Fie ca unii o denumesc cocoasa, boala Scheuerman sau cifoza, aceasta reprezinta o curbare accentuata a portiunii superioare a coloanei toracice care determina o deformare a spatelui cu aparenta unui spate convex. In plus fata de aceasta deformare, pacientul poate avea urmatoarele simptome:
-Durere usoara sau severa la nivelul coloanei vertebrale toracale
-Durere lombara la mobilizarea acestei regiuni a coloanei vertebrale
-Senzatia de oboseala, fatigabilitate
-Rigiditatea si tensiunea musculara a zonei dorsale
-Deplasarea spre inainte a capului
-Dificultati ale respiratiei in cazurile severe
-Modificari ale pozitiei normale
Cauzele cifozei. Vertebrele sanatoase prezinta un corp vertebral anterior si un arc posterior. Se suprapun unele peste altele. Fracturile sau diverse afectiuni pot modifica aceasta forma si orientare. De exemplu, daca vertebra se fractureaza, aceasta isi poate pierde forma ei normala si se taseaza, sub compresia celorlalte vertebre, in asa fel incat corpul acestei vertebre se deformeaza asemanator unui ic, ceea ce determina curbarea spre inainte a coloanei, si astfel apare cifoza.
Bolile care se pot asocia cu cifoza sunt:
-Infectiile vertebrale (in Romania, mai ales Tuberculoza)
-Bolile de tesut conjunctiv
-Distrofiile musculare
-Neurofibromatoza
-Boala Paget
-Poliomielita
-Spina Bifida
-Tumori
-Boala degenerativa a discului
-Fracturile coloanei toracice (mai ales cele asociate osteoporozei)
Exista doua tipuri de cifoza, care se pot intalni atat la copii, cat si la adultii. Primul tip de cifoza, denumit cifoza posturala, este cauzat de postura inadecvata si aceasta se poate corecta prin modificarea modului de viata a pacientului. Al doilea tip de cifoza este cea structurala, determinata de o modificare a anatomiei, si aceasta nu poate fi influentata doar de catre pacient, necesitand un tratament medical sau chirurgical.
Anumiti pacienti se nasc cu al doilea tip de cifoza, ceea ce se numeste cifoza congenitala. Aceasta este cauzata de lipsa sau formarea incompleta a unor portiuni ale coloanei. In timpul perioadei de crestere, pacientul poate sa dezvolte o cifoza progresiva
Cifoza la copii si adolescenti. Boala Scheuerman este un tip de cifoza care apare la copii si adolescenti. Aceasta se dezvolta in regiunea mijlocie a coloanei. Astfel in boala Scheuerman, cifoza apare deoarece portiunea anterioara a coloanei vertebrale nu creste la fel de repede ca si cea posterioara. Medicii au demonstrat ca aceasta maladie apare la copiii de varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani, ceea ce corespunde perioadei cresterii osoase.
Examene si teste pentru cifoza. Daca sunteti ingrijorat despre o deformare neobisnuita a coloanei, este recomandat sa cautati un doctor.
Examenul fizic: In timpul acestui examen, medicul se va uita la aspectul spatelui si va palpa coloana. Cifoza se observa cel mai bine din lateral, atat in pozitie verticala, cat si la inclinarea spre anterior. Pentru a testa gradul de mobilitate al coloanei, medicul va va cere sa va aplecati spre inainte, spre inapoi, spre lateral si sa va rotiti. Unii pacienti cu cifoza reusesc cu dificultate sa efectueze aceste miscari.
Examenul sistemului nervos: Medicul va va intreba daca o regiune a corpului este dureroasa, daca simtiti o scadere a fortei musculare, o senzatie de furnicaturi,va testa sensibilitatea la nivelul membrelor superioare si inferioare, reflexele osteotendinoase.
Testele imagistice: Radiografiile sunt efectuate in doua incidente astfel incat medicul sa va poata examina coloana in doua planuri. Gradul deformarii coloanei vertebrale se masoara cu un goniometru. Daca medicul crede ca exista modificari neurologice, atunci se va efectua o Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN).
Tratament. Tratamentul precoce este extrem de important pentru pacientii adolescenti. Fara tratament, progresia curbei cifotice poate duce la probleme semnificative la varsta adulta. Supravegherea frecventa este esentiala pentru a monitoriza progresia curbei.
Tratamentul cifozei posturale. Anumite exercitii pot fi recomandate (kinetoterapie) pentru a creste tonusul musculaturii paravertebrale. Un rol foate important il are innotul.
Tratamentul cifozei structurale. Analgezicele si antiinflamatoriile nesteroidiene pot fi folosite pentru a obtine o scadere a durerilor. Varsta pacientului, potentialul de crestere osos, marimea diformitatii, viteza de progresie a cifozei si forma vertebrelor sunt factori care influenteaza tratamentul maladiei Scheuerman.
Coserul este cea a metoda clasica de control a evolutiei cifozei catre agravare la adolescenti. Astfel, un corset trebuie purtat 24 ore din 24 pe o perioada de un an pentru a obtine o corectie a cifozei. Dupa o perioada de un an, pacientul intrerupe tratamentul cu corset. In tot acest interval pacientul trebuie sa urmeze un program de kinetoterapie.Corsetul nu aduce nici un beneficiu pacientilor cu o varsta mai mare de 16 ani. Tratamentul chirurgical trebuie avut in vedere atunci cand gradul diformitatii (mai mare de 70 de grade), si simptomele (durerea), nu raspund la celelalte tratamente.
Tratamentul chirurgical. Uneori este nevoie de un tratament chirurgical pentru a reduce cifoza, pentru a reduce durerile cauzate de aceasta. Astfel, chirurgia este un tratament luat in considerare atunci cand cifoza este severa, adica la un unghi masurat de peste 70 de grade (unghi Cobb). Medicul va poate recomanda de asemenea operatia daca viteza progresiei cifozei este rapida, daca echilibrul general al coloanei este modificat, daca aveti dureri importante sau daca exista o afectare neurologica datorata cifozei.
Pentru a corecta curbura anormala a coloanei, medicul va efectua o fuziune a vertebrelor intr-o pozitie mai apropiata de normal. Fuziunea spinala consta in plasarea unor mici fragmente osoase intre vertebre, care in timp vor forma calus, consolidand (fuziune), si mentinand astfel reducerea curburii efectuata chirurgical. Acest proces necesita timp. Pentru a mentine coloana in pozitia dorita pana la fuziunea osoasa (de obicei 3-10 luni), chirurgul va utiliza o instrumentatie spinala. Aceste intrumente includ bare de titan sau otel, suruburi, carlige, conectoare. Aceste intrumente se ataseaza la coloana pentru a mentine curbura vertebrala la unghiul dorit.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro
Extraordinar Profesionist si om Doctorul Andrei Ioan Bogdan! Va felicit Domnul Doctor! Al Dumneavostra pacient Stancu Titus Mihai!
Multumesc!