Afectiuni cronice – ortopedice

  • 1 feb. 2013
  • Raspunsuri: 67
  • Vizualizari: 4.362

Ortopedia este stiinta si, in acelasi timp, arta care studiaza, diagnosticheaza, previne si trateaza afectiunile aparatului locomotor, aparat care asigura miscarea, de la simplele gesturi necesare desfasurarii normale a vietii curente si pana la cele mai spectaculoase miscari de performanta sportiva sau pana la impresionantele manisfestari artistice (mima, pantomima) capabile sa exprime prin miscare cele mai variate emotii si sentimente. Studiul si cercetarea sistemului musculo-scheletic (oase, articulatii, nervi, etc), sunt cunoscute sub numele de ortopedie.

Numele de ortopedie provine de la doua cuvinte grecesti: orthos  care inseamna drept, fara diformitate si paidon  care inseamna copil. Ortopedia a fost dezvoltata pentru prima oara pentru a trata copiii care au avut boli debilitante. Medicii ortopedici moderni trateaza pe oricine, indiferent de varsta. In general, durerea cronica, boli reumatice, leziuni musculo-scheletice si artrita, toate fac parte din ortopedie. In timp ce exista multi ortopezi generali, destul de putini medici sunt specializati in anumite parti ale anatomiei sau ale anumitor boli. In interiorul ortopediei, exista o serie de specialitati, inclusiv:

-Artrita si osteoartrita
-Ingrijirea accidentilor sau politraumatizatilor, inclusiv fracturi, entorse, luxatii, contuzii
-Interventii chirurgicale de inlocuire a articulatiilor
-Chirurgia miniinvaziva
-Reumatologie
-Gestionare a durerii
-Medicina sportiva
-Chirurgia spatelui si a coloanei vertebrale
-Chirurgia mainii
-Chirurgie a picioarelor si gleznelor
-Terapie fizica si ocupationala
  

Cand este necesar sa vizitati un medic ortoped?

Multi oameni se intreaba daca ar trebui sa viziteze un specialist ortoped sau sa mearga la medicul lor de familie. Exista unele momente specifice, care ar putea accelera timpul de recuperare prin vizita directa la un medic ortoped. Oricand exista un accident sau traumatisme repetitive  la nivelul unui os, unei articulatii, unui tendon sau unui nerv, un medic ortoped este cea mai buna alegere inainte de  tratament. In cazul in care pacientul se confrunta cu dureri cronice articulare sau osoase, sau este diagnosticat cu o boala reumatica sau artrita, un specialist ortoped este o parte importanta a tratamentului.

Unele boli si conditii tratate de medicii ortopezi

In fiecare an, chirurgul ortoped petrece multe ore studiind si participand la cursuri de educatie medicala, pentru a fi permanent informat despre noile tehnici si tratamente ortopedice. Atunci cand aveti nevoie de ingrijire ortopedica este important sa luati in considerare conditia pentru care aveti nevoie de tratament. Gasirea unui specialist intr-o problema specifica poate accelera procesul de vindecare foarte mult. Unii medici se specializeaza intr-un singur tip de afectiuni, iar altii pot trata numai anumite parti ale corpului, cum ar fi mainile sau picioarele. Unii medici sunt specializati in tratarea exclusiva a copiilor. Acesti medici sunt numiti chirurgi ortopezi pediatri. Un medic specialist pediatru poate trata problemele care apar o data cu cresterea si dezvoltarea copiilor, cum ar fi curbura coloanei vertebrale sau scolioza, si discrepanta in lungimea membrelor. Acest camp este o specialitate care poate fi folosita si in situatii de urgenta. Fracturi, entorse grave si articulatii dislocate, sunt toate leziuni comune suferite de copiii activi. Acesti profesionisti din domeniul medical vor trata copilul, tinand cont de faptul ca este in continua crestere si dezvoltare.

Pacientii pot, de asemenea, sa se consulte cu un medic specializat in acest domeniu cu privire la sanatatea oaselor si prevenirea pierderii osoase. Profesionistii din domeniul medical ortopedic, lucreaza adesea strans cu terapeuti fizici pentru a ajuta la vindecarea unei afectiuni, care altfel ar putea necesita interventie chirurgicala.

Fiziokinetoterapeutul

Terapia fizica este profesia sanatatii care se concentreaza pe sistemele neuromusculare, musculo-scheletic, precum si pe sistemele cardiorespiratorii ale corpului uman, intrucat aceste sisteme se refera la functia si miscarea umana. Terapeutii fizici, sunt membri foarte importanti ai echipei de asistenta medicala. Ei evalueaza si ofera un tratament pentru persoanele cu probleme de sanatate care rezulta dintr-un accident, boala, sau suprasolicitarea muschilor sau tendoanelor. Terapeutii fizici au o diploma de licenta in terapie fizica, si multi dintre ei au o diploma de master.

In ceea ce priveste legatura cu anumite conditii ortopedice, terapeutii fizici ofera suport in urmatoarele probleme si nu numai:

->mobilitate functionala
->echilibru si mers
->mobilizarea tesutului moale
->educatie mecanica a corpului
->securitate si manevrare a scaunului cu rotile
->reeducare neuromusculara
->programare exercitiu in care se efectueaza miscari speciale pentru recuperare
->educatia in familie si formare profesionala
->asistenta in ameliorarea durerii
->instruire pentru deplasare in conditii de siguranta     

Reumatologul

Reumatologul este medicul specializat in tratamentul artritei si a altor boli reumatice care pot afecta articulatii, muschi, oase, piele, si alte tesuturi. Cei mai multi reumatologi au in spate baza de studii in medicina interna sau pediatrie, si au beneficiat de formare suplimentara in domeniul Reumatologie. Reumatologii sunt special instruiti pentru a identifica mai multe tipuri de boli reumatice in primele etape, inclusiv artrita, multe tipuri de boli autoimune, durere musculo-scheletica, tulburari ale sistemului musculoscheletic, si osteoporoza.

Forme de tratament

Chirurgii ortopedici trateaza multe afectiuni musculo-scheletice, fara interventii chirurgicale, prin utilizarea de medicamente, exercitii fizice si alte metode de reabilitare sau terapii alternative. Pentru cele mai multe boli ortopedice si leziuni, exista mai multe forme de tratament. Daca este necesar, medicul poate recomanda, de asemenea, o interventie chirurgicala, daca pacientul nu raspunde la alte tratamente. Vizita la medic va incepe cu un interviu personal si un examen fizic. Acesta poate fi urmat de teste de diagnostic, cum ar fi testele de sange, radiografii sau alte teste.

Chirurgul ortoped va discuta cu dumnevoastra despre diagnosticul si optiunile de tratament disponibile, si va va ajuta sa selectati cel mai bun plan de recuperare. Tratamentul si exercitiile pentru recuperare va vor ajuta sa traiti o viata activa,  si daca este posibil,  fara probleme.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

 

5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

67 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua,

Am inflamat piciorul stang lateral stănga, la jumatatea distantei dintre călcâi si degetul mic se poate observa o denivelare a osului spre exterior. De cateva zile ma doare, simt o căldura locala si o amortire a gleznei. Doresc sa ma programez pentru o consultatie insa ma ingrijoreaza faptul ca nu am gasit nici o informatie despre aceasta afectiune a piciorului. Am 46 de ani si am intrat la menopauza de aproximativ 3 ani. va multumesc !

Andrei Ioan Bogdan

Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie in vederea unor investigatii imagistice care sa puna undiagnostic. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In urma cu 3 luni, in urma unei perioade de suprasolicitare intensa am inceput sa acuz dureri la genunchiul stang, atat in zona rotulei cat si in spatele genunchiului. Dupa o vizita la medicul ortoped unde am fost diagnosticata cu entorsa de genunchi, am facut repaus o perioada mare, am pus gheata local si am urmat un tratament cu Clorzoxazon, Ibuprofen, Paracetamol si Voltaren local, dar situatia nu s-a imbunatatit. Am facut un examen RMN, iar rezultatele sunt urmatoarele: Fara modificari de semnal la nivelul maduvei spongioase osoase sau intreruperea continuitatii corticalei osoase pe sectiunile efectuate. Usoara subluxatie… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Cazul dstra trebuie reevaluat ortopedic si din punct de vedere al unui medic de recuperare.
Conform investigatiilor nu trebuie operat, ci tratamentul este conservator cu infiltratii si fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Multumesc mult pentru raspuns. Am luat legatura cu asistentul dvs. si am facut o programare pentru consultatie in data de 27.07 la clinica Cutera, dar intrebarea este daca aveti ceva liber mai curand sau daca m-ati putea reprograma, in cazul in care se anuleaza o alta progamare. Multumesc! Toate cele bune!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Imi mare rau,dar nu cred ca reusim mai devreme. Vedem. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua! In urma cu doi ani am cazut cu toata greutatea pe piciorul stang, afectand cel mai mult zona gambei. . Aceasta s-a umflat si zona de sub genunchi a devenit sensibila la atingere, o lovitura usoara provocandu-mi o durere usturătoare profunda. Am fost la specialist in Galati, am facut EMG la neurolog, inclusiv am facut Doppler venos. Diagnostic: compresie de nerv peronier secundar. Am urmat un an tratament cu Revitanerv, cate 10 zile pe luna. Problema e ca , desi sensibilitatea de sub genunchi a mai scazut, si gamba e mai putin amortita, piciorul a ramas umflat, as… Read more »

Anonymous

Buna ziua,
Am un picior lovit de 1 an la calcai (de la o saritura)iar inghinal parca s-a intins ceva.
Vreo 3 saptamani am calcat pe el foarte greu ca ma durea ,mai ales dimineata .
Am fost internata la neurologie si neurologic este bine.
Analize bune,westerblot borelia bun.(Ca,Mg si acid folic scazute).
Ma doare muschiul coapsei,inghinal ,iar piciorul il simt oboist tare.(si amorteli talpa)
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.
Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN de sold, daca problema cea mai deranjanta este durerea inghinala.
Ulterior mergeti la medicul ortoped.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara!Am rmn de sold rezultat:-Entezita trohanteriana,a gluteului mediu,bilateral
-fara NACF
Rmn articulatie tibio-tarsiana stanga
rezultat:-contuzie maleoala peroniera exterana
-usoara intindere posterioara a ligamentelor colaterale
-rupture partial muschi patrat plantar
-usoara fasciita crulara,medio-tibial inferior
-mic chist interosos intre metatarsienele 2-3, proximal
Nu mai stiu ce investigatii sa fac eu tot am durere ,surda ,dar continua si forta scazuta in picior
Va intreb se poate de la lovitura deja este 1an sa nu treaca?
Ce investigatii sa mai fac?
Multumesc mult

Anonymous

23 aug. 2018 la 6:30 pm
Buna seara!Am rmn de sold rezultat:-Entezita trohanteriana,a gluteului mediu,bilateral
-fara NACF
Rmn articulatie tibio-tarsiana stanga
rezultat:-contuzie maleoala peroniera exterana
-usoara intindere posterioara a ligamentelor colaterale
-rupture partial muschi patrat plantar
-usoara fasciita crulara,medio-tibial inferior
-mic chist interosos intre metatarsienele 2-3, proximal
Nu mai stiu ce investigatii sa fac eu tot am durere ,surda ,dar continua si forta scazuta in picior
Va intreb se poate de la lovitura deja este 1an sa nu treaca?
Ce investigatii sa mai fac?
Multumesc mult

67
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x