• 28 ian. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 5.322

s5Spondiloza cervicala este un termen general folosit pentru uzarea articulatiilor coloanei vertebrale cervicale legate de varsta pacientului.  O alta denumire folosita pentru aceasta maladie este osteoartrita cervicala. Aceasta boala apare la pacientii cu varsta de peste 40 de ani si progreseaza odata cu varsta.

Desi spondiloza cervicala afecteaza ambele sexe in  mod egal, barbatii sunt afectati de obicei la o varsta mai tanara decat femeile. Pe masura ce imbatraniti, oasele si cartilagiile care alcatuiesc coloana vertebrala imbatranesc si apar nereguralitati ale oaselor numite osteofite. Totusi, multi pacienti cu semne radiologice de spondiloza cervicala (adica osteofiti), nu au simptome asociate, adica durere, spasme musculare si redoare musculara.

La extrema cealalta, spondiloza cervicala poate comprima una sau mai multe radacini nervoase cervicale- fenomen numit radiculopatie. Osteofitele si alte neregularitati osoase pot de asemenea sa reduca diametrul canalului vertebral cervical si sa comprime maduva , rezultand astfel MIELOPATIA CERVICALA. Aceasta poate duce la afectarea permanenta ireversibila a functiei structurilor nervoase. Din fericire, majoritatea pacientilor cu spondiloza cervicala (aproape 90%), nu pierd functia nervoasa, nici macar temporar.

   Semnele si simptomele spondilozei cervicale sunt:

s6

  • Durere la nivelul coloanei vertebrale cervicale si gatului.
  • Durere la nivelul umarului, toracelui sau membrului superior.
  • Tulburari de sensibilitate (intepaturi, furnicaturi) la nivelul bratelor, picioarelor, mainilor
  • Amorteli si scaderea fortei musculare la nivelul mainilor sau picioarelor.
  • Dificultati de coordonare a miscarilor.
  • Tulburari ale mersului.
  • Tulburari ale reflexelor neurologice.
  • Tulburari ale mictiunii sau defecatiei, cu posibila retentie urinara sau retentie de fecale .

Cauze:

Modificarile degenerative legate de uzura fiziologica sunt probabil cauza de baza a spondilozei cervicale. La varsta de 30 de ani, multi oameni prezinta semne radiologice ale degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ale coloanei cervicale, desi semnele clinice apar la o varsta mai inaintata a pacientilor. Modificari specifice legate de varsta includ :

  • Deshidratarea si lipsa de elasticitate a discurilor intervertebrale cervicale
  • Hernia sau proeminenta discurilor intervertrbrale sau a materialului discal care protruzioneaza in canalul vertebral.
  • Rigidizarea ligamentelor care conecteaza oasele si muschii coloanei vertebrale cervicale

Factori de risc

Varsta si uzura coloanei vertebrale cervicale sunt principalul factor de risc al spondilozei cervicale. De asemeni, pacientii care au avut un traumatism al gatului prezinta o incidenta mult mai mare a spondilozei cervicale.

Diagnostic. Simptomele si istoricul bolii, alaturi de examinarea clinica, pot sugera o spondiloza cervicala: spondiloza cervicala limiteaza miscarile gatului. Pentru a observa acest efect, medicul va cere sa inclinati capul in mai multe directii.

Examenul neurologic : pentru a afla daca exista o presiune asupra maduvei spinarii sau asupra radacinilor nervoase, medicul  va testa reflexele neurologice si se va asigura ca aveti o sensibilitate in limite normale ale mainilor si picioarelor. Medicul poate verifica de asemenea daca boala afecteaza mersul.

Radiografia coloanei cervicale: osteofitoza vertebrala, dovada a spondilozei cervicale.

s7 s9 s10

Computer Tomografia (CT)

Rezonanata Magnetica Nucleara (RMN)

s1 s2

s3 s4

Tratament. Scopul tratamentelor posibile este sa scada sau sa se elimine durerea ca si sa previna orice leziune permanenta, ireversibila a structurilor nervoase.

Tratamentul simptomelor de intensitate mica

  • Fizioterapia.
  • Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, pentru scaderea durerii.
  • Efectuarea exercitiilor  prescrise de catre un fiziokinetoterapeut pentru a creste forta musculaturii cervicale si pentru a castiga elasticitatea muschilor gatului si umerilor. Exercitiile de intensitate mica, cum ar fi innotul, pot de asemenea sa ajute.

Tratamentul cazurilor severe :

-Repaus la pat si imobilizare cu guler cervical pentru o saptamana sau doua pentru a reduce presiunea asupra radacinilor nervoase.
-Medicamentele miorelaxante, pot fi prescrise, mai ales daca este prezent un spasm muscular.
-Injectarea de substante antiinflamatorii steroidiene in articulatiile dintre vertebre. Aceste infiltratii vertebrale combina corticosteroizii cu un anestezic local pentru a reduce durerea si inflamatia.
-Chirurgical: Daca tratamentul conservator nu da rezultate sau daca semnele neurologice si simptomele, cum ar fi scaderea fortei mainilor sau picioarelor, devin mai pregnante, probabil aveti nevoie de o interventie chirurgicala.

Tipul de interventie chirurgicala va depinde de tipul de compresie a structurior nervoase (osteofitii vertebrali, stenoza spinala). Cele mai frecvente tipuri de interventii chirurgicale includ:

Abordul anterior : chirurgul face o incizie anterioara la nivelul gatului, si acceseaza portiunea anterioara a coloanei vertebrale. Apoi chirurgul poate scoate discul intervertebral si portiunea herniata a discului (hernia de disc cervicala), in functie de procesul patologic existent. Uneori, dupa inlaturarea discului intervertebral, chiurgul prefera sa umple spatiul dintre vertebre cu o grefa osoasa sau cu un implant (caja intervertebrala).

Abordul posterior : prin acest abord chirurgul rezeca sau repozitioneaza oasele din portiunea posterioara a coloanei vertebrale cervicale, mai ales in cazul in care canalul vertebral prezinta o stenoza la mai multe nivele. Aceasta operatie, numita laminectomie, rezeca portiunea osoasa posterioara  a vetebrelor printr-o incizie situata la nivelul regiunii posterioare a gatului.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Va rog pentru data de9 sau 10 Iulie o programare la cabinetul dv va mulțumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru programare sunati la numarul: 0786602299.
Numai bine!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x