Uneori forma unui os poate cauza probleme in picior. Un exemplu in acest sens este deformarea sau maladia Haglund, o afectiune cauzata de o denivelare proeminenta pe partea posterioara a calcaiului.
Anatomie – Ce parte a piciorului este afectata?
Calcaneul (sau osul calcaiului) este cel mai mare os al piciorului. Tendonul lui Ahile se ataseaza in partea posterioara a calcaneului. Intre os si tendonul lui Ahile se gaseste o bursa, un sac lubrefiat de tesut conjunctiv, care permite tendonului sa alunece cu usurinta impotriva osului, in timpul miscarilor de flexie si extensie ale gleznei. Bursele se gasesc in multe locuri in organism, in locurile in care tesuturile trebuie sa se miste unele impotriva altora, in contrasens, si au rolul de scadea coeficientul de frecare.
Cauze – De ce dezvolta unii oameni aceasta problema?
Cauza principala a deformarii Haglund, este presiunea pe partea din spate a calcaiului exercitata de pantofi. Calcaneul are o forma diferita, caracteristica fiecarei persoane. Persoanele care au fiziologic o proeminenta mai mare in partea posterioara a calcaneului, la locul de insertie al tendonului achielan, au mai multe sanse de a dezvolta maladia Haglund. Acesta proemintea comprima tesuturile moi intre os si partea din spate a pantofului. De-a lungul timpului, acesta situatie irita tesuturile moi si cauzeaza inflamatie, provocand umflarea si ingrosarea tesuturilor, ceea ce face ca presiunea sa fie mai mare, si durerea mai intensa. Practic in partea posterioara a calcaneului apare o inflamatie cronica, tesut conjunctiv dur in exces.
Simptome
Simptomul principal al deformarii Haglund este durerea in partea posterioara a calcaiului. De-a lungul timpului tesuturile se ingoasa pe os, iar tesutul conjunctiv se transforma in tesut osos(calus). Calusul poate ajunge la dimensiuni considerabile si se poate inflama si mai mult in timp ce purtati pantofi. Bursa din partea posterioara a calcaiului se inflameaza, cauzand bursita. Inflamatiile de obicei nu cauzeaza probleme functionale, cum ar fi mersul pe jos, exceptie facand durerea care poate limita anumite activitati, in functie de intensitatea ei.
Diagnostic
Diagnosticul incepe cu o istorie completa si un examen clinic efectuat de catre medicul dumneavoastra. De obicei, starea este destul de evidenta din cauza formei din spate a calcaiului. Radiografiile sunt necesare pentru a permite chirurgului sa vada modul in care este format calcaneul, si pentru a va asigura ca nu exista nici un alt motiv pentru durerea de calcai. In general, nu sunt necesare alte teste.
Tratament – Ce se poate face pentru a trata o deformare Haglund?
Tratamentul pentru deformarea Haglund poate fi impartit in tratament nechirurgical si tratamentul chirurgical. In marea majoritate a cazurilor, tratamentul incepe de obicei cu masuri nechirurgicale. Chirurgia, de obicei, este luata in considerare atunci cand toate celelalte masuri nu au reusit sa controleze problema, si durerea devine de nesuportat.
Tratamentul nechirurgical. Cauza principala a problemei este incaltamintea. Forma calcaneului, probabil, nu ar conta prea mult daca am merge cu totii desculti. O modalitate usoara pentru a elimina presiunea din partea din spate a calcaiului este de a purta pantofi deschisi in spate, cum ar fi sabotii. Daca trebuie sa purtati pantofi cu spate, materialele speciale plasate pe partea din spate a calcaiului pot da o oarecare usurare. Stand departe de pantofi cat mai mult posibil va reduce, de obicei, inflamatia si bursita cauzata de deformarea Haglund.
Reabilitarea nechirurgicala. Pacientii cu o deformare Haglund inflamata si dureroasa, pot beneficia de patru pana la sase tratamente de fizioterapie. Terapeutul poate oferi idei de materiale sau perne, care ajuta sa ia presiunea de pe partea din spate a calcaiului. Puteti obtine recomandari cu privire la pantofii care nu pun presiune pe zona inflamata. Aceste modificari simple la incaltamintea dumneavoastra va pot permite sa va reluati mersul normal imediat, dar probabil ar trebui sa reduceti din activitatile mai viguroase timp de cateva saptamani, pentru a permite inflamatiei si durerii sa dispara. Tratamentele directionate catre zona dureroasa, ajuta la controlul durerii si umflarii. Exemplele includ tratamente cu ultrasunete, caldura umeda, si masaj la tesuturile moi. Sesiunile de terapie, uneori includ ionofreza, un tratament care foloseste un curent electric usor, pentru a impinge medicamentul anti-inflamator in zona inflamata. Sunt indicate si iniltratiile locale cu antiinflamatoare pentru o imbunatatire rapida a simptomelor.
Tratament chirurgical. Mai multe proceduri chirurgicale au fost proiectate pentru a trata deformarea Haglund. Scopul acestor proceduri este de a reduce proeminenta de pe partea din spate a calcaiului, astfel incat sa nu se mai produca presiune din cauza pantofului. De-a lungul timpului tesuturile ingrosate se vor micsora la dimensiunea aproape normala, daca presiunea este eliminata.
Eliminarea proeminentei.Multi chirurgi elimina pur si simplu proeminenta osoasa. Aceasta procedura se face printr-o mica incizie in partea din spate a calcaiului. Tendonul lui Ahile este retractat (indepartat), astfel incat chirurgul sa poata vedea partea din spate a calcaneului. O parte din os este apoi indepartata, si calcaneul este rotunjit, regularizat. Incizia este inchisa, iar zona este infasurata intr-un bandaj voluminos pentru a fi protejata. Este posibil ca piciorul sa fie plasat intr-o imobilizare cateva zile, de la genunchi pana la degetele de la picioare.
Osteotomie. Un alt mod de a realiza acelasi lucru este de a lua o grefa de la calcaneu, pentru a-l scurta. Acest lucru este mentionat de catre chirurgi ca osteotomie. Aceasta procedura se efectueaza la fel ca si eliminarea proeminentei.
Dupa operatie. Este foarte posibil sa aveti nevoie de carje pentru cateva zile dupa interventia chirurgicala. Un terapeut fizic sau o asistenta va poate invata cum sa folositi in mod corespunzator carjele. Incizia este protejata cu un bandaj sau un pansament, pentru aproximativ o saptamana dupa operatie. Cusaturile sunt in general eliminate in 10 pana la 14 zile. Cu toate acestea, in cazul in care medicul a ales sa foloseasca suturi care se dizolva, nu va trebui sa scoateti cusaturile. Va puteti intoarce la activitate completa in aproximativ 6 saptamani. Pana atunci incercati sa nu puneti presiune pe zona cu probleme, sa tineti cont de sfaturile terapeutului fizic, si sa purtati pantofi adecvati.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia gleznei si piciorului, avand in prezent peste 300 de interventii efectuate in aceasta ramura ortopedica. Schema de tratament include fizioterapie initial, asociata cu infiltratii (Kenalog/PRP), iar in stadiile avansate: in rezectia osteofitului posterior. Pentru programari va rugam sa sunati la numarul 0786602299 sau la 0755055216.
BUNA SEARA DOMNULE DOCTOR.MA NUMESC RALUCA AM 27 ANI SI SUNT DIN HARGHITA ORAS BALAN.AS AVEA O MARE INTREBARE LA DUMNEAVOASTRA. AM PROBLEME CU PICIORUL DPREPT DE LA VARSTA DE 10 ANI.DE LA GENUNGHI IN JOS NU SA MAI DEZVOLTAT MUSCHIUL SI FORMATUL SI DEGETELE LA PICIOR SAU STRANS DEFAPT AM UN PICIOR NORMAL SI UNUL DEFORMAT PENTRU CA PICIORUL DREPT NU SA MAI DEZVOLTAT NORMAL SA FORMAT CA SI CUM UN DAMP LA MIJLOC DENUMIREA LA PICIORUL MEU ESTE (CAVO)NU STIU DACA AM REUSIT SA VA EXPLIC FOARTE BINE DAR DACA REUSITI SA MA INTELEGETI AS AVEA NEVOIE DE… Read more »
Buna seara. Am fost diagnosticat cu boala Haglund la calcaiul drept, mi s-a dat sa fac fizioterapie cu ultrasunete si laser, din pacate nu am putut face acest lucru unde am fost diagnosticat. Puteti sa-mi recomandati o alternativa ?
Buna ziua.
Puteti face fizioterapie in spitalul Sanador.
Numai bine!
Buna ziua! Am fost diagnosticata cu Maladia Haglund. Am facut toate tratamentele ,fizioterapie de toate felurile, socuri foarte multe antiimflamatoare si ultimul care a fost iinfiltratii cu hyalurom tendon in care imi pusesem mare speranta , dar a fost dezamagire totala acum ma dor si mai tare aproape nu mai pot sa merg. Nu stiu ce sa fac imi este teama de operatie pentru ca serviciul meu este de stat in picioare si pana la 10 12 ore pe zi . Va rog sa imi dati un sfat. Va multumesc!
Buna ziua. In aceste conditii aveti indicatie chirurgicala absoluta. Nu va speriati, mersul e permis dupa 2-3 zile. Numai bine!
Buna seara Dl doctor , dupa.operatia pt sindromil Haglund in cat timp se poate reveni la activitati intense (sunt spoetiv de performante ) . Si ce modalitati de atenuare a durerii sunt( pt a intra in vacanta ) multumesc
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa incepeti un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!
Bună seara. Am maladia Haglund la piciorul drept și am avut o intervenție cu laser și doua chirurgical cu fără nici un rezultat. Simt piciorul inflamat, am dureri, ce sfat îmi dați? Mulțumesc.
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa incepeti un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!
Buna ziua,
dupa interventie chirurgicala, la cat timp se reia mersul normal, evident, cu pantof inchis la spate?
Buna ziua.
In medie, dupa 2 luni.
Numai bine!