• 13 sept. 2014
  • Raspunsuri: 19
  • Vizualizari: 8.135

Termenul de picior plat valg (platfus) este utilizat pentru a descrie o deformatie a piciorului si gleznei, clinic usor de recunoscut, care consta in scaderea inaltimii arcului longitudinal medial. Nu exista insa o definitie clinica sau radiologica, unanim acceptata, a inaltimii medii, a valorilor considerate normale ale arcului longitudinal medial al piciorului.

In prezent, cel mai performant tratament pentru piciorul plat este chirurgical si consta in blocarea miscarii de hiperpronatie a piciorului, de valgizare si prabusire a arcului longitudinal medial cu ajutorul unui implant special, care se introduce la nivelul articulatiei talo-calcaneene, in sinus tarsi. Este o interventie chirurgicala simpla (incizie 1 cm, riscuri minime) din punct de vedere al amplitudinii operatorii (incizie minima, durata scurta, recuperare extrem de rapida), se efectueaza sub control radiologic, iar rezultatele sunt remarcabile. Acest implant corecteaza complet deformatia gleznei si ofera pacientilor o viata normala, fara durere si fara repercursiuni in timp.

Primele 24-48 de ore:

– initial pacientul nu va simti durere 12-16 ore dupa operatie, datorita anesteziei locoregionale(trebuie sa isi dea acordul si anestezistul pentru aceasta anestezie, dar 99% este foarte probabil sa fie asa)

– Ulterior pacientul va urma un tratament pentru durere 5-7 zile, initial cu un medicament mai puternic (Zaldiar), ulterior cu Algocalmin.

– Medicatia pentru durere se ia intotdeauna preventiv, nu in momentul aparitiei durerii.

– Va urma un tratament si cu antiinflamatoare (Arcoxia sau Flamexin sau …) pentru 7 zile. In principiu la 5 zile de la operatie simptomele devin minime.

– Relatia dintre durere si mers: pacientul are voie din prima sa incarce cu toata greutatea, fara nici o restrictie, dar acest lucru poate genera durere, de aceea incarcarea pe piciot este progresiva in limita suportabilitatii durerilor.

– In primele 3-4 zile pacientul trebuie sa stea cu piciorul operat in pozitie procliva (ridicat), pe o perna, doua si sa puna gheata cat mai mult timp.

– Este importanta alimentatia: sa nu manance foarte sarat si sa nu consume multe lichide in acelasi timp. Sarea retine apa si creste inflamatia locala.

Zilele 3-6 postoperator:

– Dupa 48 de ore plaga operatorie este pansata si acoperita doar de un simplu plasture, fara fasa elastica.

– Pacientul are voie sa faca dus folosind plasturi speciali de apa, impermeabili.

– Increderea pacientului va creste si incarcarea in timpul mersului va fi din ce in ce mai mare, dar tot vor simti durere in aceasta perioada (de intensitate mai mica).

– Gheata ramane foarte importanta si trebuie folosita cat mai mult timp.

– Pacientul poate sa mearga cu o incaltaminte comoda, mai larga cu un numar, gen adidas.

Zilele 7-10 postoperator:

– De obicei la sfarsitul acestei perioade, inflamatia va scadea semnificativ si pacientul va incepe sa mearga din ce in ce mai bine.

– Este foarte important ca pacientul sa nu calce doar pe partea externa a piciorului, ci sa calce cu toata talpa, sa fie costient de mersul normal, sa se gandeasca tot timpul cum merge. Mersul pe exteriorul piciorului poate deterioara implantul.

– Gheata se pune intermitent in aceasta perioada, cam de 2 ori pe zi.

– Antiiflamatoarele vor fi administrate in continuare.

Saptamanile 2 – 3

– In aceasta perioada pacientul va efectua radiografii de control pentru a vedea corectia obtinuta.

– Atentie: pacientul simte o inflamatie in partea laterala a piciorului, la locul unde este facuta operatia. El simte ca mersul este mai usor daca se sprijina pe exteriorul piciorului. Trebuie evitata aceasta pozitie, care inseamna o hipercorectie aparenta si mai ales inseamna posibilitatea de a deteriora pozitia implantului.

– Indepartarea punctelor de sutura

-In aceasta perioada pacientii vor avea un ciclu cu zile bune – zile rele. Aceste zile sunt determinate de gradul de activitate la care este supus piciorul. O zi incarcata de activitate va determina o redoare matinala in ziua urmatoare si dureri pe parcursul zilei, ulterior dupa in o zi simptomele dispar. Aceasta perioada este diferita de la pacient la pacient.

– In aceste 3 saptamani exista riscul ca surubul sa se deplaseze de la locul lui pe fondul unei miscari anormale sau a unui mers anormal, iar dupa 3 saptamani riscul scade la 1%. Deci aveti grija in aceasta perioada.

Saptamanile 4 – 6

– In aceasta perioada pacientul va avea din ce in ce mai multe activitati, aproape de normal

– Riscul de deterioare a implantului este de 1%

– Pacientul va putea sa urce si sa coboare scari, dar poate aparea o inflamatie la aceste miscari.

– In aceasta perioada pacientul poate dezvolta sindromul dureros anterior, pozitia normala a gleznei va determina un stres pe ligamentul tibio-fibular anterior, care este intins (el fiind retractat in piciorul plat). Pot aparea dureri in partea anterioara a gleznei. Durerea apare dupa repaus (dimineata cand se da jos din pat, dupa ce sta la masa, etc…). Durerea persista cateva minute.

– Uneori, rar, durerea poate fi semnificativa in aceasta perioada din cauza acestui sindrom. Si este partea cea mai grea a recuperarii ( elongatia acestui ligament). Tratamentul consta in fizioterapie, gheata, AINS si infiltratii locale cu corticosteroizi(Triamhexal). Nu se poate anticipa cine va face si cine nu va face acest sindrom. Este posibil, in cazurile cele mai severe, ca intinderea ligamentului si disparitia durerilor si a sindromului sa durere 4-6 luni.

– Alteori pacientul poate dezvolta o fasceita plantara, in conditiile in care pozitia piciorului pe sol este complet diferita. Gheata este foarte importanta.

Lunile 2 -3 

– In aceasta perioara, partile moi ar trebuie sa fie complet adaptate la noua pozitie a piciorului si gleznei.

– Ar trebui ca activitatea pacientului sa aiba limitari minime

– Ar putea sa simta pacientii o redoare locala matinala sau durere. Daca exista aceste simptome, gheata trebuie aplicata seara 20 de minute si un antiinflamator zilnic.

La 6 luni simptomele ar trebui sa fie minime, iar la 1 an sa dispara complet.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

3.7 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua,

She face operatia asta si in Cluj?

Multumesc

Cu Stima

Katalin

Anonymous

Buna seara, as dori sa stiu daca sunt operabile si cazurile complicate de platfus gr.Iii, adociat cu talus valgus si hakux vakgus, la varsta de 53 ani, 1,56 si 67 kg.

Anonymous

Multumesc mult pentru raspuns, imi voi face o programare, pentru ca sunt din provincie, insa as putea sa va mai dau niste detalii, am rezultatul unei rgf.efectuate anul trecut la antepiciorul dr.
Unghi metatarso- falangian haluce drept 44grade
Unghi intermetarsian l-ll 17Grade
Unghi intermetarsian I- V 30 grade
Unghi Meary 36 grade
Panta calcaneana 20 grade

Anonymous

Buna seara, aceasta interventie este una si aceeasi cu metoda arthoeresis?Multumesc.

Anonymous

Buna ziua ! Daca cineva este un sportiv sau dansator profesionist….poate sa continue activitatea ? si asta numai dupa 1 an ? Multumesc !

Anonymous

Intrebare daca am 57 ani mai pot face aceasta mică operatie descrisă mai sus?

Anonymous

Daca fac operatia dupa cat timp pot lucra munca de birou.

Anonymous

Bună ziua!
La Târgu Mureș se face astfel de operație

Anonymous

Buna ziua.

La un băiat de 15 ani cu platfus, care prectică fotbalul, este indicată operația? După aceasta piciorul va fi la fel de mobil sau caiera sportivă îi va fi afectată
Multumesc!

Anonymous

Bună seara!
Un băiat de aproape 13 ani (12 ani și 10 luni), iubitor de handbal și de efort fizic, având picior vafg la ambele picioare până la ce vârstă poate fi corectat chirurgical?(metoda descrisă de dvs).
Picioarele se pot opera simultan?
Toate cele bune!

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x