru a se perfectiona dar mai ales pentru a se specializa pe o anumita ramura a domeniului pe care il practica, acestia trebuie sa studieze permanent si sa acumuleze cat mai multe informatii legate de noutatile aparute.
Acesta este si cazul multor ortopezi din Romania, care niciodata nu s-au rezumat la ceea ce au invatat pana intr-un anumit moment. Din dorinta acestora de a se perfectiona din punct de vedere profesional, acestia s-au implicat in diverse parteneriate si proiecte, si au devenit membrii in societati din domeniul ortopediei. In cazul dr. Andrei Ioan Bogdan, unul din proiectele principale la care a participat si cu care colaboreaza in continuare este realizarea primului portal ramanesc din domeniul ortopediei destinat pacientilor www.LectiaDeOrtopedie.ro, portal unde acestia se pot informa asupra diverselor interventii chirurgicale sau tratamente ce trebuie urmate in cazul afectiunilor ortopedice.
Importanta informarii pacientului inainte de interventiile legate de ortopedie
Inca exista medici ortopezi care nu dau importanta informarii pacientilor inainte de a trece efectiv la tratarea acestora. Acestia fac parte din medicii de moda veche care nu puneau pret pe informarea si pregatirea psihologica a pacientului si care propuneau solutii fara a argumenta si a explica pacientilor procedurile, protocoalele medicale si nici avantajele si dezavantajele legate de perioada de recuperare pe termen scurt sau pe termen lung.
In momentul in care un pacient se confrunta cu o problema de ortopedie mai rar intalnita sau care intra in categoria supraspecializarilor, se recomanda intotdeauna vizita la un specialist cu experienta in rezolvarea acelui tip de problema si efectuarea operatiilor respective. Medicii, in general, se supraspecializeaza pe o anumita ramura fara a ignora insa restul domeniului de activitate, iar pentru ca acestia fac mereu schimb de experienta in cadrul cursurilor de specializare postuniversitare si a conferintelor la care participa, sunt mult mai in masura se expuna pacientilor toate solutiile medicale disponibile la momentul actual.
Cu respect Dl Doctor..in urma operatiei de tibie si peroneu fracturate…a luat stafilococul auriu hemolitic din spital cat dureaza tratamentul..multumesc anticipat.
Buna ziua. Situatia este foarte complicata tinand cont ca aceste infectii sunt foarte rezistente. Trebuie sa obtin mult mai multe informatii ca sa va ofer un sfat si sa vad pacientul. O zi buna!
Buna ziua, Dl-Doctor la varsta de 76 de ani cu un diagnostic de Artroza St.2-3 Instilatiile ma pot ajuta sa ma descurc in sensul reducerii durerii si o mobilizare chiar modesta. Cu deosebit respect, astept un minim raspuns.Va multumesc
Buna ziua.
Va ajuta in mod cert infiltratiile. Va astept!
Domnule doctor ,
Va rog sa ma ghidati in legatura cu fractura unei glezne din mers prin calcat stramb. La urgente radiografia ma informat ca e rupt osul gleznei in 3 locur, totul gipsat si la pat, acum urmeaza operatia, din cate am inteles ca fixarea o a se faca cu niste uruburi, Ce variante ar mai exista, sau ceva modern, pentru fixarea gleznei si ca durata de timp.
Cu stima,
In asteptarea raspunsului dumneoastra,
Constantin
Buna ziua. Ceva modern exista: placi de titan si suruburi de titan, blocate, operatii miniinvazive…depinde de optiunile medicului dstra, pentru ca in acest moment conteaza doar parerile dlui. Deci aveti incredere in medic, urmari sfaturile dlui. Recuperare completa: 5-6 luni. Succes!
buna ziua as avea o rugaminte la dvs daca ma puteti ajuta cu un sfat. am avut umarul drept dislocat in urma cu 2 sapatamani in urma unei accidentari suferite la o partida de baschet cu prietenii.umarul a intrat la loc dupa o scuturare usoara a mainii.doctorul mi-a recomandat imobilizarea umarului timp de 2 saptamani cu fasa dupa care purtarea unei orteze de imobilizare a umarului timp de o saptamana+tratament cu Slideflex timp de o luna.am purtat bandajul timp de 2 saptamani(exceptie doar de 4 ori cand l-am schimbat doar pt a ma spala sau pt ca s-a lasat mai… Read more »
Buna ziua.
Din pacate nu exista vreun tratament de recuperare medicala care sa evite o recidiva.
Din pacate, sansele de recidiva la un pacient cu varsta mai mica de 35 de ani, dupa o prima luxatie (nu mai zic de 2 sau 3)conform tuturor studiilor, sunt de 90%. Optimistic vorbind exista si sanse de 10% sa nu mai faceti.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN la ambii umeri, cel recent luxat peste 3-4 luni ca sa vedeti daca leziunea s-a vindecat sau nu.
Tratamentul este, per ansamble, eminamente chirurgical.
Numai bine!
Hristos a inviat!
Domnule doctor am 41 de ani, o formatiune de 6 cm diam la nivel intertrohanterian femur stg posibil chist sau tumora cu celule gigant conform RMN si CT.
Imi puteti sugera un specialist in aceasta problema? Multumesc!
Buna ziua.
Dnul profesor Orban Horia este cel mai experimentat.
Numai bine!
Buna ziua,
Am 48 de ani si conform ultimului RMN (facut in urma cu 2 saptamani), am:
Genunchi drept: 1/2 ruptura femurala cu dezinsertie de la nivel intercondilian si neomogenitate de semnal LIA 1/2 femurala cu afectare > 50% din grosimea ligamentului.
Genunchi stang: rupturi fibrilare partiale 1/2 tibiala cu rupturi partiale LIP 1/2 femurala, cat si elongatie cronica ligamente incrucisate.
1. In ce masura ajuta infiltratiile cu PRP, si daca puteti sa-mi indicati si de cate sedinte am nevoie.
2. Daca alergarea usoara este interzisa.
3. Daca artroscopia este indicata.
Multumesc
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara u examen clinic.
In principiu PRP va ajuta.
Alergarea si artrocopia depind de examenul imagistic si clinic.
Numai bine!
Buna ziua d-le doctor.In urma unui accident la scoala (chiar in ultima zi) fetita in virsta de 9 ani a suferit o fractura la mina stinga.Diagnosticul in urma radiografiei la spitalul pediatric Ploiesti a fost ,,fractura supracondilara humerus sting,, D-na doctor, sub anestezie, a incercat repunerea oaselor in pozitia corespunzatoare dar dupa radiografie nu a fost multumita de rezultat urmind ca a doua zi dimineata sa solicite ajutorul unor colegi mai experimentati. Dupa vizionare poze s-a procedat din nou sub anestezie la repunerea corespunzatoare a oaselor. Rezultatul i-a bucurat pe medici fapt confirmat de noua radiografie efectuata. Am externat fetita… Read more »
Buna ziua.
Nu pot sa ma pronunt daca e bine sau nu, fara sa vad poze.
In principiu scopul nu este sa se faca sau nu o operatie, ci fractura sa fie redusa, axata si stabila.
Daca la primul control la 7 zile maxim totul va fi ok radiologic si clinic, tratamentul este suficient.
Numai bine!