Blocurile de nervi periferici sunt cele mai moderne si mai lipsite de riscuri anestezii. Medicul anestezist localizează utilizând un electrostimulator nervos sau un ecograf nervii care deservesc teritoriul ce urmează a fi operat si injectează la nivelul acestora anestezic local.
Reusita acestor anestezii depinde foarte mult de priceperea medicului anestezist care le efectuează. Sunt cele mai lipsite de riscuri anestezii iar analgezia postoperatorie este asigurată pentru o perioadă de 24 până la 48 de ore. Aceste blocuri sunt folosite pentru operaţiile membrului superior sau ale piciorului (de la gleznă în jos) sau alături de alte tehnici anestezice pentru analgezie postoperatorie.
Cel mai folosit bloc este cel al plexului brahial. Acesta se poate efectua la nivel interscalenic pentru chirurgia umarului si a bratului (mai sus de cot). Abordul la nivel axilar se preteaza pentru chirurgia cotului, a antebratului si a mainii. Efectuate de un bun practician aceste tipuri de anestezie sunt grevate de putine riscuri si asigura analgezie postoperatorie pentru 24 de ore postoperator. Localizarea nervilor se face cu ajutorul ecografiei sau al unui electrostimulator nervos.
Pentru chirurgia membrului inferior cele mai folosite blocuri sunt efectuate in scop analgezic fiind asociate unui alt tip de anestezie. Blocul nervului femural asigura o foarte buna analgezie pentru chirurgia femurului si a genunchiului.
Blocul nervului sciatic se poate efectua la nivelul fosei poplitee sau la nivel fesier. Si acest bloc este folosit mai mult pentru analgezia postoperatorie in special in chirurgia gambei.
Pentru chirurgia piciorului este foarte util “blocul de glezna”. Acesta este una din cele mai lipsite de riscuri metode anestezice, pacientul are doar piciorul amortit si analgezia postoperatorie dureaza pana la 48 de ore.