Anestezia rahidiană = spinală este cea mai folosită metodă anestezică la pacientul ortopedic si are numeroase avantaje : reduce sângerarea intraoperatorie, reduce riscul emboligen, asigură analgezie postoperatorie (pacientul mai rămâne de regulă amorţit o perioadă de timp după terminarea operaţiei si revenirea are loc treptat).
Anestezia spinală constă în introducerea unui anestezic local la nivelul unor structuri de învelis ale măduvei spinării pe unde există lichid cefalorahidian. De regulă la nivelul la care se face această manevră pentru operaţiile ortopedice nu mai există măduva spinării, de aceea riscul pentru pacient de a rămâne paralizat datorită acestei înţepături este practic inexistent. In acest tip de anestezie se introduc mai puţine substanţe anestezice dar si aici există multe modificări induse de această anestezie care fac necesară prezenţa medicului anestezist si a asistentului de anestezie permanent la capul pacientului.
Cea mai frecventa reacţie adversă a acestui tip de anestezie este cefaleea « postrahianestezie ». Aceasta este o durere de cap de intensităţi variabile care se accentuează când pacientul se ridică în picioare si care apare la 24-72 de ore de la anestezie.