• 1 mai 2014
  • Raspunsuri: 106
  • Vizualizari: 225.323

La nivelul piciorului si gleznei putem intalni afectiuni cornice sau acute. Multe afectiuni ale piciorului sunt ereditare, inclusiv monturile, deget „in ciocan”, platfusul si chiar unghiile incarnate. Sunt influentate de alimentatie, exercitii fizice, stilul de viata, varsta, afectiuni asociate si modificari hormonale. De asemenea, o contributie importanta o are si rasa. Asiaticii, de exemplu, au o densitate osoasa mai scazuta decat rasa alba, albii mai scazuta decat rasa negroida. Persoanele care apartin rasei negroide au manifestat cu 20% mai putine probleme de sanatate ale piciorului decat albii, desi primii dezvolta risc mai mare de a suferi de calusuri, bataturi si platfus.

Zona geografica si nationalitatea pot influenta structura piciorului. Mediteraneenii au arcadele plantare (ale piciorului) destul de reduse, iar nord europenii le au foarte inalte. In cele din urma, in unele comunitati etnice si culturale, standardele joaca un rol important intrucat membrii acestora pot purta incaltaminte traditionala, specifica. Exista persoane care chiar sufera in urma folosirii anumitor tipuri de pantofi, a caror purtare este impusa cu strictete de norme.

Printre argumentele importante pentru intelegerea si prevenirea cauzelor durerilor de picioare sunt constientizarea de catre o persoana a influentei factorilor ereditari (care nu pot fi modificati) si a celor specifici stilului de viata (care pot fi deseori modificati) care pot fi hotaratoare pentru sanatatea sau afectiunile picioarelor. In continuare, veti fi informati in legatura cu modalitatile de tratament ale celor mai comune boli ale piciorului experimentate de oameni.

Trebuie subliniat faptul ca exista anumite probleme de sanatate atat de grave incat interventia medicului trebuie sa fie urgenta. De exemplu, daca suferiti de diabet sau alte probleme circulatorii, sunteti insarcinata, ati suferit o interventie chirurgicala sau daca sunteti sub supraveghere medicala din alte cauze, ar trebui sa discutati despre toate aceste lucruri cu doctorul inainte de a incerca sa va auto-tratati.

Tendonul achilean – vezi mai multe
a3Exista mai multe probleme care pot afecta tendonul lui Ahile iar acestea includ: tendinita, tendinopatie, bursita tendocalcaneala, si tendinoza. Aceste probleme provoca durere la partea din spate a gambei. Cazurile severe pot duce la o ruptura a tendonului lui Ahile.
Cauze
Problemele cu tendonul lui Ahile par sa apara in moduri diferite. Initial, iritarea invelisului exterior al tendonului, numit paratenon, cauzeaza paratendinita. Paratendinita este pur si simplu o inflamatie in jurul tendonului. Inflamatia bursei tendocalcaneala poate fi de asemenea prezenta odata cu paratendinita. Oricare dintre aceste conditii poate fi determinata de eforturi fizice foarte intense, de eforturi minime dar repetitive , sau de catre folosirea unor pantofi nepotriviti.
Simptome
Bursita Tendocalcaneala, de obicei, incepe cu durere si inflamatie in regiunea calcaneana. Zona este rosie, dureroasa, sensibila la palpare si umflata.  Tendinita achileana se manifesta prin durere pe traiectul tendonului achilean. Acesta, ecografic, apare ingrosat, iar la palpare este sensibil. O ruptura a tendonului lui Ahile este, de obicei, un eveniment de neconfundat, iar victima unei rupturi descrie, de obicei, o senzatie similara cu o lovitura violenta in gamba.
Diagnostic
Diagnosticul se bazeaza, aproape intotdeauna, pe o istorie scurta a pacientului, si un examen fizic. Examenul fizic este efectuat pentru a afla locatia durerii si consta in palparea zonei in care a avut loc ruptura tendonului. In cazul in care medicul nu este sigur daca tendonul lui Ahile a fost rupt, o scanare imagistica prin rezonanta magnetica ( RMN ) sau o ecografie, pot fi necesare pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul nechirurgical. Daca exista un proces inflamator, atunci afectiunea ar trebui sa raspunda destul de repede la medicamente si interventii antiinflamatoare. Fiziokinetoterapia poate fi recomandata pentru oricare dintre afectiunile tendonului achilean. Tratamentul este personalizat in functie de tipul de afectiune.

Tratamentul chirurgical nu este, de obicei, necesar pentru majoritatea pacientilor. Optiunile variaza de la o tenotomie (o simpla eliberare a tendonului), la o abordare mai complicata.

Piciorul plat la adulti  -vezi mai multe
mcdc7_flatfeetPlatfusul dobandit la adulti, este o conditie dureroasa care rezulta din prabusirea arcului longitudinal medial al piciorului. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta conditie nu este prezenta la nastere sau in timpul copilariei, aparand dupa terminarea perioadei de crestere.  Complexul de ligamente calcaneo- talo-naviculare este adesea implicat in platfusul la adult. Acest grup de ligamente sustine articulatia talonaviculara. Complexul de ligamente impreuna cu tendonul tibial posterior si fascia plantara sprijina si stabilizeaza bolta longitudinala a piciorului. Slabirea sau afectarea ligamentelor care sustin acest arc, poate contribui la deformare in platfus la adulti.
Cauze
Exista mai multi factori care contribuie la dezvoltarea acestei probleme. Leziuni ale nervilor, ligamentelor, si / sau tendoanelor de la picior, pot provoca subluxatie (dislocare partiala) a articulatiei subtalara sau talonaviculara. Fractura este o posibila cauza. Artrita reumatoida este una dintre cele mai comune cauze. Aproximativ jumatate din toti adultii cu acest tip de artrita, vor dezvolta platfus in timp. In astfel de cazuri, conditia este treptata si progresiva.
Simptome
La inceput, se vor observa dureri si inflamatii de-a lungul partii mediale a piciorului. Cand starea se inrautateste, tendonul tibial posterior cedeaza, se rupe, si durerea devine mai severa. Unii pacienti prezinta dureri si de-a lungul marginii laterale a piciorului.
Diagnostic
Istoria medicala si examenul clinic, sunt cei mai importanti pasi pentru ca medicul sa stabileasca diagnosticul. Radiografiile sunt adesea folosite pentru a studia pozitia, forma, si alinierea oaselor, picioarelor si gleznelor.

Tratamentul nechirurgical. Se recomanda in primul rand tratamentul nechirurgical. O simpla modificare in pantof poate fi suficienta. Uneori, achizitionarea de pantofi cu un bun suport medial pentru arc, este solutia ideala. Medicamentele anti-inflamatorii pot fi de ajutor. Pacientii cu simptome de durata si cu deformare mai mare, pot avea nevoie de sustinatoare plantare personalizate. Este necesar sa se efectueze un program de kinetoterapie, pentru intinderea si tonifierea muschilor.

Tratamentul chirurgical . Cele mai comune proceduri folosite in aceasta afectiune includ artrodeza (fuziune), osteotomie (taierea unei pene de os), si alungirea coloanei laterale, care implica utilizarea unei grefe osoase la nivelul articulatiei calcaneocuboidale. Aceasta procedura ajuta la restabilirea arcului longitudinal median (arc pe partea interioara a piciorului). Alte optiuni chirurgicale includ scurtarea, alungirea sau transpozitia tendoanelor. Tipul de procedura chirurgicala se va stabili in functie de  starea pacientului.

Montul croitorului (Taylor’s bunion)
tailorsbunion2-sMontul croitorului este similar cu montul care apare pe raza I, dar se dezvolta pe partea externa a piciorului, la cel de-al cincilea deget. Acesta afectiune a primit aceasta denumire deoarece croitorii stateau cu picioarele incrucisate toata ziua, si acest lucru era cauza deformarii.
Cauze
Montul croitorului apare ca o umflatura anormala la capatul celui de-al cincilea metatarsal ( cap metatarsal ), care se freaca de pantofii prea ingusti. Presiunea constanta produce un calus si o ingrosare a tesuturilor, ceea ce duce la un mont dureros pe partea exterioara a piciorului. Tesuturile ingrosate de sub el sunt iritate si dureroase. Solutia pentru reducerea durerii este eliminarea presiunii. Presiunea poate fi redusa din exterior prin schimbarea pantofilor ingusti, sau din interior.
Simptome
Simptomele montului croitorului (Taylor`s bunion) includ durere, si dificultate in purtarea pantofilor. Zona este inestetica.
Diagnostic
Diagnosticul pentru montul croitorului este usor de pus  la examenul clinic. Radiografiile pot arata daca piciorul s-a deformat, si vor ajuta medicul sa decida ce trebuie facut in cazul in care o interventie chirurgicala este necesara.
Tratamentul nechirurgical. Tratamentul initial consta in folosirea pantofilor adecvati, care vor fi suficient de lati in fata. Pasturii plasati pe zona montului pot ajuta la ameliorarea presiunii si la reducerea durerii. Acesti plasturi sunt de obicei disponibili in farmacii. Ei sunt mici, rotunzi, si cu o gaura in mijloc.

Tratamentul chirurgical. Chirurgia, de obicei, implica eliminarea proeminentei pentru a elibera presiunea. Chirurgia poate fi, de asemenea, efectuata pentru a realinia al cincilea metatarsal, in cazul in care piciorul este deformat. Daca medicul dumneavoastra decide ca unghiul intermetatarsian este prea mare, al cincilea os metatarsal poate fi taiat si realiniat.

Monturi – vezi mai multe
hv14iHallux valgus (montul) este o boala care afecteaza atat primul metatarsian cat si degetul mare. Conditia este numita de obicei mont. Montul, de fapt se refera la cucuiul care creste pe partea mediala a primei articulatii metatarso-falangiane. In realitate, starea este mult mai complexa decat un simplu cucui pe partea mediala a degetului. Pantofii largi, reduc sansele de a dezvolta o deformare si ajuta la reducerea iritarii montului, daca aveti deja unul.
Cauze
Multe probleme care apar la nivelul picioarelor sunt rezultatul presiunii anormale sau frecarii. Cele mai multe dintre simptomele care se dezvolta in timp, apar deoarece pielea si tesuturile moi sunt prinse intre osul tare in interior, si pantoful dur pe exterior. Pielea reactioneaza la frecare si la presiunea constanta, prin formarea unui calus, iar tesuturile moi de sub piele raspund  prin ingrosare. Atat calusul gros cat si tesuturile, sunt iritate si dureroase. Montul presupune si deformarea osoasa a metatarsianului I si a degetului mare, care pot avea cauze ereditare, pot fi determinate de incaltamintea neadecvata sau uneori sunt inexplicabile. Raspunsul la reducerea durerii este de a elimina presiunea.
Simptome
Simptomele, de obicei, se centreaza pe mont. Montul este dureros. Deformarea severa este, de asemenea, dureroasa pentru multi, si devine o problema cosmetica. Gasirea unui pantof adecvat poate deveni dificila, mai ales pentru femeile care doresc sa fie la moda, dar au dificultati in tolerarea pantofilor. In final, deformarea incepe sa deplaseze al doilea deget in sus, si poate crea o situatie in care al doilea deget este in continua frecare pe pantof.
Diagnostic
Diagnosticul incepe cu o istorie atenta si un examen clinic, efectuat de catre medicul dumneavoastra. Aceasta va include, de obicei, o discutie despre incaltaminte, si importanta pantofilor in dezvoltarea si tratarea starii. Vor fi sugerate cel mai probabil cateva radiografii. Acest lucru va permite medicului sa masoare mai multe unghiuri importante ale oaselor de la picioare, pentru a determina tratamentul adecvat.
Tratamentul nechirurgical. Tratamentul pentru hallux valgus incepe aproape intotdeauna cu folosirea unor pantofi care se potrivesc piciorului. In stadiile incipiente ale montului, schimbarea pantofilor poate incetini sau opri progresarea deformarii. Deoarece durerea  este din cauza presiunii din pantof, tratamentul se concentreaza pe eliminarea presiunii.
Tratamentul chirurgical. In cazul in care toate masurile non-chirurgicale nu reusesc sa controleze simptomele, atunci chirurgia poate fi sugerata. Exista peste 100 de proceduri chirurgicale pentru a trata monturile. Consideratiile de baza in efectuarea oricarei proceduri chirurgicale pentru monturi sunt:
– eliminarea montului
– realinierea oaselor
– echilibrarea muschiilor din jurul articulatiei, astfel incat deformarea sa nu revina.

Degetul in ciocan – Degetul in gheara – vezi mai multe
foot_clawtoes_anat03Degetul in gheara si degetul in ciocan, sunt afectiuni destul de comune la persoanele care poarta pantofi nepotriviti. Partea din fata a antepiciorului si degetele de la picioare, sunt formate din mai multe oase. Fiecare dintre cele patru degete mici incep cu un os metatarsian in partea din fata a piciorului, urmat de alte trei oase mici numite falange. Primul dintre aceste oase mici este numit falanga proximala. (Proximala inseamna mai aproape.) Apoi vine falanga de mijloc, si ultima este falanga distala. (Distal inseamna mai departe.) Intr-o deformare de deget in ciocan, prima articulatie este curbata in sus, si articulatia de mijloc este in jos. Degetul in gheara are prima articulatie curbata in sus, si atat articulatia de mijloc cat si articulatia de la capatul degetului, sunt deviate in jos ca o gheara.
Cauze
Ambele probleme pot fi cauzate de purtarea unui pantof nepotrivit, prea mic. La multe persoane al doilea deget de la picior este mai lung decat degetul mare, iar daca pantofii se potrivesc pe picior in functie de primul deget, al doilea deget si chiar si al treilea se vor indoi pentru a se potrivi in pantof. Un deget in ciocan este, de asemenea, o afectiune intalnita si la persoanele care au monturi la degetele mari. Degetele in gheara sunt des intalnite la persoanele care au arcul piciorului inalt.
Simptome
In cele din urma, degetele de la picioare, care sunt „strivite” zi de zi, vor deveni fixe in aceasta pozitie si nu se vor indrepta. Cand se intampla acest lucru, presiunea apare in trei locuri:
– la capatul degetului
– in prima articulatie
– in articulatia din mijloc
Diagnostic
Diagnosticul pentru aceste doua afectiuni este de obicei evident din examenul clinic. In unele cazuri, este important sa va asigurati ca nu exista alte probleme neurologice care pot cauza afectiunea dstra, in special atunci cand aveti degetele de la picioare in gheara. Pot fi necesare si alte teste speciale.
Tratamentul nechirurgical. Tratamentul depinde de cat de avansata este afectiunea. La inceput, pur si simplu trecerea la pantofi adecvati poate opri deformarea, iar degetele de la picior pot reveni la o stare mai normala.
Tratamentul chirurgical. Daca tratamentele nechirurgicale nu dau rezultate, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a realinia degetul de la picior. Pentru deformarea degetului in ciocan, poate fi sugerata o artroplastie a articulatiei distale. Una dintre cele mai comune proceduri pentru a corecta deformarea degetului in gheara, este artroplastia articulatiei proximale. Cand articulatia se vindeca, se formeaza tesut cicatricial, care conecteaza cele doua oase impreuna. Cea mai des intalnita interventie este artrodeza (blocarea) articulatiei afectate.

Deformarea Haglund – vezi mai multe
m1Uneori forma unui os poate cauza probleme la nivelul piciorului. Un exemplu in acest sens este deformarea Haglund, o afectiune cauzata de o denivelare proeminenta, pe partea din spate a calcaiului. Calcaneul (sau osul calcaiului) este cel mai mare os al piciorului. In jurul articulatiei se formeaza osteofite (pinteni), ca parte a procesului degenerativ. Pintenii pot restrictiona miscarea in articulatie.
Cauze
Cauza principala in deformarea Haglund este presiunea pe partea din spate a calcaiului, exercitata de pantofi. Calcaneul are forma diferita la unele persoane, iar cele care au un cucui mai proeminent sub tendonul lui Ahile, au mai multe sanse de a dezvolta deformarea Haglund.
Simptome
Simptomul principal in deformarea Haglund este durerea in partea din spate a calcaiului. De-a lungul timpului tesuturile se ingroasa, formand un calus. Calusul poate creste destul de mult, si devine inflamat in timp ce purtati pantofi. Pot aparea umflaturi, care nu vor cauza probleme functiei motorii, insa poate aparea durere daca zona este inflamata.
Diagnostic
Diagnosticul incepe cu o istorie completa si un examen clinic efectuat de catre medicul dumneavoastra. De obicei, starea este destul de evidenta. De obicei sunt necesare radiografii, pentru ca medicul sa vada forma exacta a calcaneului.
Tratamentul nechirurgical. Cauza principala a acestei probleme este incaltamintea. Un mod simplu de a elimina presiunea din partea din spate a calcaiului, este de a purta pantofi deschisi in spate, cum ar fi sabotii. Daca trebuie sa purtati pantofi inchisi in spate, plasturii speciali pentru pantofi plasate pe partea din spate a calcaiului, pot da o oarecare usurare.
Tratamentul chirurgical. Mai multe proceduri chirurgicale au fost efectuate pentru a trata deformarea Haglund. Scopul acestor proceduri este de a reduce proeminenta de pe partea din spate a calcaiului, astfel incat presiunea din pantof sa nu se mai produca. Printre procedurile chirurgicale se numara eliminarea proeminentei si osteotomia.

Hallux Rigidus – vezi mai multe
foot_hallux_rigidus_intro01Este un tip de artrita degenerativa, care afecteaza articulatia metatarso-falangiana de la baza degetului mare. Daca acest cartilaj articular care acopera cele doua suprafete osoase este afectat in vreun fel, incepe un procedeu de uzare sau de degenerare.
Cauze
Medicii inca nu sunt 100% convinsi de cauzele care duc la „Hallux Rigidus”, insa ceea ce s-a descoperit pana acum, este ca majoritatea problemelor care cauzeaza aceasta boala incep cu o accidentare a degetului in zona respectiva. Aceasta problema poate ramane „ascunsa” multi ani pana ce va fi descoperita. Sunt cazuri in care aceasta boala apare fara sa fi fost o accidentare prealabila, ceea ce inseamna ca mai pot fi si alte cauzele care declanseaza „Hallux Rigidus”.
Diagnostic
Diagnosticarea se stabileste in urma unei radiografii, pentru a putea vedea cat de extinsa este boala, si in ce zona a aparut cu exactitate.
Tratament nechirurgical.  Incepe prin administrarea medicamentelor antiinflamatoare, pentru a ameliora durerea pacientului si pentru a preveni umflarea degetului. Pot fi folositi pantofi speciali si o injectie in incheietura degetului, pentru ameliorarea simptomelor.
Tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical se aplica in cazul in care orice alta metoda a esuat. Exista mai multe tehnici chirurgicale, a caror indicatie depinde  de cat de grava este problema pacientului. Operatia poate fi facuta pentru inlocuireaarticulatiilor degetului, sau pentru fuzionarea incheieturilor respective. Alte metode chirurgicale pot necesita inlocuirea a doua incheieturi, in functie de gravitatea afectiunii.

Unghia incarnata
unghie-incarnata-2Unghia incarnata este o conditie care afecteaza cel mai frecvent degetul mare. Aceasta afectiune, de obicei, rezulta atunci cand presiunea de la pantofi si ingrijirea necorespunzatoare a unghiilor de la picioare, duc la cresterea tesutului de la marginea degetului, si la durere. Zona de tesut de sub unghie , se numeste matricea sterila. Matricea sterila nu produce unghie, matricea sterila doar ataseaza unghia de deget. Pe fiecare parte a unghiei este o zona numita canelura unghiilor, unde pielea degetului intalneste matricea unghiei, si marginea degetului de la picior.
Cauze
In cazul unghiei incarnate, canelura unghiei incepe sa dispara, probabil din cauza presiunii de la pantofii nepotriviti. Presiunea cronica provoaca iritarea si umflarea pielii din jur. In cele din urma, o infectie poate aparea in zona, ceea ce duce la mai multa durere si umflare. Taierea necorespunzatoare a unghiilor poate provoca, de asemenea, probleme. Daca coltul unghiei nu este taiat corect, acesta poate sapa in piele. Acest lucru face ca presiunea de la pantof sa fie si mai dureroasa.
Simptome
Simptomul principal al unei unghii incarnate este durerea. Degetul de la picior este de culoare rosie, este dureros la atingere, si poate fi dificil de a purta pantofi. Daca infectia este prezenta, se poate scurge puroi din zona respectiva.
Diagnostic
Diagnosticul este, in general, stabilit cu usurinta inca de la examinare. Nu sunt ncesare radiografii sau teste, cu exceptia cazului in care medicul suspecteaza ca infectia ar putea fi extinsa la nivelul osului.
Tratamentul nechirurgical. Daca este descoperita la timp aceasta conditie, tratamentul nechirurgical poate fi suficient. Presiunea pe degetul de la picior ar trebui sa fie redusa la minimum. Daca zona este infectata, antibioticele pot fi necesare pentru a elimina infectia.
Tratamentul chirurgical. Daca unghia incarnata a dus la hipertrofia permanenta a tesutului inconjurator, chirurgia poate fi necesara. In cazurile usoare, indepartarea unei portiuni de tesut hipertrofiat poate reduce presiunea si iritatia. Cazurile mai severe pot necesita indepartarea unei portiuni din matricea germinala care produce acea parte a unghiei.

Neurinomul Morton – vezi mai multe
n3Neurinomul interdigital, numit si neurinomul Morton, este termenul medical pentru o durere, este cel mai frecvent simtita intre degetele 3 si 4 ale piciorului, dar poate aparea, de asemenea, in zona dintre degetele 2 si 3. Neurinomul Morton interdigital apare in nerv, chiar inainte de a se impartii in doua ramuri, in partea anterioara a talpii. Un neurinom este format prin expandarea sau ingrosarea nervului.
Cauze
Nu este pe deplin inteles de ce se formeaza neurinomul Morton. Cel mai probabil, acesta rezulta dintr-un prejudiciu repetat al nervului in aceasta zona. Cea mai frecventa cauza a durerii, este considerata a fi iritarea nervului.
Simptome
Neurinomul provoaca, de obicei, dureri in picior, atunci cand greutatea este plasata pe picior. Puteti simti o umflatura intre degetele de la picioare sau o senzatie similara cu o piatra in pantof. Acest lucru se poate simti ca niste socuri electrice, similare cu o lovitura la cot.
Diagnostic
Diagnosticul se face de obicei pe baza unui istoric medical si un examen clinic. Radiografiile sunt utile pentru a va asigura ca durerea nu vine de la alta problema. In unele cazuri confuze, o injectie de lidocaina si cortizon in zona, poate ajuta medicul sa decida daca diagnosticul este corect. Acest tratament ar trebui sa conduca la o reducere temporara a simptomelor.
Tratamentul nechirurgical. Tratamentul pentru un neurinom Morton, de obicei, incepe cu schimbari in incaltaminte. Uneori, pur si simplu utilizarea un pantof mai larg, va reduce sau diminua simptomele. Pantofii cu o talpa ferma va pot ajuta. Talpa ferma reduce cantitatea de intindere in picior, atunci cand pasiti. Acest lucru diminueaza gradul de iritare pe nerv.
Tratamrntul chirurgical. In cazul in care aceste masuri non-chirurgicale nu reusesc sa alunge durerea, operatia poate fi urmatorul pas. Exista mai multe abordari diferite pentru tratarea neurinomului Morton, chirurgical, cum ar fi eliminarea neurinomului sau eliberarea in raport cu ligamentul care il irita.

Osteocondrita disecanta a talusului
coa_ocd_image_2Osteocondrita disecanta a talusului este o afectiune care genereaza durere si rigiditate (limitarea miscarilor) la nivelul articulatiei gleznei.
Cauze
Osteocondrita disecanta a talusului este cauzata de cele mai multe ori de traume, insa conteaza foarte mult pozitia in care se afla talusul in momentul impactului.
Simptome
La inceput, pacientul simte durere in urma traumei care tocmai a avut loc. Pacientul va avea dificultati in a calca in acel picior, si a lasa greutate pe el. Mai tarziu, pacientul va simti ca incheietura il deranjeaza, pentru ca fragmentele rezultate in urma traumei sunt acolo, si se misca odata cu piciorul.
Diagnostic
Diagnosticarea osteocondritei disecante a talusului se face in primul rand prin RMN, in urma careia medicul stabileste cat de grava este starea. Daca este necesar se vor efectua si alte teste imagistice.
Tratamentul nechirurgical. Conteaza foarte mult in ce moment este descoperita afectiunea, pentru ca daca aceasta este descoperita imediat, este nevoie ca piciorul sa fie imobilizat pentru sase saptamani, pentru a da sansa incheieturii sa se refaca.
Chirurgie. In cazul in care problema este descoperita tarziu, este nevoie de o interventie chirurgicala. Aceasta se poate face prin metoda artroscopica, sau prin metoda clasica deschisa. Se urmareste revascularizarea zonei afectate si inlociurea tesutului osos necrozat.

Fasceita plantara – vezi mai multe
plantar-fascia_13

Fasceita plantara este o conditie dureroasa care afecteaza partea inferioara a piciorului. Aceasta este o cauza frecventa de dureri de calcai. Fasciita plantara este termenul corect folosit atunci cand exista inflamatii active. In aproximativ 30 % din toate cazurile, ambele picioare sunt afectate. Fascia plantara ( de asemenea cunoscuta ca aponevroza plantara ) este o banda groasa de tesut conjunctiv. Este localizata intre calcaneu si antepicior si contribuie la sustinerea arcului piciorului. Fascia plantara este formata din fibre de colagen orientate intr -o directie longitudinala, de la degetele de la picioare, la calcai.
Cauze
Fasceita plantara poate aparea dintr-o serie de cauze. Este uneori dificil de a gasi motivul pentru aceasta durere. Atunci cand piciorul suporta intreaga greutate a corpului, aceasta este concentrata pe fascia plantara. Acest lucru duce la stres pe fascia plantara, unde se ataseaza la calcaneu. Pot rezulta rupturi mici de fascie. Aceste rupturi sunt in mod normal reparate de catre organism. Pot aparea osteofite impreuna cu fasceita plantara, dar ele nu sunt cauza problemei. Pe masura ce imbatranim, partea carnoasa a calcaiului devine mai subtire si degenereaza. Unii medici considera ca nervii care au traiect in fascia plantara, in drumul lor spre partea din fata a piciorului sunt iritati si pot contribui la durere.
Simptome
Simptomele de fasceita plantara, includ dureri de-a lungul marginii interioare a calcaiului, in apropiere de arcul piciorului. Durerea este mai puternica atunci cand greutatea este plasata pe picior, mai ales dupa o lunga perioada de odihna sau inactivitate. Acest lucru este, de obicei, cel mai pronuntat dimineata, atunci cand piciorul este pus pentru prima data pe podea. Acest simptom, numit durere de prim-pas, este tipic pentru fasceita plantara. Statul in picioare o perioada lunga de timp creste, de asemenea, simptomul dureros. Tragand degetele de la picioare din spate spre fata, poate fi foarte dureros.
Diagnostic
Diagnosticul de fasceita plantara este, in general, facut in urma istoriei si examenului clinic. Exista mai multe conditii care pot cauza durerea, si fasciita plantara trebuie sa fie diferentiata de aceste conditii. Teste speciale sunt efectuate pentru a ajuta la a confirma daca problema vine intr-adevar de la fascia plantara. Poate fi efectuata o radiografie pentru a exclude o fractura de calcaneu, si pentru a vedea daca un pinten osos este prezent, si daca este suficient de mare pentru a provoca probleme.
Tratamentul nechirurgical. Cei mai multi pacienti se fac bine cu ajutorul tratamentelor non-chirurgicale. Poate fi purtata o atela pe timp de noapte, care se pare ca functioneaza la unii pacienti. Ei raporteaza mai putina durere atunci cand pun piciorul pe podea dimineata. Sprijinirea arcului medial cu un sustinator plantar, poate ajuta la reducerea presiunii de pe fascia plantara. Pacientii mai pot primi tratament cu unda de soc, o data pe saptamana, timp de 3 saptamani. Medicamentele anti-inflamatorii sunt uneori folosite, pentru a reduce inflamarea si durerea. O injectie cu cortizon in zona fasciei poate fi folosita.
Tratament chirurgical. Chirurgia este o ultima solutie pentru tratarea durerii de calcai. S-au dezvoltat mai multe proceduri in ultimii 100 de ani, pentru a incerca sa vindece durerea de calcai :
– eliminarea pintenului osos ( in cazul in care unul este prezent )
– eliberarea fasciei plantare (fasciotomie plantara )
– eliberarea presiunii asupra nervilor mici din zona
De obicei, procedura se face printr-o mica incizie pe marginea interioara a piciorului, cu toate ca unii chirurgi efectueaza acum acest tip de chirurgie cu ajutorul unui endoscop. Chirurgia implica identificarea zonei in care fascia plantara se insera pe calcai, si eliberarea fasciei partial. In cazul in care un pinten mic este prezent, acesta este eliminat.

Inflamatia tendonului ms. tibial posterior – vezi mai multe
foot_posterior_tibial_tendon_intro01Pentru ca folosim picioarele noastre continuu, tendinita este o problema comuna. Unul dintre tendoanele cele mai frecvent afectate, este tendonul tibial posterior. El trece prin spatele maleolei mediale, in partea de jos a piciorului. Tendonul este important in sustinerea arcului medial al piciorului si ajuta la randul sau, piciorul sa se miste spre interior in timpul mersului.
Cauze
Problemele cu tendonul tibial posterior par sa apara in etape. Initial, iritarea invelisului exterior al tendonului, numit paratenon, cauzeaza paratendinita. Acest lucru inseamna ca tendonul este inflamat, in locul in care trece prin tunelul din spatele maleolei mediale. Pe masura ce imbatranim, tendoanele noastre pot degenera, sau se pot slabi in timp. Tendoanele sunt alcatuite din fire de material numit colagen. Unele dintre fibrele tendonului degenereaza, se rup, iar rezistenta tendonului scade.
Simptome
Simptomele tendinitei de la acest nivel, includ dureri in zona talpii piciorului, si umflare de-a lungul tendonului. In unele cazuri, se poate rupe tendonul. Ruptura de tendon duce la o deformare de platfus destul de pronuntata, care este usor de recunoscut.
Diagnostic
Diagnosticul de tendinita tibiala posterioara este de obicei evident la examenul fizic. In unele cazuri dificile, o scanare imagistica prin ecografie sau rezonanta magnetica (RMN), pot fi necesare pentru a confirma daca tendonul este rupt.
Tratamentul nechirurgical. Tratamentul pentru tendinita tibiala posterioara, incepe cu utilizarea unui suport ferm inserat in pantof, cu scopul de a scadea stresul din aceasta zona. In plus, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente anti-inflamatorii, fizioterapie sau va poate recomanda o infiltratie locala.
Tratatmentul chirurgical. Daca tratamentul nechirurgical nu rezolva problema, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Exista mai multe metode chirurgicale pentru problemele tendonului tibial posterior. Exemplele includ: indepartarea tesutului ingrosat de pe tendon, repararea tendonului prin indepartarea zonelor degenerate ale tendonului, grefa de tendon, sau fuziune.

Afectiunile oaselor sesamoide
foot_sesamoiditis_intro01Doua oase de marimea unui bob de mazare, numite sesamoide, sunt situate in tesuturile moi din partea inferioara a articulatiei principale a degetului mare. Chiar daca sunt de dimensiuni reduse, sesamoidele joaca un rol important in modul in care piciorul si degetul mare functioneaza. In cazul in care sesamoidele sunt afectate, ele pot fi o sursa de durere severa si de invaliditate.  Cele doua oase mici sesamoide, sunt situate pe partea inferioara a articulatiei metatarso-falangiene raza I. Exista un os sesamoid pe fiecare parte a bazei degetului mare.
Cauze
Durerea sesamoida poate aparea din mai multe cauze. Atunci cand tesuturile din jurul oaselor sesamoide devin inflamate, medicii numesc starea Sesamoiditis. Sesamoiditis este adesea cauzata de miscari repetitive ale picioarelor, precum in dans. Fracturile pot provoca, de asemenea, dureri la nivelul oaselor sesamoide. Sportivii sufera cel mai adesea fracturi de stres ale sesamoidelor, din cauza antrenamentelor grele si a miscarilor repetitive. In unele cazuri, alimentarea cu sange a osului sesamoid este scazuta. Aceasta conditie se numeste osteocondrita. Osteocondrita duce la moartea unei bucati de tesut osos.
Simptome
Persoanele cu probleme la nivelul oaselor sesamoide, simt de obicei durere vaga in articulatia principala a degetului mare. Sesamoidele sunt de obicei sensibile la atingere. Miscarea degetului mare este adesea limitata. Unii oameni raporteaza senzatie de amorteala in primele doua degete de la picioare.
Diagnostic
Medicul dumneavoastra va va pune intrebari referitoare la istoria medicala. Va examina degetul dureros palpandu-l si miscandu-l. Acest lucru poate fi dureros, dar este important ca medicul sa localizeze sursa durerii. Se vor efectua radiografii pentru a vedea daca sunt probleme la oasele sesamoide. Medicul dumneavoastra poate dori sa faca si alte teste imagistice, cum ar fi RMN.
Tratamentul nechirurgical. Medicii prefera sa inceapa cu tratamentul nechirurgical. Medicul poate recomanda tratarea inflamatiei si durerii cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Posibil sa fie nevoie sa limitati greutatea plasata pe picior. Unii medici plaseaza fractura in ghips pentru aproximativ 6 saptamani. Dupa aceea, pacientul trebuie sa poarte un pantof rigid pana cand durerea dispare. Fracturile de stres sunt un pic mai complicate. In cazul in care o fractura de stres nu se vindeca, ea devine o fractura pseudartroza, o conditie extrem de dureroasa, care poate duce la invaliditate semnificativa.
Tratamentul chirurgical. In cazul in care o interventie chirurgicala devine necesara, o serie de proceduri sunt disponibile pentru a trata problemele de sesamoid. Chirurgul poate recomanda eliminarea unei parti din os, sau tot osul sesamoid. Pentru pacientii diagnosticati cu keratoza plantara, chirurgii efectueaza, in general, o interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul suplimentar. Cand pacientii continua sa aiba probleme cu fracturile de stres, o grefa osoasa poate ajuta partile osului sa se vindece impreuna. Chirurgii folosesc in mare parte acest tip de interventie chirurgicala, pentru sportivii de inalta performanta, pentru a mentine punctul de sprijin intact. Chirurgul face o incizie de-a lungul marginii interioare, in articulatia principala a degetului mare. Aceasta procedura expune osul sesamoid. Chirurgul aduna mici bucati de os dintr-o parte a osului degetului, care este in apropiere. Fragmentele osoase sunt apoi plasate in zona nevindecata a sesamoidului. Tesutul moale din jurul sesamoidului este cusut. Apoi, tesuturile moi sunt puse la loc, iar pielea este suturata.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestor afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestor afectiuni:

4.7 6 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

106 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua, am suferit pe 27 mai un accident, piciorul fiindu-mi prins sub roata de la stivuitor, in urma caruia m-am ales cu trei fracturi: la calcaneu, os cuboid si metatarsiana 2. Am stat o luna si jumatate cu o atela ghipsata nefiind nevoie de operatie sau altceva. In tot acest timp nu am pus piciorul jos. Dupa care am inceput sa urmez recuperarea. Pe 19 august (dupa 12 saptamani) am facut un RMN la tibie (fiind suspect mai demult de displazie fibroasa) si o radiografie. Rezultat buletin de examinare RMN: -se pastreaza fractura calcaneana cu interesarea fatetei articulare anterioare… Read more »

Anonymous

Buna ziua, Fica mea a avut pe 4 August un accident rutier in care a scapat cu glezna deplasata si presarea metatarsienelor la piciorul drept, dupa 20 zile de gips ( atat i s-a recomandat ) durerile au persistat si am facut RMN la glezna si laba piciorului : Interpretare : Arii de hiposemnal T1si T2 moderat si Hipersemnal STIR intens la nivelul epifizelor proximale, distale si diafizelor metatarsofalangienelor 2,3,4 si partial a epifizei proximale a metatarsofalangianului 1 – aspect posttraumatic. Edem intens al tesuturilor moi in jurul MTF2,3,4 – Arie de hiposemnal T2 si hipersemnal moderat STIR la nivelul… Read more »

Anonymous

Buna seara. Imi puteti lasa un nr de contact unde pot suna sa imi fac o programare, va rog? Este urgent! Multumesc!

Anonymous

Buna ziua,
Mama mea are probleme cu gleznele piciaorelor.Sunt umflate si lasate in partea stanga de iti lasa impresia ca un os mai are putin si iese si atinge cu el de pamant.Are dureri ,nu se mai poate incalta cu orice incaltaminte.Medici la care am fost pana acum ne-au spus ca nu nu are meniscul piciorului sau ceva de genul si i-au dat niste ciorapi medicinali si talpici,insa astea n-au ajutatt-o prea mult.Exista posibilitatea unei operatii?Si la ce specialitate ar trebuii mai exact sa apelam?
Multumesc!
O zi buna,

Anonymous

Buna seara,am 51 ani,femeie,86 kg,si de vreo 3 zile,am laba piciorului drept,amortita,fara vreo lovire in prealabil.A inceput printr-o usoara usturime,apoi osul degetului mare,montul ma durea,o durere surda,cu usturime (fara iritatii,piciorul fiind curat…)acum am toata laba,degetele in special,sunt amortite, va multumesc pt consult.

Anonymous

Buna ziua,

In urma cu cativa ani au inceput sa mi se umfle picioarele de la genunchi in jos. In zona gleznei se umfla si mai mult. Am si piciorul plat. Am facut masaje, dar nu s-a rezolvat nimic. Ce s-ar putea face? La cine sa apelez?
Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua. Am o problema la piciorul drept…in dreptul degetului din mijloc mi s.a umflat si in 2zile s.a dus umflatura pana la glezna…in zona unde incep degetele mi se si invinetise…am fost la spital si mi.a pus diagnostic de artrita nespecificata nu stiu cum…(am 27 de ani)..mi.a recomandat sa stau cu piciorul in sus si cu gheata pe el,sami dau cu unguent si sa iau arcocsia…insa dupa o zi era la fel…am mai intrebat u medic prin tel si mia zis ca e posibil sa fie d la o bataie care o am in talpa si sa iau antibiotic..asa… Read more »

Anonymous

buna ziua , va rog o sugestie daca se poate am varsta de 40 ani si am dureri continue de glezna nu foarte stanjenitorae dar aproape continue de foarte mult timp cred peste 10 ani deja m-am obisnuit cu ele si le accept ca fiind normale cu toate ca stiu ca ceva nu e in regula. Am consultat mai multi medici ,am facut toate razele posibile la glezna si nimic nu pare sa fie in neregula, un medic ma indrumat sa fac si la plamani raza si a iesit bine Totusi durearea exista dupa cum am spus e suportabila ca… Read more »

Anonymous

buna ziua!

de cca 7-8 luni am dureri de picioare,mai precis la talpa pe interiorul arcului piciorului.Mentionez ca am avut glezna dreapta scrantita cam de 10 ori(imi cade piciorul daca nu-s atenta cum calc si pe unde merg)iar la piciorul stang ma doare montul la presiunea pantofului ,e usor inrosit si usor deformat.Am 50 de ani .Fa

Anonymous

Buna seara, Am si eu o problema… acum 3 zile m- am ridicat de pe scaun acasa si am avut senzatia unui carcel in talpa piciorului stang mai mult pe latura exterioara. Durerea nu a fost intensa.. insa sesizabila si a doua zi. A treia zi dimineata nu am mai putut calca normal pt ca a aparut o durere acuta pe aceeasi latura, insa cu iradiere spre degetul mic si in sus spre glezna dar si in interiorul calcaiului pana pe partea lui interioara. Am facut o baie intr- o cadita cu masaj insa fara folos, caci durerea s-a accentuat.… Read more »

Anonymous

Buna seara, Am si eu o problema… acum 3 zile m- am ridicat de pe scaun acasa si am avut senzatia unui carcel in talpa piciorului stang mai mult pe latura exterioara. Durerea nu a fost intensa.. insa sesizabila si a doua zi. A treia zi dimineata nu am mai putut calca normal pt ca a aparut o durere acuta pe aceeasi latura, insa cu iradiere spre degetul mic si in sus spre glezna dar si in interiorul calcaiului pana pe partea lui interioara. Am facut o baie intr- o cadita cu masaj insa fara folos, caci durerea s-a accentuat.… Read more »

Anonymous

Buna seara, Am si eu o problema… acum 3 zile m- am ridicat de pe scaun acasa si am avut senzatia unui carcel in talpa piciorului stang mai mult pe latura exterioara. Durerea nu a fost intensa.. insa sesizabila si a doua zi. A treia zi dimineata nu am mai putut calca normal pt ca a aparut o durere acuta pe aceeasi latura, insa cu iradiere spre degetul mic si in sus spre glezna dar si in interiorul calcaiului pana pe partea lui interioara. Am facut o baie intr- o cadita cu masaj insa fara folos, caci durerea s-a accentuat.… Read more »

Anonymous

Buna seara, Din senin si doar dupa doua zile de durere usoara pe partea laterala exterioara a labei piciorului (pediala) drept, piciorul s-a umflat cca dublu fata de marimea obisnuita,zona este destul de calda,putin mai rosie decat normal si durerile au devenit insuportabile mai ales la atingerea solului.Mentionez ca am si o forma de platfus mai accentuata , o greutate de aprox 109 kg la 1,85 m si 22 ani.Dupa 2 zile de antiinflamatoare si calmante(diclofenac,ibuprufen,ketonal si doreta) umflatura persista si durerea este la fel de acuta. Ati putea sa-mi spuneti daca este doar o afectiune care are la baza… Read more »

Anonymous

Buna ziua d-le doctor. Am o problema cu piciorul stang (durere la glezna care se transmite pe tot piciorul). As dori sa am o consultatie cu dvs si as dori sa stiu unde pot face programare si la ce nr. de telefon. Va multumesc

Anonymous

Am fost diagnosticata cu osteocondrita disecanta a talusului. Ce masuri ar trebui sa iau in acest caz? Incheietura piciorului ma doare destul de rau dar medicii sunt de parare cu nu este necesara interventia chirurgicala.

Anonymous

buna seara dl dr.nepotica mea are 10 ani,pe partea exterioara a labei picioarelor mai innapoi de baza degetului mic are niste noduri cam de un cm diametru,ce pot fi?sunt dureroase
multumesc mult

Anonymous

buna seara .va rog frumos ce tratament sa iau pt, ca am fost internata osaptamina si mia facut injecti chetonal si midocalm afost bine atunci dar tot am dureri de calciie la ambele picioare si acum fac masaj dar nu se prea cunoaste , nu am pinteni am facut radiografie

Anonymous

Salut am avut un accident de motocicletă si mi-am fracturat piciorul …dar problema e ca nu pot ridica laba piciorului in sus…in jos pot sa apas …am inteles ca nervii sunt de vina…isi poate reveni in timp?

Anonymous

Buna ziua acum 6 luni am avut acident de bicicleta si mia-m luxat calcaneu 90 de grade, am avut 2 interventie chirurgical dupa 3 luni mia iesit puroi mam tratat si tot am la glezna mia cald si umflat cand fac , miscare, vo rog frumos sa imi dati un raspuns va multumesc

Anonymous

Buna ziua. Pe perioada iernii am purtat in casa niste ghetute croserate plate fara talpa prea tare. Am simtit dupa 2 luni durere in tendoanele lui Achile chiar si la atingere. Am continuat sa i port o perioada dupa care am renuntat. S a mai imbunatatit starea. In fiecare zi mergeam la plinbare sportiva 2-3 km cu niste pantifi de sport josi. Fortand piciorul au reaparut mai pregnant durerile in tendoane cat si intelaturi in zonele adiacente. Am pus 3 zile compresii reci si am masat cu crema Voltaren. Am avut si mici umflaturi pe ficare picior pe tendon care… Read more »

Anonymous

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri: Am o durere la nivelul articulatiei metatarso-falangiene la al 2-lea deget de la piciorul drept care dureaza de aprox 2 luni. Uneori este intensa si ma deranjeaza la mers, alteori doar putin dar se simte si in repaus. Se mai inflameaza si locul dureros, dar doar in talpa, fara roseata sau alte semne. Radiologic este normal osos. Analize : factor reumatoid absent, Proteina c reactiva absenta , ASLO in limite normale, VSH :24, in schimb apar anticorpi antinucleari fin patati. Am mers la reumatologul din zona in care locuiesc si… Read more »

Anonymous

buna ziua . la piciorul drept nu am nimic dar la stangul am o umflatura cam de o luna cred..nu am realizat decat atunci cand m am trezit ca ma doare merg in papuci si imi pun cand am timp compresa cu gheata si ma simt mai bine.mentionez ca alerg la 2-3 zile ,fac sport .de lovit nu m am lovit..poate e ceva ereditar nu stiu..intrebarea mea e : monturile cand apar apar la ambele picioare sau doar la 1? sau e umflat de la alergari..?mi se pare ca se vede prea umflat::))) .am 33 de ani

Anonymous

Buna ziua,
Am o mare rugaminte ; fratele meu 57 ani domiciliat in Bucuresti si-a facut un RMN dupa care a avut urmatoarele rezultate
– modificari de gonartroza gr.III in compartimentul intern si gr.II in rest
– leziune complexa de menisc medial (1/3 medie si dorsala) cu discontinuitati milimetrice la
marginea libera
– chist fusiform poliseptat placat la tendonul m. semimembranos
Va rog mult sa ne spuneti daca ne puteti ajuta .

Anonymous

Buna ziua,
Nepotul meu in varsta de 9 ani si jumatate calca in interior cu piciorusele. A avut niste talonete acum un an dar nu le-a folosit decat foarte putin timp. Ce credeti ca putem face pentru a i se indrepta mersul si inclusiv cum calca. Va multumesc!

Anonymous

Buna seara,ma numesc Marinela,am 37 de ani in jur de60kg si de putin timp mi s a umflat zona di jurul oului piciorului drept.Este foarte dureroasa zona si a inceput sa capete o culoare rosiaticaLa inceput am simtit ca niste arsuri apoi s a umflat si prezint dificultati la mers.Imi puteti spune cauza si ce analize se pot face.Multumesc

Anonymous

Buna seara, Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta cu un eventual diagnostic bazat pe descrierea simptomelor pe care le am. In urma cu 2 ani ,datorita faptului ca mergeam foarte mult pe jos spre servici si pentru ca stateam 12 ore numai in picioare cu incaltaminte neaerisita,mi-a aparul la piciorul stang o batatura plantara,cel putin asa cred ca se numeste, si inca una ,dar spre exteriorul talpii piciorului.De atunci ma chinui si o curat la 2 zile,nu pot merge desculta. In afara de aceasta am o senzatie de usturime in spatele degetelui mare, nu pot indoi degetul al… Read more »

Anonymous

Buna seara. De curand am inceput sa am dureri in talpa piciorului drept si as dori o consultatie pt a vedea ce e de facut. Multumesc.

Anonymous

Bună am o întrebare la dumneavoastră am o fetiță care are vrsta de 13 ani și are mare problema la picioare cala foarte rău cu ele în interior și atinge cu osu pe pământ și sunt foarte pronunțat oasele afară am fost la clinica din Brașov pentru copii la doctorul Ortoped Mironescu și mia zis ca oasele din interior sunt mai dezvoltate iar fetiță acum are dureri și îi fuge și călcâiul mai în spate va rog sa imi ziceți cei de facut

Anonymous

Buna ziua, De o luna ma confrunt cu o problema care acum a devenit din ce in ce mai dureroasa. Acum cateva luni am observat niste pete rosii in zona gleznelor dar nu am acordat atentie pt ca nu ma deranjau cu nimic.Tin sa mentionez ca jobul meu include statul in picioare foarte mult. De o luna aceste pete rosiatice au devenit dureroase daca stau in picioare o perioada prelungita sau daca merg mai mult si cateodata visinii ieri observand la piciorul drept o parte vanata. Piciorul drept este mult mai inflamat. Am facut acea ecografie Doppel si nu mi… Read more »

Anonymous

…Excelent articol si mai ales cu poze edificatoare, ca sa inteleaga si pacientul .
Mii de multumiri d-lui doctor si deopotriva aprecieri

Anonymous

Mi se umflă picioarele de la genunghi în jos şi mai sus un pic de glezne îmi apar nişte pete roşii de jur împrejurul picioarelor şi mă ustura.Asta cînd merg prea mult.Vă rog să-mi spuneţi care ar fi cauza.

Anonymous

Buna ziua! Am 18 ani si timp de 2 ani am o problema cu piciorul drept, mai exact in zona osului cuboid, din cate m-am informat( sub oul piciorului mai in centru) si am dureri destul de urate, nu prea pot sa ma sprijin pe el ca pe celalalt, de multe ori calc stramb si am un discomfort. simt si o banala durere atunci cand fac orice fel de miscare( spre deosebire de cel stang, unde nu simt nimic). Sunt din Radauti si v-as multumi foarte mult daca m-ati ajuta.. am fost la ortoped si mi-a zis ca n-am ce… Read more »

Anonymous

Buna ziua,as dori un sfat ,am 54 ani ,la menopauza de 3 ani aprox,dar vara trecuta nu am putut pune in pamant piciorul dr dureri la talpa-am platfus.In timp cu taloneta si rabdare a trecut .Din februarie acest an acelas lucru la celalalat picior.Incerc de atunci cu antiinflamatorii cu ketonal,talonete,acum durerea urca la calcai in sus in spate-calcaiul lui Ahile…nu cedeaza dati-mi un sfat va rog din suflet

Anonymous

Bună ziua .de o săptămână am suferit o accidentare la glezna am sărit de pe o scara și am călcat greșit am fost la urgente dar a spus ca nu este fracturat nimic dar piciorul se tot umfla și acum a început sa se irosească pe alocuri mai sus de glezna pe tibie mai exact seara iau un ketonal și durerea ma lasă pana a 2 seara dacă pun piciorul sus nu ma mai doare dar cum îl las în jos zici ca plesnește oara ce va fi?

Anonymous

Buna ziua!!..In urma unui CT sotului mei i s.a recomandat de catre dr.ortoped interventie chirurgicala de reconstructie articulatie glezna si platfus.Cat de eficienta ar fi interventia aceasta pentru ca sotul meu sa nu mai aiba dureri de glezna la mers???…E posibil si remediu fara operatie??

Anonymous

Bună ziua am 18 ani și ieri am jucat fotbal și am călcat strâmb , m-am dus repede acasă mi-am dat cu un antiinflamator și mi-am pus o glezniera , pe parcursul seri durerea nu a încetat dar azi pe zi durerea ma mai lasat și continui sa dau cu un antiinflamator ca rămâne umflata zona gleznei. Ce trebuie sa mai fac ?

Anonymous

multumesc ca v-am gasit!
cu siguranta va voi vizita!
la 26 ani am avut un accid. si glezna plus metatars 3 rupt.acum am 58 ani si a intervenit uzura, nu a fost nevoie de operatie atunci,acum am talonet, artroza, fizioterapie, durere degete, circulatie periferica slaba, osteopenie, scadere in inaltime si crestere in greutate. ce analize imi sunt necesare?

Anonymous

Buna ziua, d-le doctor am 47 ani si de aproape 2 ani posibil si cu instalarea menopauzei, mă confrunt la ambele picioare cu simptome similare cu cele descrise de Dvs pentru Neurinomul Morton. Pentru a exclude diagnosticul de artrita reumatoida am mers la reumatolog . Analizele efectuate in doua randuri au demonstrat contrariul Am urmat 6 luni tratamentul prescris de acesta cu piascledine 300 asociat cu 10 sedinte de fizioterapie din pacate fara un rezultat . Am mers apoi la neurolog cu radiografiile pentru ambele picioare facute din proprie initiativa. Acesta mi-a recomandat radiografii la coloana vertebrala Rezultatul – spondiloza… Read more »

Anonymous

Buna ziua dle doctor. D|aca ma outti ajuta cu un sfat pana ajungem acasa si apoi sa pot veni la dvs. Suntem intr-o mica vacanta si mama mea, 83 de ani, altfel foarte activa, a simtit la degetul mare de la picior o durere puternica si de atunci (de joi seara) are dureri puternice cand merge, degetul este umflat (nu exagerat !) un pic rosu in zona montului (nu are ceva pronuntat), a fost si firbinte zona, dar acum nu mai este asa. Mentionez ca face tratament cu anticoagulant si anhipertensiv. Nu a vrut sa mearga aici unde suntem la… Read more »

Anonymous

Buna seara, As fi interesata sa aflu parerea dvs. medicala in legatura cu urmatorul caz. Fratele meu in varsta de 15 a fost diagnosticat cu pareza pe piciorul drept, cauza necunoscuta in urma CT, analize, investigatii medicale, psihologice. Pana la 12 ani se deplasa normal, zburdalnic, si este inca si foarte inteligent, nu are probleme de vorbire sau gandire. Acum insa, de cam 2 ani incoace, se deplaseaza greu, lucru vizibil, neputand sa tina corespunzator piciorul drept. Personal, tind sa cred ca aceasta afectiune a fost cauzata de faptul ca nu s a hranit corespunzator. De mic refuza sa manance… Read more »

Anonymous

Buna ziua d-le doctor ,am 45 de ani si am fost diagnosticat in urma unui RMN cu un inceput de coxartoza la glezna stinga , exista un tratament sau sa trag de glezna pina ajung la operatie

Anonymous

Buna ziua domn doctor, Va rog mult sa mi spuneti parerea d voastra. Este posibil ca dupa 30 ani de la o interventie chirurgicala in talpa ( cand eram mica am sarit si ciobul mi a patruns in talpa pana la os, cu chiu si vai au reusit sa ma opereze pe vremea aceea la Spitalul Militar ). Acum brusc, am inceput sa am dureri cand si cand, exact in locul cicatricei de acum 30 ani. Daca ma apas, chiar ma inteapa acolo, si ma si doare. Ce poate fi? Un rest de ciob este exclus, asa i? Ce analize… Read more »

Anonymous

Buna ziua! Apreciez deschiderea si bunavointa de care dati dovada, pentru fiecare caz in parte, motiv ptr care as avea si eu nevoie de recomandarea dvs: am 39 ani si de aproximativ 6~8 luni am dureri la nivelul gleznei drepte, care se intind catre pulpa. In aproape fiecare dimineata, piciorul este rigid de la glezna in sus, pana la jumatatea pulpei, foarte dureros si am senzatia de inclestare si contractie musculara sau a tendonului. Ma puteti ajuta cu o recomandare( consult ortopedie/rmn sau consult reumatologie)?Recunosc ca sunt ingrijorata deoarece aceasta stare s~a agravat in ultima saptamana. Nu stiu ce afectiune… Read more »

Anonymous

Buna seara. Am rugamintea de a ma ajuta si pe mine cu un sfat referitor la afectiunea pe care o am de ceva vreme. De la o drumeție pe munte, la coborare, m-au deranjat extrem de tare bocanci cu care eram incalțata, iar cand am ajuns jos la baza muntelui talpile imi erau amortite complet. Toata talpa, de la varful degetelor si pana la călcâi. O perioada de timp au fost doar amortite insa, dupa un timp am inceput sa am senzatia de fierbinte si dureroase zi si noapte si nu pot sa mai suport niciun fel de incaltaminte in… Read more »

Anonymous

buna ziua..am 54 ani,130 kg,iau tratament pt tensiune,subtiere de singe,circulatie singe,dar am probleme cu ghenunchii si gleznele ,la coborirea de scara ma dor ghenunchii,iar seara cind ajung acasa ma doare glezna stg. mai ales la degetul mare si urmatorul iar la masarea lor simt durere… ce sfat imi puteti da ,va rog

Anonymous

Buna ziua ,domnule doctor as dori sa știu daca in urma unei ședințe de scleroterapie cu spuma după o săptămana s- a umflat partea interioară a piciorului sub glezna poate fi aceasta cauza si ce ar trebui sa fac , Multumesc

Anonymous

Buna ziua,
Am neuropatie senzitivo-motorie (Charcot Marie Tooth), diagnosticul mi-a fost pus de profesorul Gorgan.
In ultima vreme deplasarea a devenit tot mai dificila, iar la piciorul stang, unde deformarea este mai accentuata, osul cuboid s-a deplasat vizibil in exterior.
As dori sa stiu daca ma puteti primi pentru un consult si cum trebuie sa procedez in acest sens.
Va multumesc anticipat.

Anonymous

Domnul Dr Andrei Ioan Bogdan
Ma numesc Cadar Constantin in varsta de 73 ani din Bucuresti
De cca 3 ani am o problema cu picioarele ,si nu siu cui sa ma adresez pentru diagnostic
Initial a fost senzatia de amorteala si umflare labelor
In timp s-a ridicat pina la genunchi, blocand muschii tibiilor si flexarea labelor
In acest momeny muschi tibiilor sunt tari {incordati ) pielea este ingrosata , ma dor
iar de mers folosesc carje

Anonymous

Buna ziua! Fetița mea are 11 ani si 6 luni si poarta 42 la încălțăminte. Este o cauza anume pentru care laba piciorului creste atât de mult? Deja ii găsesc fff greu de încălțat.

Anonymous

ma arde ff tare glezna in exterior(sub oul gleznei)am facut bai reci dar nu stiu ce sa fac
am 560 ani si 47 kg va rog daca puteti sami dati un sfat multumesc

Anonymous

23 aug. 2018 la 6:30 pm
Buna seara!Am rmn de sold rezultat:-Entezita trohanteriana,a gluteului mediu,bilateral
-fara NACF
Rmn articulatie tibio-tarsiana stanga
rezultat:-contuzie maleoala peroniera exterana
-usoara intindere posterioara a ligamentelor colaterale
-rupture partial muschi patrat plantar
-usoara fasciita crulara,medio-tibial inferior
-mic chist interosos intre metatarsienele 2-3, proximal
Nu mai stiu ce investigatii sa fac eu tot am durere ,surda ,dar continua si forta scazuta in picior
Va intreb se poate de la lovitura deja este 1an sa nu treaca?
Ce investigatii sa mai fac?
Multumesc mult!

Anonymous

Buna . Baiatul meu are 11 ani . Lam dat la scoala de bansuri populare. Si de vreo 2 luni imi spunea ca il dor picioarele . Eu am zis ca de la oboseala sau din cauza cresterii , sau il intrebam daca sa lovit. Lam dat cu creme pt articulatii calciu pt oase etc. Acum are si un mers ciudat , si parca are laba la piciorul stang stramba spre interior mai in jos de nuca la picior . . Este ceva grav. Este o incaltaminete pt asi indrepta piciorul . Am sa merg sai fac o radiografie la… Read more »

106
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x