• 6 dec. 2012
  • Raspunsuri: 151
  • Vizualizari: 91.498

Gonartroza sau artroza genunchiului este o afectiune degenerativa ce consta in distrugerea progresiva a cartilajului articular  prezent pe extremitatile osoase articulare: femur, tibie si rotula sau patela. In ultimii ani acestei boli i s-a acordat o atentie deosebita si au fost elaborate o serie de studii care au aratat ca artroza nu se rezuma doar la distrugerea cartilajului hialin, ci afecteaza intreaga articulatie, inclusiv osul subcondral. In tarile civilizate, gonartroza este considerata o problema nationala pentru ca este una dintre cele mai frecvente afectiuni, iar aparitia ei depinde de speranta de viata a pacientului, toti oamenii fiind afectati mai devreme sau mai tarziu, intr-o forma mai usoara sau mai agresiva.

 Seif_knee-anatomy02

Incidenta gonartrozei
Este o boala cu un debut lent, in medie dupa varsta de 45 de ani, cu o evolutie progresiva, ireversibila, continua care duce in final la anchiloza (blocarea) articulatiei genunchiului, devieri de ax in special in genu varum, insotite de dureri foarte mari. Adesea este o boala caracteristica persoanelor de varsta a doua si a treia,dar  boala nu are neaparat legatura cu varsta. Poate sa apara si la tineri, in urma unui traumatism foarte puternic la nivelul articulatiei genunchiului: luxatii de genunchi, leziuni capsulo-ligamentare(ruptura de menisc, ruptura ligamentelor incrucisate, fracturi articulare de femur, tibie sau rotula, leziuni condrale posttraumatice).
Gonartroza este o problema de sanatate care apare la persoanele de peste 40 de ani, afectand aproximativ 25% – 30% din persoanele cu varste intre 45-65 ani, si aproximativ 60% din persoanele cu varste peste 65 ani. Gonartroza este practic o uzura a cartilajului articular, al articulatiei, si aceasta uzura poate debuta la orice varsta, in functie de anumiti factori favorizanti: ereditari, sportul de performanta, obezitate, munca fizica grea, traumatisme, anomalii de ax congenitale sau dobandite.

Cauzele gonartrozei
Boala poate debuta pe un genunchi anatomic normal, pe fondul suprasolicitarii, sau pe un genunchi tarat de alte afectiuni colaterale sau predispozante, supus unor traumatisme minore.  Factorii de risc pentru gonartroza includ:

  • Obezitatea: este cel mai mare „dusman” al articlatiilor membrului inferior. Cresterea stresul mecanic, a incarcarii, a fortelor care apar si se dezvolta la acest nivel, sunt strans legate de artroza genunchiului, dar si de coxartroza. S-a dovedit ca un indice masa corporala (BMI = body mass index) crescut predispune la imbatranirea prematura a articulatiei genunchiului. Cresterea stersului mecanic nu este direct proportionala cu cresterea in greutate. La o crestere a incarcarii cu 2/3 fata de greutatea ideala, fortele care trec prin articulatia genunchiului cresc de 10 ori.
  • Varsta: inaintarea in varsta duce la scaderea proprietatilor cartilajului articular, ulterior aparand leziuni in diferite grade de evolutie la acest nivel, ceea ce duce la aparitia modificarilor radiologice precum ingustarea spatiului articular, prezenta osteofitilor, resorbtii osoase, leziuni degenerative la nivelul ligamentelor intraarticulare (mai ales la nivelul meniscului intern).
  • Traumatismele: pot distruge in mod direct cartilajul articular prin aparitia leziunilor condrale, sau pot determina leziuni ligamentare  (menisc, LIA, LIP) care in timp vor determina aparitia gonartrozei, uneori chiar daca sunt tratate corect sau nu. Orice modificare anatomica la nivelul articulatiei genunchiului va determina o crestere a coeficientului de frecare intraarticular, o uzura mai mare, si o afectare a cartilajului articular.
  • Diabetul zaharat.
  • Tulburari hormonale.
  • Tulburari sistemice: guta, hemocromatoza, tulburari metabolice.
  • Boli neuromusculare.
  • Afectiuni congenitale: laxitati ligamentare, deviatii de ax (genu varum, genu valgum, genu recurvatum).  

Gonartroza se poate impartii in doua forme: primitiva si secundara. Forma primara este cea mai frecventa dintre ele, si teoretic toti oamenii ajung intr-un final, in functie de speranta de viata, sa faca aceasta boala. Este legata in special de procesul de imbatranire si apare la persoane mai in varsta, la care se asociaza si alti factori( obezitatea, diabetul). Practic odata cu inaintarea in varsta, cartilajul articular isi pierde propietatile si astfel apar leziuni, si ulterior gonartroza. Forma secundara este mai usor de explicat si inteles, fiindca se refera la boala degenerativa a articulatiei genunchiului ce apare secundar unor factori predispozanti, cel mai adesea un traumatism sau o anomalie congenitala de deviatie a axului biomecanic al membrului pelvin, si apare la persoane relativ tinere. 

Clasificarea
Exista 4 stadii se face pe baza examenului clinic, radiologic si a examenului artroscopic:

Stadiul I – in care modificarile articulare sunt minime, simptomatologia este caracterizata de redoarea care apare dupa un moment de repaus (somn, stat la masa, in masina), durere minima sau moderata (fiecare pacient percepe durerea in felul lui) si uneori inflamatie locala cu edem si tumefactie, radiologic (radiografie, RMN) nu exista modificari, artroscopic exista semne ale degenerareii cartilaginoasa (cartilaj moale, opac, posibil fibrilare fina a acestuia).

Stadiul II – simptomele sunt minime sau mai degraba moderate, cu durere locala permanenta mai frecvent in compartimentul intern, de intensitate medie, redoare articulara matinala importanta (pacientul spune ca are nevoie de 2-3 minute pentru a putea sa isi incalzeasca articulatia), semne de imflamatie locala cu edem, tumefactie (apar periodic aceste semne inflamatorii), radiologic apare ingustarea spatiului articular, artroscopic apare fibrilarea cartilajului si degenerare meniscala, de cele mai multe ori unicomparimental – in zona interna.

Stadiul III – simptome moderate, cu durere permanenta moderata intraarticulara,  dar uneori se exacerbeaza, redoare matinala si dupa repaus semnificativa (pacientul sustine ca are nevoie si de 10 minute pentru a se mobiliza dupa un moment de repaus), limitarea mobilitatii articulare (flexia este limitata de durere dar si mecanic), cracmente osoase (zgomote articulare) la urcatul si coboratul scarilor dar si la miscari simple de flexie/extensie, radiologic – ingustarea spatiului articular, osteofite la periferia articulatiei, modificarea axului biomecanic al membrului pelvin, artoscopic – fragmentarea cartilajului articular cu zone mai afecatete si zone mai putin afectate, corpi liberi intraarticulari, osteofitoza marginea suprafetelor articulare, leziuni degenerative meniscale.

fig_02b

Stadiul IV – simptome severe, durere foarte mari in repaus, noaptea, la schimbari de vreme, care nu il lasa pe pacient sa se odihneasca (dupa o perioada simptomele nu mai raspund la administrarea de antiinflamatoare orale sau locale, durerile fiind insuportabile), deformare articulara in var sau valg, instabilitate articulara pacientii fiind nevoiti sa poarte baston sau carje pentru a se putea deplasa, radiologic – spatiu articular redus, dezaliniere biomecanica, scleroza osoasa in punctele de sprijin, osteofoza marginala, artroscopic – lipsa cartilajului articular pe arii intinse.

Simptomatologia
gonartrozaGonartroza este o boala cu debut insidios, lent, avand o perioada de debut cuprinsa intre cateva luni si 3-5 ani. Simptomul principal este durerea la nivelul genunchiului, cu caracter profund si care apare la mobilizarea articulatiei dupa o perioada de repaus. Durerea este moderata la inceput, pe timpul zilei si raspunde la tratamente cu antiinflamatoare si antialgice. De asemenea pot aparea crepitatii si impotenta functionala. In stadiile avansate poate sa apara instabilitate la nivelul genunchilor, Devierea axului biomecanic, iar durerea devine invalidanta, fara sa mai raspunda la antiinflamatoare. Alte simptome si semne pot fi tumefactia genunchilor, spasme musculare periarticulare. Mobilitatea articulara este pierduta, pacientul fiind condamnat sa ramana in casa, si sa se deplaseze pe distante scurte cu pasi mici.

Examinari paraclinice. 
Daca la examenul clinic medicul constata ca pacientul are semne de gonartroza, atunci il indruma pe pacient sa efectueze o radiografie, astfel radiografia este investigatia de electie pentru diagnosticarea gonartrozei in stadii avansate, iar RMN-ul in stadii incipiente (I-II). Putem evidentia pe radiografie: ingustarea spatiului articular (mai frecvent in compartimentul intern al genunchiului in stadiile incipiente si moderate, iar ulterior global in stadiul IV), osteofite marginale si posterioare, resorbtii osoase in zonele portante ale articulatiei reprezentate de chiste osoase, devierea axului biomecanic al membrului cu genu valgum sau genu varum, scleroza osoase.
Modificarile sunt diferite si depind in mod direct de repartitia fortelor intrarticulare, astfel in zonele portante unde stresul este mai mare se evidentiaza reducerea mai accentuata a spatiului articular, scleroza si chiste. In afara zonelor de incarcare – la marginile articulatiei – apar depuneri anormale de tesut osos numitiosteofiti. Se poate observa mai frecvent scaderea spatiului articular in nivelul compartimentului femurotibial medial, desi compartimentul femurotibial lateral si patelofemural sunt si ele afectate. Aceste modificari asimetrice la nivelul compartimentului medial/lateral pot rezulta in deformarea in varus respectiv valgus. Pierderea axului biomecanic al membrului va inrautati si mai mult situatia si va creste presiunea in compartimentul respectiv.

g1 g2

g4 g4w g8

g5

Evolutia si prognosticul g10
Boala are un caracter lent progresiv si ireversibil, determinand in final, dupa 15-20 de ani de la debut, anchilozarea articulatiei genunchiului si deformari semnificative ale axului biomecanic al membrului.  Evolutia este lenta, ducand si la deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat, inflamatii la nivelul coloanei lombare, suprasolicitarea celorlalte articulatii, atitudine vicioasa in genu valgum sau genu varum, simptome care duc la invalidarea pacientului prin scadearea perimetrului de mers, imposibilitatea de a se incalta, de a se imbraca, de a se spala, iar in final boala determina imobilizarea individului la pat. Goxartroza are un caracter invalidant, de unde şi prognosticul rezervat. Pacientul ajunge sa fie imobilizat la pat, cu atat mai mult cu cat boala este bilaterala. Noi sfatuim pacientii sa fie receptivi la tratamentele existente in prezent, sa fie pozitivi, optimisti si sa inteleaga ca existe metode de tratament performante care le pot oferi o viata normala, buna, fara dureri, dar cu anumite reguli si restrictii.

Tratamentul gonartrozei:
-este de 4 feluri, si se aplica in functie de stadiul bolii.

  • tratament de recuperare (balneo-fizio-terapie), care consta in fizioterapie, kinetoterapie si educarea pacientului. Este recomandat stadiilor incipiente de gonartroza. Kinetoterapia consta din exercitii fizice menite sa tonifice musculatura (in special muschiul cvadriceps) si sa imbunatateasca mobilitatea genunchiului: exercitii de aerobic, bicicleta, innot–hidroterapie, si in general exercitii care nu supun genunchii la incarcare suplimentara. Educarea pacientului este o componenta importanta a tratamentului gonartrozei – in special modificarea stilului de viata, si anume implementarea unui program de exercitii fizice zilnice si scaderea in greutate acolo unde este nevoie. Reducerea greutatii corporale catre limitele normale, prin exercitii fizice sau diete (impuse de un cadru medical), va duce la scaderea stresului asupra genunchilor, diminuarea simptomatologiei dar si incetinirea modificarilor patologice la nivelul cartilajului articular. Termoterapia este un alt tratament care amelioreaza uneori simptomele bolii. Fizioterapia are un rol important in ameliorarea simptomelor produse de gonartroza, dar odata cu progresia bolii efectele acestui tratament scad. Pacientii trebuie sa inteleaga ca fizio- si kinetoterapia nu vindeca boala, doar o amelioreaza.
  • terapia farmacologică (generala si locala in cazul persoanelor slabe cu antiinflamatoare, antialgice, decontracturante musculare):  consta in antiinflamatoare locale (unguent sau gel), cu aplicare locala fara a masa zona dureroasa, fiind recomandate doar persoanelor normoponderale. In cazul in care simptomatologia persista, sau daca durerile se accentueaza, se recomanda  folosirea perioadica a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) neselective sau selective. Tratamentul poate fi completat cu un decontracturant muscular (Mydocalm). Aceste medicamente se administreaza asociat, in cure de 7-10 zile, ulterior se ia o pauza 2-3 saptamani, urmand a fi reluata administrarea lor.  In plus exista si suplimente alimentare pe baza de acid hialuronic, care administrate timp indelungat (3-6luni), pot ameliora simptomele in stadiile incipiente sau moderate ale bolii. Noi va recomandam sa folositi Synotabs, combinatie unica de glucozamina (sulfat), condroitin sulfat si un complex de vitamine si minerale. Aceste tablete contin:

Untitled1

Glucozamina (sulfat):     500 mg/tb.
Condroitin sulfat :          175 mg/tb.
Calciu :                          100 mg/tb
Vitamina D:                    0,85 µg/tb.
Vitamina C:                    33,5 mg/tb.
Mangan:                         1 mg/tb.

 •2×1 tablete filmate/zi (doza zilnica de glucozamina este de 1.000 mg)-minim 3 luni/an

O alta clasa de medicamente sunt produsele vascoelastice injectabile pe baza de acid hyaluronic. Acest tratament consta in 3-5 injectii intraarticulare (1 injectie pe saptamana). Acidul hyaluronic este o substanta ce se gaseste in mod normal in articulatie si are rol lubrefiant. In gonartroza cantitatea de acid hyaluronic prezenta in articulatie este scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul. Acest tratament scade coeficientul de frecare la nivelul articulatiei, scade durerile, imbunatateste mobilitatea si proprietatile cartilajului articular.

acp-therapie-schematische-darstellungIn toate stadiile afectiunii sunt foarte utile infiltratiile cu solutii vasco-elastice, sau cu plasma imbogatita cu trombocite si factori de regenerare, care au rolul de a lubrefia articulatia, de a imbunatatii propietatile carticajului articular. Tratamentul consta in 3 injectii efectuate la interval de 7 zile in cazul solutiilor vascoelastice, sau la 2 luni in caz de PRP. Ele se fac direct in articulatie, nu dor, procedura fiind extrem de simpla. In ziua tratamentului pacientul nu are nici o restrictie. Noi va recomandam ca solutii vascoelastice: Synocrom forte.

Untitled

In stadiile foarte avansate, pentru a scadea durerile si a creste mobilitatea articulara se efectueaza infiltratii cu un corticosteroid de ultima generatie. Procedura este simpla, nedureroasa, iar efectele dureaza cateva luni, in functie de particularitatea cazului.

Total-Knee-Replacement

Un pas important in tratamentul stadiilor incipiente sau moderate, sau in leziune de cartilaj articular gradul IV, dar limitate, este terapia cu celule STEM. Pentru a beneficia sau a initia acest tratament, pacientul are nevoie de o investigatie RMN, pentru a vedea daca exista leziuni asociate sau nu: leziuni de menisc, de ligamente incrucisate, anomalii femuro-patelare, sau radiografii de ax ale membrului afectat pentru a vedea daca exista anomalii ale axului mecanic sau anatomic ale membrului. In situatia in care exista aceste probleme, ele trebuie rezolvate concomitent sau initial fata de tratamentul regenerativ.

nr551876In USA tratamentul se foloseste de cca 2 decenii, iar succesul terapiei ne da sperante ca va deveni cat de curand cel mai important pas in ortopedia moderna, care inseamna tratamente chirurgicale miniinvazive, terapii regenerative si recuperare rapida. Tratamentul este simplu, si dr. Andrei Bogdan il efectueaza in decurs de o ora. Consta in recoltarea din mijlocul osului printr-o injectie  a maduvei osoase, practic 60ml de sange ce contine printre altele si celulele STEM. Ulterior sangele este centrifugat in vederea separarii celulelor STEM (6-8ml), care sunt injectate intraarticular. Beneficiile terapiei apar dupa 2-4 saptamani.Pentru mai multe informatii, ma rugam sa continuati lectura aici !

  • tratamentul chirurgical: in stadiile avansate ale bolii, devine tratamentul de electie. In istorie au fost elaborate si folosite mai multe tipuri de tehnici chirurgicale, initial cu rezultate extrem de slabe, dar in timp evolutia a fost remarcabila, astfel ca in prezent putem spune ca tehnicile chirurgicale pot oferi pacientilor o viata normala. In prezent se folosesc urmatoarele tehnici chirurgicale:

Osteotomia de tibie este o procedura chirurgicala indicata in special pacientilor tineri, ce sufera de artroza dobandita in urma unui traumatism la nivelul genunchiului (fractura) ce s-a vindecat vicios, adica intr-o pozitie anormala. Ea este indicata si in stadiile mai avansate de artroza, la persoanele de varsta a doua si a treia, care dobandesc datorita artrozei, un genu varum, astfel stresul si durerile accentuandu-se la nivelul compartimentului intern al genunchiului. Rolul osteotomiei este de a alinia capetele osoase, de a reda articulatiei forma anatomica si practic de a scadea stresul de la nivelul compartimentului intern al genunchiului (cel mai frecvent afectat de artroza). Acesta nu este un tratament definitiv, pacientul avand indicatie pentru operatii ulterioare.

Tratamentul artroscopic: Artroscopia este o metoda minim invaziva, prin care se introduce o camera de luat vederi si anumite instrumente in articulatia genunchiului prin intermediul a 2 incizii de aprox 0.5-1cm. Artroscopia este destinata in special gonartrozei de stadiu II-III si poate avea rol diagnostic – pentru stadializarea bolii si planificarea tratamentului ce va fi urmat, poate avea rol preventiv – la persoanele diagnosticate timpuriu si la care nu s-au instalat inca semnele radiologice de gonartoza, poate trata leziuni ale meniscurilor sau ligamentelor genunchiului ce pot duce ulterior la aparitia gonartrozei. Artroscopia poate avea si rol terapeutic prin tehnici speciale destinate leziunilor cartilajului articular: lavaj articular (tratament paleativ), debridare – extragerea fragmentelor libere de cartilaj din articulatie si curatarea suprafetelor articulare, tehnica microfracturilor, mozaicoplastia, autogrefa condrocitara.  Artroscopia este o metoda care atenueaza cu 30-40% simptomele artrozei si ofera pacientilor cativa ani mai buni pana la protezare.

Artroplastia este tratamentul chirurgical prin care se inlocuieste articulatia genunchiului cu o proteza (o articulatie artificiala). Artroplastia de genunchi poate fi unicompartimentala sau totala. Indicatiile pentru proteza unicompartimentala sunt ca procesul degenerativ sa afecteze doar unul din compartimentele genunchiului (medial, lateral, patelofemural) si ambele ligamente incrucisate sa fie intacte. Artroplastia totala de genunchi este indicata in stadiile avansate de gonartroza (stadiul IV), cand celelalte tratamente nu mai fac fata in ameliorarea simptomatologiei – durerea si impotenta functionala afectand sever viata.

p1p1p3

t6   t7

t12  p2 p3

t2 t3 t15

Postoperator urmeaza o perioada de imobilizare la pat de 3-5 zile,ulterior pacientul incepe kinetoterapia prin contractii izometrice ale musculaturii coapsei, prin recanstigarea flexiei si exensiei. La 14 zile postoperator se suprima firele de sutura, iar pacientul incepe mobilizarea cu spijin partial in cadru metalic pana la 45 de zile.

hip_stand hip_50feet r12

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Care sunt pasii care trebuie urmati de un pacient cu gonartroza?

1. pacientul trebuie sa se informeze despre boala lui si sa inteleaga ca singurul tratament curativ care ii ofera o viata normala este protezarea articulatiei afectate.
2. sa isi aleaga un medic curant care il poate trata, prin oricare dintre metodele descrise anterior
3. daca tratamentul indicat este protezarea articulatiei, sa efectueze investigatiile necesare pregatirii interventiei chirurgicale: radiografii/CT/RMN in functie de particularitatea cazului, urocultura, consult stomatologic, cardiologic in functie de varsta, analize de sange.
4. sa stabileasca impreuna cu medicul curant tipul de proteza necesar, aceasta fiind diferita de la caz la caz. In general costul protezelor variaza intre 1000 si 3000euro, dar exista si program national de protezare, prin care protezele sunt oferite gratuit pacientilor. Dar ATENTIE: aceste proteze sunt in general de calitate inferioara si au o durata de viata mai mica, fiind destinate mai mult persoanelor varstnice!!
5. sa inteleaga riscurile protezarii: infectia intraspitaliceasca si tromboza venoasa. Aceste doua complicatii sunt in prezent rare, in marea majoritate a spitalelor si incidenta lor depinde de gradul de curatenie din spital si de modul in care se respecta protocoalele de aseptie din sala de operatii si de ingrijire ale pacientilor. In cadrul spitalului Sanador, din 2009, nu a existat nici un caz de infectie intraspitaliceasca in cadrul sectiei de ortopedie, la pacientii operati pentru protezarea articulatiilor.
6. sa inteleaga ca perioada de recuperare este scurta, si depinde de varsta pacientului, tipul de interventie, complianta pacientului, starea generala preoperatorie, greutate, afectiuni colaterale. In medie dureaza intre 1 si 3 luni – vezi protocolul de recuperare!

Pentru a va programa la o consultatie, va rugam sa sunati la numarul 0786602299.

4.5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

151 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Davidescu Venera-Mihaela-1372

Am 56 ani, am gonartroza stadiu avansat. SUNT DISPERATA, am durere la mers, pierdere de echilibru.
Ma ajutati?

Toader Gabriel Bogdan-529

Buna ziua! Ma numesc Bogdan sunt din Constanta si as vrea sa aflu cateva informatii despre problema mea si anume: Sufar de gonartroza la ambii genunchi dar genunchiul drept este in stadiu mai avansat al bolii. Nu am mai facut investigatii de multi ani dar simt ca articulatia este foarte slabita iar tonusul muscular al picioarelor este destul de scazut. Am dureri uneori puternice si ceea ce este mai deranjant am niste zgomote (scartaieli) foarte puternice la nivelul articulatiilor. Va rog frumos sa-mi spuneti unde trebuie sa ma adresez si ce trebuie sa fac pentru operatie sau alte metode de… Read more »

Alin-236

Buna ziua, sotul meu sufera de gonartroza de mai bine de 2 ani si nu cred ca o mai poate lungii prea mult. Intrebarea mea este urmatoarea, ce costuri implica o astfel de operatie, luand in calcul ca suntem si din provincie si avem asigurare medicala. Multumesc anticipat.

Alin-236

Buna ziua, ma numesc Vasile si sunt din Carligul Mare, judetul Ialomita, si nu stiu sigur daca am aceasta afectiune numita gonartroza la picior. Din pacate simptomele bolii nu ma ajuta deloc, adica nu imi indica mai nimic, pur si simplu am dureri groaznice la genunchi. Sa fie oare si cazul unei leziuni de genunchi? Va rog sa ma ajutati in aceasta problema pentru ca durerea devine insuportabila uneori. Astept raspunsul dvs.

Alin-236

Cred ca o solutie foarte buna impotriva durerilor sunt infiltratiile. Eu am avut parte de un tratament pe baza de infiltratii la domnul Andrei Bogdan si sunt foarte multumit de rezultate, durerea dispare instant si efectul persista pe timp indelungat.

Bacos Petru Florian-1354

Buna ziua
In urma unui examen radiologic observatiile medicului au fost
,, Spine tibiale(sau tebiale) ascutite. Modificari de gonartroza in 1/2 interna a articulatiei genunchiului drept. Puteti va rog sa imi recomandati care sunt urmatorii pasii pe care trebuie sa ii fac. Mentionez ca am 45 de ani si activitatea zilnica este in general statica. Multumesc.

vera-1375

buna ziua, am 42 ani si am fost diagnosticata cu ganortroza bilaterala genunchi dr. si scolioza in S a regiunii toraco lombare cu dextro conativitatea regiunii toracale, cifoza moderata a regiunii toracale medie cu pensari anterioare de spatii I.V. si osteofitoza la acest nivel, in urma radiografiilor
ce imi recomanati?
multumesc!

Ciovica Ilian-1287

Dupa operatia de la genunchi de protezare si indreptare a piciorului stang sub genunchi a aparut un edem care dupa ce a fost deschis continua sa supureze (au trecut 4 saptamani )
Ce poate fi? Infectie de ligament sau infectie de proteza.

voncila dan-1259

buna ziua
sunt operat de 2 ori de menisc intern genunchi dr., iar in prezent sunt pensionar gr III.
concluzia IRM: aspect postoperator genunchi dr cu epansament lichidian, condromalacie gr II, chist popliteal 36/11/10 mm.
Mi a fost recomandata protezarea dar dupa varsta de 55 – 60 ani.Am 48 ani, 191 cm, 120 kg.

Monica-1338

mama mea sufera de gonartroza. a incercat toate tratamentele posibile, dar pe masura ce au trecut anii, durerile s-au accentuat. Am fost la dr. Andrei, si a intrat in programul de protezare pentru luna iulie. Foarte amabil. Sper sa rezolvan situatia!

Andrei Ioan Bogdan

Va asteptam pentru a face infiltratii locale. Exista mai multe tipuri, cu indicatia lor: Kenalog pentru a scadea durerile sau Neovisc (hialuronat de sodiu), pentru refacerea cartilajului articular.
Va asteptam!

Anonymous

Buna ziua, unchiul meu, care sufera de gonartroza, a facut in urma cu o luna o infiltratie cu Hya Joint Plus in genunchi si de atunci genunchiul s-a umflat si nu il mai poate indrepta. A luat antiinflamatoare dar fara rezultat. Ce ne-ati putea recomanda in aceasta situatie? Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Imi este greu sa va spun fara sa il vad. Depinde de tipul de artroza si de modul de administrare al injectiei. Numai bine!

Anonymous

Neovisc-ul reface cartilajul articular sau e greseala de exprimare? Stiiam ca nu se poate reface cartilajul articular datorita faptului ca nu este vascularizat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara. Nu reface cartilajul articular, dar ii imbunatateste proprietatile daca vorbim pe larg. Este o exprimare simpla, iar efectele depind de gradul de afectare al cartilajului articular. In concluzie, daca este o leziune stadiul III-IV, nu il reface, nu il imbunatateste, doar scade coeficientul de frecare in articulatie. Numai bine!

CSEKE ANGELA-1219

BUNA ZIUA MAMA SUFERA CU GONARTROZA STADIUL 3 A LUAT TOT FELURI DE INFLAMATORI ,GELURI, INJECTIE, SI NU FOLOSESTE NIMIC . DE OPERATIE NU PUTEM VORBI CA ERA OPERATA CU INIMA SI ASI VREA SA STIU DACA CEVA TRATAMENT PE GAMMA DE PRODUSE NATURISTE DACA EXISTA CEVA . ASI FII FOARTE RECUNOSCATOR DACA CINEVA NE POATE AJUTA VA MULTUMESC CU STIMA SI RESPECT ANGELA

Andrei Ioan Bogdan

Am avut o fractura in 2008, la genunchi si acum am facut artroza. Ma doare foarte rau piciorul. Nu stiu ce sa mai iau pntru asta, nu trece durerea cu nimic!

Anonymous

daca am inteles bine din articol..afectiunea apare fie la sportivi, fie in urma traumatismelor, fie la varstnici..dar daca nu te incadrezi in nici una din variante si totusi prezinti simptome asemanatoare..este posibil sa fie vorba tot de gonartroza? durerea din genunchi este inca suportabila, dar tot mai intensa, plus ca in timpul flexiei si extensiei se aud pocnituri..nu am avut traumatisme de nici un fel, nu fac nici un sport, am greutate normala pentru varsta mea..si am 23 de ani..sa imi fac griji?

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara.
Teoretic trebuie sa va faceti griji pentru simptomele nu sunt normale, dar ele nu trebuie sa apartina neaparat unei gonartroze…poate fi o leziune de menisc sau altceva. Pocniturile nu inseamna artroza neaparat, mai ales la vatsta asta. Mergeti la medicul ortoped pentru o consultatie!!

Alin-236

Am simptomele, dar oare se poate rezolva cu un tratament medicamentos? Nu vreau sa ajung la bisturiu.

Alin-236

se pare ca boala asta sta foarte prost cu simptomele. de la o simpla durere de genunchi poti avea cartilajul praf.

Anonymous

buna ..as vrea sa stiu si eu ce pot avea..de ma doare ghenunciu si mi se tot blocheaza abia umblu….mi sa mai intimplat asta dar nu asa mult ca acuma..acuma ma doare prin tot piciorul de la ghenunche..

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN si sa veniti la o consultatie in vederea unei pareri obiective. Va asteptam!

Anonymous

de anu trecut ma tot doare.am luat unguiente si tot nu mia trecut..de multe ori im pomneste ghenunciu cind vreau sal intrept ca sa merg..si o inceput sa ma doara prin tot picioru.. ce pot avea..si cind eram mica picam de pe picioare..si nu puteam merge..dar acu e tot mai rau

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN si sa veniti la o consultatie in vederea unei pareri obiective.

Anonymous

Buna ziua.Mama mea are 75 ani sufera de gonartroza grad 4 la genunchiul drept si la stangul 2 sau 3 ,merge foarte ,foarte greu are dureri foarte mari in special noaptea ,nu are alte probleme de sanatate ce se poate face in acest caz si unde am putea merge.va multumesc mult ….asteptam raspuns cu toata stima ….buna ziua

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va asteptam la o consultatie, in vederea unui examen clinic si a unei discutii legate de optiunile terapeutice.
Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Multumim pentru sfaturile date care ne ajuta foarte mult sa stim ce avem de facut!!!!!

Anonymous

Buna seara /doresc sa stiu daca dr.Bogdan Andrei vine si inConstanta sau cum se poate face o programare la dinsul.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Eu consult doar in Bucuresti. Pentru programare sunati la nr 0786602299.

Anonymous

buna ziua domnule doctor ma numesc ovidiu am 26 de ani am si eu o problema la genunchi acuma 5 ani am avut foarte mari dureri la ambi genunchi asta a durat cam un an si din cauza durerilor mam strans si dupa ce mau lasat durerile mi am dat seama ca nu mai pot merge bine mi sau blocat genunchi in pozitia egzact cum as sta pe un scaun pot sta pe picioare ore in sir doar ca nu mai pot indrepta genunchi as dori un sfat de la dumnezvoasta va rog frumos

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Informatiile oferite de dstra sunt prea putine pentru a va da un sfat. Trebuie sa veniti la o consultatie, sa faceti un RMN si apoi o sa avem un diagnostic clar. In acest fel o sa aveti un tratament corect. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! De 8 luni de zile am dureri ascutite asemanatoare unor arsuri, usturimi in spatele genunchilor. Am fost la reumatolog si ma pus sa fac mai multe analize de sange,un exudat faringian si o radiografie la ambii genunchi. Cand m-am intors la medic cu analizele mi- a zis ca am un inceput de gonartroza. Mi-a dat antiinflamatoare si fleximobil pe perioada mai lunga dar nu se simte nici o ameliorare. Am luat de la arcoxia, vimovo , xefo injectabil si alte antinflamatoare si mai nimic nu sa ameliorat. Usturimea, arsura din spatele genunchilor nu ma lasa mai ales cand… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Teoretic si practic nu sunt de acord cu diagnosticul de aceea va sfatuiesc sa faceti o ecografie de parti moi.
Trebuie sa aveti un diagnostic pentru a se initia un tratament corect!
Numai bine!

Anonymous

Bunicul are gonartroza . Il doare foarte tare genunchiul.nu mai poate sa mearga. Poate sa foloseasca Celadrin-unguent si capsule?II vor fi de folos?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Din pacate nu foarte mult, dar depinde de gradul de artroza.
L-ar ajuta mai mult infiltratiile cu antiinflamatoare sau solutii vasco-elastice.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Sunt din Constanta (asigurare la Casa Constanta) si am nevoie de IRM atat pentru genunchi, cat si pentru zona lombara a coloanei; in cazul consultatiei/trimiterii de la dvs., pot beneficia, cumva, de oferta urmatoare de la "Medicover"?
<<Acum poti beneficia de investigatii High Tech (CT si RMN) gratuit cu bilet de trimitere de la orice medic specialist in contract cu CASMB.>>
Multumesc,
M. Fratila

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu va pot ajuta, nu pot da aceste trimiteri.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.Am 40 de ani am gonatroza la ambii genunchi de gradul 2,3 fac infiltrati cu acid hialuronic.Puteti sa imi spuneti daca exista o sansa de vindecare a artrozei cu celule stem in viitorul apropiat?Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
De vindecare nu, de stopare sau de scadere a proresiei bolii: da.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara! Am o cunostinta, se regaseste in simptomele date de gonartroza, insa, a facut radiografie, RMN, consult la un ortoped, analize de sange, nimeni n a pus nici un diagnostic, nimic concret sau clar. Va rog, spuneti mi ce fel de analize se mai poate face sau consult pentru a depista in vre un fel ce are de fapt!? Toate au iesit in regula…sa le repetam? Va multumesc! P.S. Durerile trec dar revin dupa 3-4 luni, pentru 4 zile groaznice.

Anonymous

Buna ziua! Am fost diagnosticata cu gonartoza si coxatroza la debutul bolii. Eu fac putin sport in timpul liber(kangoojumps) si as dori sa nu renunt la sport.Pot sa continui sau sa ma indrept spre alt sport? Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Puteti continua fara probleme, mai important este sa aveti o greutate normala.
In plus, diagnosticul in aceasta faza a bolii este eminamente pe RMN, sper ca ati facut si pe aceasta investigatie aveti acest diagnostic.
Numai bine!

Anonymous

sunt operata de gonartroza de 7luni si inca nu sa desumflat genunchiul va rog spuneti-mi daca este normal si daca da atunci cand ar fi normal sa se desumfle

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu putem incadra o tumefactir a genunchiului la normal sau anormal. Teoretic ideea este daca in artroza genunchiul operat poate ramane umflat sau nu? Daca a fost operat artroscopic, atunci da. Daca s-a protezat, atunci nu. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ,am 41 ani si ultimul diagnostic a fost gonartroza stanga stadiul 2 in evolutie de acum 1 an ,genunghiul e foarte umflat si am dureri mari mai ales la mers dar si greutatea corpului e mare ,am fost operata acum 6 ani de suspiciune leziune menisc genunghi stang ,apoi am facut fizioterapie ,infiltratii , calmante .daca puteti sa ma primiti ,eu vin la dvs . numai sa stiu mai inainte ,sunt din Buzau. va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Daca aveti greutate mare simptomele sunt normale. Trebuie neaparat sa slabiti. Pentru programare la consultatie va rog sa sunati la 0786602299. O zi buna!

Anonymous

Buna ziua,

Bunica mea are 90 de ani si are coxoartroza si gonoartroza, pe acelasi picior. A facut infiltratii cu Syncrom Forte, 3 seringi, cate 1/saptamana in genunchi. Durereri au fost si mai mari, desi am asteptat imbunatatiri, asa cum ni s-a spus, au trecut 2 ani. Durerile nu au cedat. Ce se poate face? Are diabet, tensiune si sufera cu inima. De operatie nu se poate pune problema. astept un raspuns. Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In situatia in care pacienta este varstica si boala este avansata, singura indicatie este de injectare de antiinflamatoare lunar in articulatii. Aceste infiltratii ofera pacientului o stare destul de buna, si costurile sunt mult mai mici. Dar trebuie facute lunar sau la 2 luni.
Numai bine!

Anonymous

buna seara sunt din mangalia si am suferit o operatie de ruptura de menisc acum 6 luni am inca dureri si nu pot urca scarile si am dureri dupa 8 ore de stat pe scaun ce mi recomandati injectiile de refacere m ar ajuta

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, v-ar ajuta la prima vedere, dar daca nu stiu ce operatie s-a facut exact, daca aveati si artroza pe langa leziunea de menisc sau nu, cum arata genunchiul momentan, sfatul meu este inutil. Ar trebui sa va consult ca sa emit o parere obiectiva.
Numai bine!

Anonymous

Buna dimineata,

Multumesc pt raspuns,

La ce clinica va pot gasi? La numarul pt programari pot obtine datelii ref la costuri, la orar? Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru programari sunati la 0786602299.
O zi buna!

Anonymous

Buna seara, Am fost cu bunica la dvs. la Centrul Cutera, pe data de 3 iunie 2015. Bunica are gonoartroza bilaterala, i-ati facut infiltratii cu Kenalog, in fiecare genunchi. In prima ora dupa infiltratii, durerile au cedat, apoi au revenit mai violente. In noaptea de 3 iunie a simtit intepaturi in genunchi. Intepaturile nu le mai simte, dar durerile sunt foarte mari, mai mai decat inainte de tratament. De 2 zile are genunchiul, cel care este afectat mai tare, intepenit, nu poate sa-l indoaie si nici nu poate sa paseasca pe picior. Este o reactie la tratament, este posibil sa… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Aceasta evolutie denota ca inflamatia este foarte puternica si tratamentul nu are efect. Va sfatuiesc sa ii dati Arcoxia 60mg 1tb/zilnic pentru 7 zile dupa ce mananca, sa mergeti la medicul de familie pentru a va elibera o reteta cu Amitriptilina 1/2 tb seara, Zaldiar 1tb/ dimineata pentru 10 zile, si Tavanik 1tb/zi 5 zile. In aceasta situtie trebuie sa o reevaluez dupa 7 zile de tratament. Ne auzim!

Anonymous

Buna seara, Am fost cu bunica la dvs. la Centrul Cutera, pe data de 3 iunie 2015. Bunica are gonoartroza bilaterala, i-ati facut infiltratii cu Kenalog, in fiecare genunchi. In prima ora dupa infiltratii, durerile au cedat, apoi au revenit mai violente. In noaptea de 3 iunie a simtit intepaturi in genunchi. Intepaturile nu le mai simte, dar durerile sunt foarte mari, mai mai decat inainte de tratament. De 2 zile are genunchiul, cel care este afectat mai tare, intepenit, nu poate sa-l indoaie si nici nu poate sa paseasca pe picior. Este o reactie la tratament, este posibil sa… Read more »

Anonymous

buna dimineata. bunica mea de 75 de ani are gonartroza complicata cu bursita prepatelara. i s-a recomandat artraplastia dar ea refuza categoric, mai ales din cauza banilor. o alta posibilitate de tratament pt ameliorarea simptomelor?va multumesc

Anonymous

Buna ziua Am 55 ani si de cateva saptamani ma confront cu o mare durere la genunchiul stang mai ales cand ma dau jos din pat,la urcarea si coborarea scarilor si chiar si atunci cand merg pe drum drept. Am facut o radiografie si mi s-a spus ca nu sunt problem deosebite este vorba doar de ceva in faza incipienta adica legat de gonactroza,.Am facut si un RMN la genunchi si mi s-a spus acelasi lucru ca nu am problem de natura sa ma ingrijoreze ,insa pe mine ma doare f tare genunchiul si nu cedeaza la antiinflamatoare de tip… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu pot sa va sfatuiesc atata timp cat nu stiu nimic despre dstra.
Trebuie sa mergeti la specialisti in Cluj sau la Targu Mures!
Numai bine!

Anonymous

Buna, am 23 de ani si in urma radiografiei bilaterala mi s-a zis ca am gonartroza. De maine incep tratament pe 15 zile cu calciu si d2 , ce parere aveti? Ce sport nu este indicat si ce este indicat? (Aceste vitamine ingrasa)

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. In primul rand la 23 de ani imi este greu sa cred diagnosticul. Este posibil doar daca aveti o anomalie de ax din nastere, altfel nu. In al doilea rand pe radiografie nu se vede artroza, decat daca este intr-un stadiu avansat, deci si acest aspect ma face sa cred ca diagnosticul este putin exagerat. Investigatia de electie in cazul dstra este RMN. Deci va sfatuiesc sa nu luati tratamentul dat, care oricum nu este pentru artroza, ci pentru osteoporoza, si sa faceti un RMN. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,am 33 ani, de m multi ani ma dor genunchii,cel drept mai tare,cand se schimba vremea,cand e putin racoare,iarna,dimineata,pe scari avand greutati mari.Cauza fiind,cred,purtatarea unor pantaloni rupti in zona lor iarna pe ger acum 10 ani,lovituri nesuferind.Acum 3 ani am facut fizioterapie,10 sedinte intr-o clinica cu aparatura veche aici in Pitesti,nu am simtit ameliorare,din contra.Mentionez ca nu am facut niciod. radiografie sau RMN,nu am urmat tratament medicamentos.ce ma sfatuiti sa fac?pt ca iar sa fac fizioterapie nu-i vad utilitatea. va multumesc mult.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped. El va decide ce investigatii sa faceti. Apoi o reevaluare ortopedica.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua dle. doctor
Soacra mea sufera de gonartroza. A ajuns la antiinflamatorii cate 7-8 pe zi si durerile devin insuportabile. Din pacate are si greutatea unei Orci, nu vrea sa slabeasca. Partea proasta e ca am facut o radiografie care arata ca nu prea mai are cartilaj deloc. In acest caz operatia e singura varianta sa inteleg, nu?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Daca este obeza, nici macar operatia nu este indicata pentru ca se strica proteza imediat.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.In luna mai am fost diagnosticat cu gonartroza primitiva bilaterala stad 1.Intentionez sa fac infiltratii cu prp.si doresc sa stiu care este nr lor si la ce interval se repeta

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Infiltratii sunt in numar de 3-5, se fac saptamanal. Si se repeta dupa 2 ani.
Numai bine!

Anonymous

Buna dimineta,
Mma a facut 3 infiltratii si i s-a umflat piciorul ba chiar o tine in spatele genunchiului si nu pate merge. Se poate ca infiltratia sa fie facuta gresit si lichidul sa ajunga in alta parte? Daca este posibil care sunt riscurile si cum se pot rezolva?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Teoretic da, dar nu cred. Probabil a facut o reactie inflamatorie puternica. Trebuie sa ia un antiinflamator, gheata, fizioterapie, si reevaluata situatia. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți dacă o parte din prețul intervenției la genunchi (protezare) ar putea fi suportată de Casa de asigurări, având în vedere că am dori internarea la Sanador. Mama mea este pensionară, are 62 de ani și a fost diagnosticată cu gonartroza, a apelat la infiltratii cu hialuronat de sodiu acum doi ani, dar i s-a recomandat protezarea. Noi am dori ca dumneavoastră să realizați procedura de protezare. O zi bună.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da, o parte este suportata de CNAS. Pentru informatii legate de cost va rog sa discutati cu asistenta mea Carmen la 0732717947. Va astept si la o consultatie pentru a discuta pe larg despre operatie. Numai bine!

Anonymous

buna seara,vreau sa va rog sa-mi spuneti in urma radiogafiei facute daca se poate recupera ceva cu injectii-sinocrom forte,sau infiltratii cu corticosteroizi sau artroscopia ,eu avand dureri la mers deplasandu-ma cu ajutorul unui baston iar prin casa cu un scaun pe rotile din germania; pe examenul meu radiologic scrie urmatoarele: -ingustarea spatiului articular intern ambii genunchi: -osteoscleroza subcontrala platou tibian, -exostoza condili femurali bilaterali, -demineralizare osoasa difuza, -artrozafemuralo-patelara bilaterala; vreau sa mai precizez ca sant diabetica,darindicele glicemic este tinut bine sub control, ca am greutate 80 kg si inaltimea 1,65, ca mai nou sufar si cu glanda tiroida(lenesa) sant hipertensiva,-… Read more »

Anonymous

Bună ziua,
Mama are gonatroza si ruptura de menisc, are dureri insurpotabile
și nu știe ce medicament să mai ia contra durerii, a fost programată la operatie iî este frică deoarece este și cardiacă.

151
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x