Anatomie
Doua oase de marimea unui bob de mazare, numite sesamoide, sunt incorporate in tesuturile moi, in partea inferioara a articulatiei metataso-falangiene de la baza degetului mare. Chiar daca acestea sunt de dimensiuni reduse, sesamoidele joaca un rol important in modul in care piciorul si degetul mare participa la mers si statica. In cazul in care sesamoidele sunt afectate, ele pot fi o sursa de durere severa si de invaliditate.
Exista un os sesamoid pe fiecare parte a bazei degetului mare. Muschii care indoaie degetul mare in jos (flexorii degetului), situati in partea inferioara a primului metatarsian, au traiect printer de cele doua oase sesamoide. Sesamidele ajuta, de asemenea, la absorbirea presiunii de la nivelul razei I, in timpul statului in picioare si mersului pe jos, si scad coeficientul de frecare la nivelul tesuturilor moi de sub articulatie, atunci cand degetul mare se misca.
Cauze
Durerea in oasele sesamoide se poate dezvolta din mai multe cauze. Atunci cand tesuturile din jurul oaselor sesamoide devin inflamate, medicii numesc afectiunea Sindromul oaselor sesamoide. Afectiunea este adesea cauzata de miscari repetate ale degetului mare, in activitati cum ar fi alergarea si dansul. Fracturile pot provoca, de asemenea, dureri in oasele sesamoide. Pot avea loc, de asemenea, si fracturi de stres in oasele sesamoide. Fracturile de stres sunt de obicei cauzate de presiunea repetata asupra tesuturilor moi. Sportivii sufera cel mai adesea fracturi de stres ale oaselor sesamoide din cauza antrenamentelor grele si repetate, care solicita tesuturile moi ale piciorului si ale degetului mare. Artrita se poate dezvolta in locul in care sesamoidele se articuleaza ca capul primului metatarsian. Oasele sesamoide creaza o articulatie in locul in care se misca impotriva osului degetului mare. Ca si alte articulatii din organism, aceasta articulatie poate dezvolta, de asemenea, artrita. Artrita, este mult mai probabil sa fie o problema la persoanele care au arcade mari la picioare. Un arc mare determina articulatia de la baza degetului mare(metatarso-falangiana) sa devina rigida. Acest lucru duce la presiune asupra sesamoidelor. In unele cazuri, alimentarea cu sange in oasele sesamoide este scazuta. Aceasta conditie se numeste osteocondrita. Osteocondrita produce moartea unei bucati se os. Incercarile organismului de a vindeca zona pot construi calciu suplimentar in jurul punctului mort. Uneori, durerea provocata de sesamoide provine din tesutul suplimentar de sub degetul mare. Medicii numesc acest tesut suplimentar o keratoza plantara, afectiune greu de rezolvat.
Simptome
Persoanele cu probleme la nivelul oaselor sesamoide simt de obicei durere vaga in articulatia de la baza degetului mare. Oasele sesamoide sunt de obicei sensibile la atingere. Miscarea degetului mare este adesea limitata. Oamenii au tendinta de a observa durere mai ales atunci cand degetul mare este intins in sus(flexie dorsala sau extensie), lucru care se intampla atunci cand mergeti si piciorul din spate impinge pentru a face pasul urmator. Ocazional articulatia trosneste. Trosnitul este adesea urmat de durere crescuta, care se diminueaza de obicei, dupa odihna. Unii oameni raporteaza senzatie de amorteala in primele doua degete de la picioare.
Diagnostic
Medicul dumneavoastra va va pune multe intrebari pentru a afla istoricul medical. Veti fi intrebat despre simptomele dvs. curente, si daca ati avut alte probleme la picior sau articulatii in trecut. Medicul dumneavoastra va examina apoi degetul dureros palpandu-l si miscandu-l. Acest lucru poate fi dureros, dar este important ca medicul sa localizeze sursa durerii si sa determine cat de bine se misca degetul. Puteti fi pus sa mergeti inainte si inapoi. Medicul dumneavoastra va cere, probabil, o radiografie, care poate oferi medicilor cateva indicii. Pentru a avea o vedere axiala, aparatul cu raze x este inclinat pentru a arata spatiul dintre sesamoide, si partea de jos a articulatiei degetului mare. Imaginea cu raze X poate arata un os sesamoid care este impartit in doua, sau mai multe oase distincte, ca si cum ar fi fost fracturate. Acest lucru este normal la aproximativ 10 % din oameni. Daca spatiul mic dintre piesele osoase este fin, este posibil sa nu fie nici o problema. In cazul in care spatiul este zimtat, ar putea exista o fractura. Teste suplimentare pot fi necesare pentru a pune diagnosticul. Medicul dumneavoastra poate dori sa faca alte teste imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica ( RMN ). O scanare RMN poate ajuta medicul sa determine daca osul este infectat. Mai multe teste pot ajuta la aflarea diagnosticului final.
Tratament
Tratamentul nechirurgical
Medicii prefera sa inceapa cu un tratament nechirurgical. Medicul poate recomanda tratarea inflamatiei si durerii cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. O bucata speciala de material in forma de J poate fi plasata in interiorul pantofului, pentru a reduce presiunea asupra sesamoidelor atunci cand stati sau mergeti pe jos. Posibil sa fie necesar sa limitati cantitatea de greutate plasata pe picior atunci cand mergeti. Pantofii cu tocuri mici pot ajuta la usurarea presiunii. Ocazional, medicii injecteaza medicamente cu steroizi in tesuturile moi din jurul sesamoidelor pentru a reduce inflamatia. Unii medici plaseaza fractura in ghips pentru aproximativ 3-4 saptamani. Dupa aceea , pacientul trebuie sa poarte un pantof cu talpa rigida pana cand durerea dispare. Talpa rigida a pantofului tine degetul nemiscat si previne indoirea lui in timp ce mergeti. Alti medici prefera sa nu foloseasca gipsul. In schimb, ei recomanda pacientilor lor sa poarte o pereche de pantofi cu talpa rigida, imediat. Fracturile de stres sunt un pic mai complicate. In cazul in care o fractura de stres nu se vindeca, ea devine fractura pseudartroza, o conditie extrem de dureroasa, care poate duce la invaliditate semnificativa. Daca problema nu se remediaza pana la 12 saptamani, chirurgia poate fi necesara pentru a indeparta bucatile de os nevindecate. Pentru a evita o fractura de pseudartroza, unii medici folosesc imobilizare, si recomanda pacientilor sa evite punerea de greutate pe picior, pana la opt saptamani.
Recuperarea dupa tratamentul ortopedic
Pacientii cu probleme de sesamoide pot beneficia de patru pana la sase tratamente de terapie fizica. Terapeutul poate oferi idei de tampoane sau perne care ajuta la eliminarea presiunii de pe sesamoid. Tratamentele directionate catre zona dureroasa ajuta la tinerea sub control a durerii si umflarii. Exemplele includ ecografie, caldura umeda, si masaj la tesuturile moi. Sesiunile de terapie uneori includ ionofreza, care foloseste un curent electric usor pentru a impinge medicamentul anti-inflamator in zona inflamata. In cazul in care sunt facute modificari simple la pantofi, s-ar putea sa vi se permita mersul normal imediat. Dar ar trebui, probabil, sa renuntati la activitatile mai viguroase timp de cateva saptamani, pentru a permite inflamatiei si durerii sa dispara. Un tratament mai agresiv presupune utilizarea de carje timp de mai multe saptamani, pentru a nu pune greutate pe piciorul afectat.
Tratamentul chirurgical
In cazul in care o interventie chirurgicala devine necesara, o serie de proceduri sunt disponibile pentru a trata problemele la nivelul oaselor sesamoide. Ce metoda alege chirurgul va depinde de particularitatea cazului.
Excizia osului sesamoid
Chirurgul poate recomanda eliminarea partiala sau totala a oaselor sesamoide. Cand este eliminat un singur os sesamoid, celalalt os sesamoid poate oferi in continuare un de punct de sprijin pentru flexorii degetului de la picior. Cu toate acestea, in cazul in care ambele oase sunt scoase, flexorii degetului de la picior pierd punctul de sprijin si nu pot functiona. Cand se intampla acest lucru, degetul mare se va indoi, fie ca o gheara, sau inclinat spre al doilea deget. Astfel, chirurgii de obicei, incearca sa evite eliminarea ambelor sesamoide. Atunci cand un os sesamoid este fracturat, chirurgia poate fi facuta pentru a elimina eschilele osoase. Pentru a elimina sesamoidul pe marginea interioara a piciorului, se face o incizie de-a lungul partii mediale a degetului mare. Tesutul moale este separat, avand grija sa nu se deterioreze nervul care are traiect de-a lungul marginii interne a degetului mare. Tesuturile moi care incorporeaza sesamoidul sunt deschise, si osul este eliminat. Tesuturile de langa sesamoid sunt cusute. Apoi, tesuturile moi sunt asezate la loc, iar pielea este cusuta. Chirurgia este similara pentru sesamoidele situate mai aproape de mijlocul piciorului. Singura diferenta este ca medicul face incizie, fie pe partea de jos a degetului mare, fie in spatiul dintre degetul mare si al doilea deget.
Excizia osteofitelor si revizuirea tesutului osos
Pentru pacientii diagnosticati cu keratoza plantara, chirurgii efectueaza, in general, o interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul suplimentar. Chirurgul poate decide sa rada numai partea afectata a osului. Jumatatea inferioara a sesamoidului se taie, iar marginile brute de pe partea ramasa a osului sunt regularizate cu un instrument special, pentru a lasa o suprafata neteda. Aceasta operatie este mai usoara din punct de vedere al recuperarii decat procedurile care elimina complet sesamoidul.
Grefa osoasa
Cand pacientii continua sa aiba probleme cu fracturile de stres, neconsolidate, o grefa osoasa poate ajuta partile osului sa se vindece impreuna. Chirurgii folosesc, in cea mai mare parte, acest tip de interventie chirurgicala pentru sportivi de inalta performanta, pentru a mentine punctul de sprijin intact. Chirurgul face o incizie de-a lungul marginii interne la baza degetului mare. Astfel se expune osul sesamoid. Chirurgul recolteaza mici bucati de os de la nivelul capului primului metatarsian. Fragmentele osoase sunt apoi atasate in zona nevindecata a sesamoidului. Tesutul moale din jurul sesamoidului este cusut. Apoi, tesuturile moi sunt puse la loc, iar pielea este cusuta.
Recuperarea dupa operatie
Dupa o procedura chirurgicala, pacientii sunt in general obligati sa poarte un pantof cu talpa rigida, sau ghips pe o perioada de doua – trei saptamani. Cei mai multi pacienti sunt sfatuiti sa foloseasca carje pentru a limita greutatea pusa pe picior, in aceasta perioada. Tratamentul este mult mai prudent dupa o interventie chirurgicala de grefa osoasa. Pacientii vor purta, de obicei, imobilizare pana la patru saptamani. Apoi, ei vor purta un ghips mic special conceput pentru mersul pe jos pentru inca doua luni, timp in care pot incepe si exercitiile active. La aproximativ 12 saptamani dupa operatie, chirurgii incep scanarile CT in mod regulat, pentru a urmari modul in care grefa osoasa se vindeca.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Buna ziua! Ma bucur ca am dat de acest site am mai cautat odata despre problemele la deget dar nu am gasit. Pot spune ca as avea o problema dar cu inceputul anul trecut in octombrie lucram intr-o hala unde se faceau lazi era o bucata de asbat circa 20 cu 30m si restul pietre mare mici si cum caram cateva lasi avan in picioare incaltamite cu talpa subtire am simtit o durere cand ma lasam pe degetul mare al piciorului drept uneori cand ajungeam acasa era si putin amortit in decembrie am terminat asa zisa treaba acolo dupa aceea… Read more »
Scuzati-mi greselile de ortografie.
Buna ziua. Pentru a se pune un diagnostic de sesamoidita oare ce trebuie facut? RMN, radiografii, examen clinic?
si oare la noi in tara se face operatie de sesamoidita? Multumesc de raspuns.
Buna ziua.
Diagnosticul se pune pe RMN. Operatie se poate efectua dar tratamentul de electie este nechirurgical.
Numai bine!
Multumesc din suflet! In perioada viitoare vin pana la Bucuresti pt o consultatie la dumnevoastra pentru ca de 4 luni de zile de durere continua si repaus inca nu am niciun diagnostic.
Buna ziua.
Cat dureaza recuperarea dupa operatia de excizare a osului sesamoid (fracturat si deplasat) si indreptare a degetului (mont – usor spre mediu), si ce presupune aceasta?
Buna ziua.
In medie dureaza cam 10 saptamani.
Numai bine!
foarte interesant articolul
Multumim