• 16 ian. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 752

a9Tratamentul artritei psoriazice are drept scop domolirea inflamatiei, incetinirea procesului etiopatogenic si ameliorarea starii generale a pacientului. Unele medicamente utilizate in tratamentul psoriazisului cutanat pot fi utile pacientilor cu interesare articulara, alte insa, mai putin. In cazul in care coexista cele doua afectiuni, specialistii prefera sa administreze medicamente utile pentru rezolvarea ambelor probleme. Astfel complianta pacientului la tratament creste si sansele de obtinere a remisiunilor sunt mai ridicate.

Schemele de tratament sunt adesea destul de complexe si includ, in diverse combinatii urmatoarele: antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt de fapt medicamente antialgice, aniiinflamatorii si antipirectice care sunt foarte utile si foarte folosite in artrita psoriazica.

Au multiple benefici – reduc atat durerea, cat si inflamatia care sta la baza aparitiei tabloului clinic. Aceste medicamente se elibereaza fara prescriptie medicala, direct din farmacie si au un pret accesibil. Cele mai cunoscute sunt aspirina, ibuprofen. Consumul cronic al acestor medicamnete trebue facut strict sub supraveghere medicala deoarece pot avea reactii adverse importante, in special gastrointestinale si renale.

Se recomanda administrarea concomitenta a unui protector gastric pentru a se evita aparitia sangerarilor gastrointestinale, gastritelor difuze si chiar ulcerelor peptice. Mecanismul de actiune este cel care le confera efectele benefice dar care este responsabil si de efectele secundare neplacute. Aceste medicamente pot inhiba o enzima, COX si interfera cu sinteza de prostaglandine.

a1

Recomandam utilizarea:

– Ibuprofen in doze care sa nu depaseasca 3.2 g/zi in cazul adultilor si 2.4 g/ zi la copii. Ibuprofenul nu trebuia administrat concomitent cu aspirina deoarece efectele adverse se pot cumula. De asemenea, ibuprofenul poate creste toxicitatea altor medicamente – metotrexat sau fentoina. Datorita reactiilor adverse este contraindicat pacientilor cu ulcer gastric sau cu afectiuni renale;

– Diclofenac mai ales pentru tratarea durerilor matinale persistente si redorii matinale. Doza maxim admisa este de 200mg/ zi adulti. Utilizarea sa la copii sub 12 ani nu este indicata. Diclofenacul nu trebuie administrat paicentilor cu insuficienta renala acuta, hiperkaliemie, sau nefrite.

78075

Tratament medicamentos

Medicamente ce modifica evolutia bolilor reumatice (DMARD) reprezinta o clasa speciala, adresata exclusiv bolilor de natura reumatica. Au actiune intensa si sunt rezervate cazurilor care nu raspund la medicatia obisnuita. In aceast clasa sunt cuprinse medicamente care intra si in schemele pentru tratarea psoriazisului, de exemplu metotrexat si ciclosporina. Mecanismul lor de actiune este asemanator, ambele fiind imunosupresoare. Sunt deci, capabile sa inhibe anumiti factori cheie ai sistemului imunitar, responsabili pentru initerea si propagarea raspunsului imun anormal.

Metotrexatul

Metotrexatul poate sa interfere cu sinteza ADN-ului celular si cu replicarea celulelor. Este un medicament recomandat adultilor, in doza progresiv crescanda, adaptata necesitatilor si evolutiei clinice a bolii. Este contraindicat pacientilor cu insuficenta hepatica (se poate acumula in organsimul lor, ducand la aparitia unor concentratii foarte toxice), cu stari de imunodepresie, cu discrazii sangvine cunsocute (leucopenie, trombocitopenie, anemie importanta) si insuficienta renala.

Pe toata durata terapiei pacientul trebuie monitorizat pentru a se stabili modul in care organismul raspunde la metotrexat si daca apar reactii adverse. Medicamentul poate fi toxic, in special pe sistemul gastrointestinal, neurologic, renal, pulmonar si poate afecta maduva hematoformatoare. Metotrexatul nu este administrat in sarcina!

Ciclosporina

Ciclosporina este un medicamnet ce poate fi administrat, cu precautie, si copiilor mari. Are eficienta demonstrata clinic in tratamentul psoriazisului si in artrita psoriazice. Ciclosporina este si ea contraindicata pacientilor cu hipertensiune arteriala, insuficienta renala, rabdomioliza, sau celor care se afla in tratament cu diltiazem, aminoglicozide, claritromicina, amfotericina B. Pe durata administrarii se recomanda evaluarea profilului biochimic al pacientului si verificarea permanenta a bilirubinei, creatininei si enzimelor hepatice.

Ciclosporina nu trebuie administrata in timpul PUVA terapiei pentru psoriazis deoarece poate creste riscul de aparitie a cancerului. Un alt DMARD foarte utilizat este sulfasalazina. El poate fi tolerat mai bine de unii pacienti decat metotrexat sau ciclosporina. Reactiile sale adverse includ greata si varsaturile. Poate sa scada efectele digoxinei si acidului folic in organsim si creste efectele anticoagulantelor, daca se administreaza concomitent.

Sulfsalazina si ciclosporina sunt agenti terapeutici de linia a doua. Ei sunt foarte utili in controlul simptomelor insa nu influenteaza evolutia bolii. O clasa de medicamente folosite cu rezultate bune in tratamentul bolilor reumatologice sunt antimalaricele. Ele sunt insa administrate cu precautie in cazul pacientilor cu artrita psoriazica deoarece pot sa determine acutizari ale simptomelor.

Glucocorticoizii

Glucocorticoizii sunt medicamente cu rol antiinflamator. Sunt foarte utili in tratamentul de scurta durata insa nu sunt indicate in administrarile pe termen lung deoarece au o serie de reactii adverse foarte improtante. In plus, tratamentul cu corticosteroizi nu trebuie oprit niciodata brusc, ci doar dupa anumite recomandari.

In cazul in care oprirea este brusca, poate sa apara criza adrenala, o situatie care poate pune chiar in pericol viata pacientului. Sarurile au fost foarte folosite in tratamentul afectiunilor de aceasta natura, insa datorita efectelor secundare numeroase, specialsitii au renuntat incet, incet la utilizarea lor. Astazi sunt administrate destul de rar.

Tratament biologic

Tratamentul biologic include cele mai noi medicamente care pot fi folosite in tratamentul artritei psoriazice. Se pare ca ele sunt mai sigure comparativ cu multe alte medicamente sistemice si sunt foarte eficiente. Tratamentul biologic include agenti directionati impotriva TNF alfa (una din citokinele majore implicate in inflamatie si in raspunsul imun) si impotriva altor citokine.

Au fost elaborati mai multi astfel de agenti, unii sub forma unor proteine solubile (etanercept), altii sub forma anticorpilor monoclonali (infliximab, adalimumab). Un inconvenient al acestui tip de tratament este calea de administrarea – intravenos.

Etanercept este aprobat pentru a fi administrat pacientilor adulti, cu varsta de peste 18 ani cu afectiuni cronice de intensitate moderat spre severa. Poate sa opreasca evolutia boli, sa amelioreze simptomele si sa inhibe distructia structurala din cadrul artritei psoriazice. El trebuie administrat cu precautie pacientilor cu insuficienta renala si cu afectiuni cronice pulmonare de tipul astmului. In cazul in care pacientul dezvolta infectii, se recomanda sistarea tratamentului. Cele mai frecvente reactii adverse includ: durere la locul injectarii, eritem localizat, rash cutanat, tulburari gastrointestinale, greturi, varsaturi si tuse.

Infliximab neutralizeaza si el TNF alfa si studiile au demonstrat ca reduce simptomele artritei active. Se administreaza in perfuzie intravenoasa, intr-un timp destul de lung, minim 2 ore. Pe langa artrita psoriazica, infliximab poate fi utilizat si in afectiuni de tipul bolii Crohn, colitei ulcerative, artritei reumatoide (in combinatie cu metotrexat). Specialistii sunt insa precauti cand administreaza infliximab deoarece acesta creste riscul de dezvoltare a unor infectii oportuniste de tipul tuberculozei, histoplasmozei, listeriozei, si pneumocistozei.

Adalimumab este un anticorp monoclonal uman recombinat de tip Ig G cu specificitate pentru TNF alfa. Nu interactioneaza cu alte medicamente, insa este contraindicat in cazul in care pacientul are infectii active sau fenomene de hipersensibilitate.

Alte tratamente pentru artrita psoriazica includ fiziokinetoterapie pentru mobilizarea articulatiilor dureroase si pentru imbunatatirea tonusului muscular.

In ciuda faptului ca pe piata exista si antiinflamatoare selective pentru COX2, care au mai putine reactii adverse deoarece sunt mult mai tintite, specialistii avertizeaza pacientii ca acestea au fost asociate cu un risc mai crescut de aparitie a infarctelor miocardice sau accidentelor vasculare cerebrale. De aceea, utilizarea lor nu este atat de sigura pe cum se credea intial si nu sunt recomandate.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Terapia Schroth este folosita cu real succes in tratarea acestei afectiuni. Va sfatuim sa urmati aceasta terapie si sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Terapia Schroth nu se foloseste pt tratarea scoliozei?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da este foarte utila in tratamentul scoliozei. Numai bine!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x