• 20 sept. 2014
  • Raspunsuri: 4
  • Vizualizari: 8.099

Sindromul de intersectie este o afectiune dureroasa a antebratului si incheieturii mainii. El poate afecta persoanele care fac actiuni repetitive cu incheietura mainii, cum ar fi halterofilii, schiorii in panta, si canoistii. Munca grea cu grebla sau lopata, poate declansa de asemenea, sindromul de intersectie.

Anatomia

Durerea provocata de sindromul de intersectie este, de obicei, simtita in partea distala  a antebratului, la aproximativ trei centimetri mai sus de incheietura mainii. In acest punct, doi muschi care se insera la nivelul degetul mare, trec peste (sau intersecteaza) alte doua tendoane ale incheieturii mainii . Cei doi muschi, care traverseaza peste tendoanele incheieturii mainii, controleaza degetul mare. Ei sunt extensorul scurt al policelui si abductorul lung al policelui. Acesti doi muschi isi au originea la nivelul oaselor antebratului, trec peste cele doua tendoane de la nivelul incheieturii mainii, si se insera pe partea dorsala a degetului mare. Cand acesti muschi lucreaza, ei trag degetul mare in afara. Cei doi muschi cu care intra in contact sunt: extensorii lung sis curt radial ai carpului. Actiunea acestor doua tendoane musculare este de a trage incheietura pumnului inapoi, in extensie. Majoritatea tendoanelor din jurul incheieturii mainii sunt acoperite cu un tesut subtire numit tenosinovial. Acest tesut este foarte alunecos. Acesta permite tendoanelor sa alunece unul impotriva altuia, si impotriva muschilor din jur, grasimii, si pielii, cu foarte putina frecare.

wrist_intersection_syndrome_anat01

Cauze

Daca folositi prea mult tendoanele extensoare ale incheieturii mainii, tesutul tenosinovial se poate inflama de la frecarea constanta impotriva muschilor policelui. Cand acest tesut devine iritat si inflamat, se umfla si se ingroasa. Dvs. simtiti durere atunci cand faceti miscari la nivelul pumnului sau mainii, deoarece tendoanele irritate si tumefiate se freaca de muschi. Tendoanele extensoare ale incheieturii functioneaza precum arcul folosit de catre cantaretii la vioara, iar muschii degetului mare sunt precum corzile viorii. Cand incheietura mainii se indoaie in jos si in interior, tendoanele se freca inainte si inapoi impotriva muschilor degetului mare. Frecarea se agraveaza, la fel ca efectul de frecare a doua bete unul de celalalt. Acest lucru duce la iritatii si inflamatii ale tesutului sinovial care acopera tendoanele extensoare ale incheieturii mainii. Tendoanele extensoare sunt tensionate la orice activitate de flexie sau extensie a pumnului, si astfel apare durerea. Aceste miscari ale incheieturii mainii sunt deosebit de frecvente la schiori, atunci cand planteaza batul lor de schi adanc in zapada. Aceeasi miscare apare atunci cand se trage o grebla pe un teren tare. Sporturile cu racheta, haltere, si canotaj, pot stresa, de asemenea, tendoanele extensoare ale incheieturii mainii.

wrist_intersection_syndrome_anat02

Simptome

Frecarea pe tendoanele incheieturii mainii, provoaca dureri si umflare in tesutul sinovial care acopera tendoanele. Frecarea impiedica actiunea lina. Puteti auzi un sunet ascutit si sa simtiti un scartait atunci cand tendoanele se freaca de muschi. Aceasta actiune se numeste crepitatie. Este posibil sa aveti umflaturi si roseata la punctul de intersectie, practice pielea sa fie rosie, calda, sis a simtiti o durere pulsatila. Durerea se poate raspandi in jos in degetul mare, sau de-a lungul marginii antebratului.

wrist_intersection_syndrome_diagnosis01

Diagnostic

Medicii pun, de obicei, diagnosticul de sindrom de intersectie in timpul unui examen clinic. De cele mai multe ori nu sunt necesare alte teste speciale. Principala provocare este a distinge sindromul de intersectie de tenosinovita lui Quervain. Tenosinovita lui Quervain este o conditie care este foarte asemanatoare cu sindromul de intersectie. Ambele sindroame implica inflamatii ale tendoanelor de la incheietura mainii. Cu toate acestea, durerea incepe in locuri diferite. Sindromul de intersectie provoaca durere la punctul de intersectie, pe o raza de aproximativ trei centimetri in antebrat. Tenosinovita lui Quervain provoaca durere de-a lungul marginii incheieturii mainii, mai aproape de palma. Medicul va examina antebratul si incheietura cu atentie, pentru a stabili exact locul de unde vine durerea.

Tratament

de+quervain+splintTratamentul nechirurgicalEste foarte important sa opriti sau sa modificati activitatile care cauzeaza simptomele. Faceti pauze frecvente atunci cand faceti miscari repetate cu mainile si degetele mari. Evitati miscarile repetitive ale mainilor, cum ar fi prizele cu greutati, torsiunile, sau rasucirea incheieturii. Pastrati incheietura mainii intr-o aliniere neutra. Cu alte cuvinte, tineti incheietura intr-o linie dreapta cu mana, fara a o indoi in jos si in interior. Vi se poate recomanda o atela speciala pentru antebrat si degetul mare. Atela impiedica incheietura mainii si articulatiile inferioare ale degetului mare sa se miste. Odihnind  tendoanele extensoare ale incheieturii mainii si muschii degetului mare, permiteti zonei afectate sa inceapa vindecarea. Medicamentele anti-inflamatorii pot ajuta la controlul inflamatiei si usureaza simptomele. Tratamentele cu gheata pot ajuta, de asemenea, la reducerea umflarii si la calmarea durerii. In cazul in care aceste masuri simple nu reusesc sa controleze simptomele, medicul dumneavoastra va poate sugera o injectie cu cortizon. Cortizonul este un medicament antiinflamator foarte eficient. Injectiile cu cortizon vor controla, de obicei, inflamatia din primele etape ale problemei. Cu toate acestea, efectele cortizonului sunt, in general, temporare, si va vor ajuta pe o perioada de doar cateva saptamani. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa lucrati cu un terapeut fizic. Principalul obiectiv al tratamentului este de a reduce sau elimina cauza iritatiei la nivelul tendoanelor degetului mare. Terapeutul poate verifica modul in care faceti sarcinile de la locul de munca. Terapeutul va poate oferi sugestii cu privire la pozitiile ideale pentru incheietura mainii, exercitii utile si sfaturi despre cum puteti previni problemele viitoare.

Daca tratamentul nechirurgical este de succes, puteti vedea imbunatatiri in patru – sase saptamani. Este posibil sa fie nevoie sa purtati o atela pentru degetul mare, pentru a controla simptomele. Incercati sa faceti activitati utilizand mana sanatoasa si sa mentineti alinierea incheieturii mainii. Limitati activitatile care necesita miscari repetate ale incheieturii si policelui.

Tratamentul chirurgicalChirurgia este rareori necesara pentru a trata sindromul de intersectie. In cazuri extrem de dificile, un chirurg poate elimina o parte din tesutul sinovial ingrosat din jurul tendoanelor. Operatiunea se numeste eliberare de tendon. Procedura de eliberare a tendonului se poate face cu anestezie generala, prin care sunt adormit sau locala, prin care se blocheaza nervii dintr-o anumita parte a corpului. Puteti primi un anestezic care amorteste bratul, sau unul care amorteste doar incheietura mainii. Este chiar posibil sa se efectueze o interventie chirurgicala prin simpla injectare de lidocaina in jurul zonei de incizie. Primul pas este de a face o mica incizie in locul in care cei doi muschi trec peste cele doua tendoane ale incheieturii mainii. Chirurgul identifica tendoanele iritate, si apoi separa si elimina tesutul sinovial inflamat de pe tendoane. Incizia pielii este apoi cusuta, si mana dvs. este infasurata intr-un pansament voluminos.

Dupa operatie

Este necesara o perioada de reabilitare dupa o interventie chirurgicala. Durerea si simptomele, in general, se imbunatatesc dupa o interventie chirurgicala, dar este posibil sa aveti sensibilitate in zona de incizie pentru mai multe luni. La inceput, trebuie sa va odihniti cateva momente in timpul zilei, si sa sprijiniti bratul cu mana ridicata deasupra nivelului inimii dvs. Ar trebui sa miscati usor degetele si degetul mare din cand in cand in timpul zilei. Pastrati pansamentul pe mana pana cand reveniti la medic. Evitati sa udati cusaturile. Cusaturile dvs. vor fi eliminate la 10-14 de zile de la interventia chirurgicala. Va trebui, probabil, sa participati la sesiunile de terapie fizica timp de sase pana la opt saptamani, si trebuie sa va asteptati ca recuperarea integrala sa dureze mai multe luni. Veti incepe prin a face miscari ale mainilor si exercitii de gama de miscare. Terapeutii folosesc, de asemenea, pachete de gheata, masaj si stretching, pentru a va ajuta cu gama de miscare. Cand firele se scot, puteti incepe exercitii de tonifiere  a mainii si degetului mare. Terapeutii folosesc, de asemenea, o serie de intinderi usoare, pentru a incuraja tendoanele incheieturii mainii sa alunece lin pe muschii policelui. Cand progresati, terapeutul va va oferi exercitii pentru a ajuta la consolidarea si stabilizarea muschilor si articulatiilor din incheietura mainii si degetul mare. Alte exercitii sunt folosite pentru a imbunatati controlul motor fin si dexteritatea. Unele dintre exercitiile pe care le veti face, sunt concepute pentru a folosi mana in moduri care sunt similare cu sarcinile de la locul de munca si activitatile sportive. Terapeutul va va ajuta sa gasiti modalitati de a face sarcinile zilnice, fara a pune prea mult accent pe degetul mare si incheietura mainii. Inainte de finalul sesiunilor de terapie, terapeutul va va invata o serie de modalitati prin care puteti evita problemele viitoare.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Mulumesc frumos pentru acest articol, de foarte mare ajutor imi este. Sa ne traiti sanatos sa ne fiti de ajutor!
Cu consideratiune!

Todor

Anonymous

buna ziua mama mea are de foarte multi ani la inchietura maini un lipom mai iesea afara si il introducea si isi revenea,acum si a fracturat mana p 27 noiembrie 2015 a avut.o in ghips si a ramas cu o durere la degetul mare si inchietura.a mers la medic a facut radiografii a luat tratament si degeaba .Exista alta solutie??multumesc

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x