Tratamentul coxartrozei: Exista mai multe tipuri de tratament, chirurgical sau nechirurgical, iar decizia depinde in primul rand de simptomatologia pacientului, pentru ca aceasta boala este perceputa diferit de catre pacienti: pe unii ii deranjeaza foarte tare, se simt invalizi, iar altii se obisnuiesc cu durerea si cu efectele secundare alte bolii:mers schiopatat, redoare dupa repaus, membru scurtat, usor blocat in flexie, lipsa rotatiilor din sold, imposibilitatea de a urva scari, de a se incalta, de a se imbraca, etc.
1. Măsuri igienice şi dietetice:
– in primul rand pacientul trebuie sa ajunga sa aiba o greutate cat mai aproape de cea normala
– trebuie sa evite activitatile care ii provoaca durere (ortostaţiunea prelungit, ridicarea greutăţilor, şi mersul pe teren aciidentat, urcatul si coboratul scarilor, munca fizica grea)
– trebuie sa poate o incaltaminte adecavata, care sa ii corecteze diferenta de lungime dintre membre
– trebuie sa isi corecteze eventualelor tulburări vasculare şi endocrine
2. Terapia farmacologica (sistemică şi locală): consta in antiinflamatoare locale (unguent sau gel), cu aplicare locala fara a masa zona dureroasa, sau pe cale orala: antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) cum este Arcoxia. Se recomanda tratamente de 7-10 zile de Arcoxia 90mg. Se poate asocia si un relaxant muscular cum este Mydocalm 50mg, 2-3 tablete/zi. Noi va recomandam sa folositi Synotabs, combinatie unica de glucozamina (sulfat), condroitin sulfat si un complex de vitamine si minerale. Aceste tablete contin:
Glucozamina (sulfat): 500 mg/tb.
Condroitin sulfat : 175 mg/tb.
Calciu : 100 mg/tb
Vitamina D: 0,85 µg/tb.
Vitamina C: 33,5 mg/tb.
Mangan: 1 mg/tb.
•2×1 tablete filmate/zi (doza zilnica de glucozamina este de 1.000 mg)-minim 3 luni/an
3. Infiltratii intraarticulare cu solutii vasco-elastice sterile: produsele vascoelastice injectabile pe baza de acid hyaluronic. Acest tratament consta in 3-5 injectii intraarticulare (1 injectie pe saptamana). Acidul hyaluronic este o substanta ce se gaseste in mod normal in articulatie si are rol lubrefiant. In gonartroza cantitatea de acid hyaluronic prezenta in articulatie este scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul. Acest tratament scade coeficientul de frecare la nivelul articulatiei, scade durerile, imbunatateste mobilitatea si proprietatile cartilajului articular.
In toate stadiile afectiunii sunt foarte utile infiltratiile cu solutii vasco-elastice, sau cu plasma imbogatita cu trombocite si factori de regenerare, care au rolul de a lubrefia articulatia, de a imbunatatii propietatile carticajului articular. Tratamentul consta in 3 injectii efectuate la interval de 7 zile in cazul solutiilor vascoelastice, sau la 2 luni in caz de PRP. Ele se fac direct in articulatie, nu dor, procedura fiind extrem de simpla. In ziua tratamentului pacientul nu are nici o restrictie. Noi va recomandam ca solutii vascoelastice: Synocrom forte.
4. Programul complex de recuperare: balneofizioterapie şi kinetoterapie
Kinetoterapia: Pacientul trebuie sa urmeze un program complet si continuu de kinetoterapeutie. Indicatiile depind de stadiul bolii, dar exercitiile sunt indicate in toate fazele afectiunii, dar si elemente din terapia ocupationala. Mişcarea este indispensabilă pentru menţinerea lubrefierii articulare şi conservarea troficităţii musculare, încetinind progresia bolii. Este recomandara bicicleta medicinala, inotul, schi, calarie si plimbarile. Obiectivele programului de recuperare sunt: mentinerea mobilitatii articulatiei soldului, pastrarea tonusului muscular (flexorilor, extensorilor, abductorilor, adductorilor, rotatorilor şi în special a cvadricepsului, fesierului mare şi mijlociu), prevenirea instalarii redorii articulare, prevenirea instalarii atitudinilor vicioase ale soldului, corectarea poziţiei bazinului cu mentinerea unei functionalitati cat mai bune a coloanei lombare, protejarea articulatiei soldului în decursul anilor. Intensitatea exercitiilor depind de gradul de durere care apare la kinetoterapie si de felul in care pacientul suporta durerea.
Programul de recuperare consta in:
– exercitii pentru evitatea flexumului (decubit dorsal la marginea patului lasand membrele inferioare să atarne jos din pat)decubitul ventral, eventual cu un sac de nisip pe sacru şi o pernă mică sub genunchi
– exercitii pentru evitarea rotatiei externe: în poziţia de sezand pe un scaun cu picioarele pe sol, se caută ca picioarele sa se afle cat mai în afara scaunului, genunchii fiind apropiaţi unul de altul. Noaptea pot fi folositi suporţi pentru membrele inferioare, care obligă membrele sa ramana în pozitie anatomica blocand tendinta spre rotatie externa.
– exerciţiile de flexie – extensie, rotatie interna şi abductie a solduluii: pacientul este pozitionat in decubit dorsal, iar soldul este flexat cu si fara flexia genunchiului. Un alt exercitiu consta in fixarea gambelor si se executa flexia toracelui pe coapse. In decubit dorsal sau lateral, se executa miscari ample de abductie ale coapselor cu si fara genunchiul flexat. Un alt exercitiu consta in fixarea soldului cu o mana de catre kinetoterapeut, iar cu cealalta se executa miscari de rotatie interna si externa si gamba.
5. Tratamentul chirurgical
Intervenţiile chirurgicale non-protetice (osteotomii):
Intervenţiile chirurgicale protetice (proteze totale cimentate/necimentate, proteze partiale, proteze resurfacing). Tipul de proteza ales depinde de varsta pacientului (cele necimentate sunt destinate pacientilor tineri, activi si celor cu stoc osos bun), de gradul de osteoporoza (proteze cimentate pentru pacienti cu osteoporoza avansata si capital osos scazut), de gardul de afectare al cotilului(proteza bipolara, resurfacing), de starea generala a pacientului (la pacientii tarati – cu multe afectiuni si risc operator mare – se indica hemiartroplastiile de sold).
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Buna ziua As dori sa stiu,daca se mai poate face ceva in situatia mea,deoarece mi s-a spus ca nu. Am 52 de ani si am avut doua fracturi de femur (2006,2009),in urma carora am ramas cu o scurtime la piciorul stang,iar tija s-a curbat,atragand dupa sine si calusarea curbata a osului.Am facut si o coxartroxa destul de avansata. Bazinul este asimetric.Medicul mi-a spus ca nu se mai poate face nimic,deoarece bazinul este asimetric si implica multe riscuri.Ma gandesc totusi la o terapie pentru durerile de sold sau…altceva. Ca este parerea dumneavoastra,domnule Doctor?Cam la ce suma se ridica o eventuala operatie… Read more »
Buna ziua. Sigur ca se pot face lucruri ca sa duceti o viata relativ normala. Etapizarea tratamentului depinde de curbarea femurului. Ar trebui sa vad radiografiile si sa facem niste masuratori. Numai bine!
Buna ziua.sufar de coxartoza de sold de la varst de 23 de ani acum am31 de ani .Am dureri infernale as vrea sa stiu daca mar ajuta infiltrtiile sa scap de durere?multumesc.
Buna ziua.
Depinde de tipul de coxartroza. Raspunsul este si da si nu, dar cel mai probabil nu.
Nu ma pot pronunta clar fara radiografii.
Numai bine!
Buna ziua. Mama mea sufera de coxartroza la sold. Are 74 de ani.Ar dori sa se opereze (dupa sfatul unei vecine de bloc) si sa isi puna o proteza.Din pacate,starea ei de sanatate nu este una tocmai buna din punct de vedere psihic.Nu intru in detalii. Intrebarea mea este: se poate opta pentru un tratament cu infiltratii intraarticulare cu solutii vasco-elastice? Din cate am citit pe internet,acest tratament este doar o ameloirare a durerilor si trebuie repetat la un anumit interval de timp.Daca considerati ca ma puteti ajuta,va rog sa imi spuneti cand va pot contacta pentru o consultatie. Va… Read more »
Buna ziua.
La sold, noi la Centrokinetic facem infiltratii la sold sub control ecografic. Infiltratiile sunt facute de catre dnul dr. Ghiea, medic radiolog.
Va asteptam la o consultatie.
Numai bine!