• 16 ian. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 695

Exista cinci tipuri diferite de artrita psoriazica care afecteaza adultul:

1. Artrita asimetrica

Reprezinta peste 70% dintre toate cazurile de artrita psoriazica. Afecteaza de obicei una sau cateva articulatii, mai ales genunchiul, soldul sau articulatiile mici ale degetelor. Procesul debuteaza la nivelul degetelor mainii si picioarelor, apare apoi sinovita si dactilita. Degetele capata aspectul clasic descris de catre semiologi de

„deget in carnacior”. Simptomele nu sunt intense, iar artrita nu prinde mai mult de 5 articulatii, insa desi este o forma moderata de artrita psoriazica, poate sa se complice si sa duca la distructii si modificari articulare cu caracter debilitant. Articulatiile afectate apar adesea rosii, tumefiate si dureroase.

2. Artrita simetrica

Este al doilea tip de artrita psoriazica ca frecventa dupa artrita asimetrica. Dupa cum spune si numele, in acest tip de artrita apar simptome bilaterale, simetrice. Dintre toate tipurile de artrita psoriazica, acesta seamana cel mai mult cu poliartrita reumatoida. Netratat, poate determina modificari ireversibile ale articulatiilor implicate in proces.

3. Artrita interfalangiala distala

Este o forma mai putin intalnita, in care sunt afectate in special articulatiile interfalangiene (articulatiile dintre falangele degetelor, atat de la maini cat si de la picioare) distale si poate sa prinda si unghiile. Desi atingerea interfalangiana este caracteristica artritei psoriazice, doar 5 – 10% dintre pacienti au aceasta forma.

4. Artrita cu spondilita

Este o forma in care mobilitatea pacientului este foarte mult afectata, mai ales la nivelul regiunii nucale si spatelui. Procesul se poate extinde si poate prinde intreaga coloana. Are un prognostic rezervat, insa tratamentul adecvat si prompt instituit poate ameliora semnificativ starea pacientului.

5. Artrita mutilanta

Este poate cea mai rara forma a artritei psoriazice, insa si cea mai grava. Se localizeaza in special la nivelul mainilor si picioarelor (uneori si la coloana), iar evolutia este atat de grava, iar procesul inflamator atat de intens, incat articulatiile sunt distruse. Oasele sunt afectate de catre un proces accentuat de osteoliza, iar articulatiile dispar. Apare impotenta functionala, durerile sunt intense, iar pacientul ajunge sa nu isi mai poate folosi mainile.

Exista si artrita psoriazica juvenila, reprezentand 8 – 20% din totalitatea cazurilor de artrita juvenila. Debuteaza in jurul varstei de 10 ani si este monoarticulara. Simptomele sunt moderate, insa boala poate sa progreseze si sa fie prezenta si in viata de adult. In cazul copiilor afectarea unghiala este mai frecventa decat la adulti (apare in peste 70% din cazuri). Una din complicatiile majore ale acestei boli la copil este interferarea cu procesul de crestere prin atingerea de carte procesul inflamator a platoului epifizar.

Untitled

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x