Daca stam si ne gandim la cat de mult folosim degetele mari de la maini, este usor sa vedem de ce articulatia metacarpo-falangiana a razei I este foarte des afectata. Aceasta articulatie este conceputa pentru a oferi degetului o gama de miscari destul de mare, dar compromisul este ca articulatia sufera mult stres de-a lungul anilor. Acest lucru poate duce la osteoartrita dureroasa a acestei articulatii, care ar putea necesita tratament chirurgical, daca afectiunea progreseaza.
Anatomie
Articulatia CMC (o abreviere pentru carpometacarpiana) a razei I, se afla in locul in care osul metacarpian din dreptul degetului mare se articuleaza cu osul trapez de la incheietura mainii. Aceasta articulatie este uneori mentionata ca articulatia de baza a degetului mare. CMC este articulatia care va permite sa duceti degetul mare in palma, o miscare numita opozitie. Articulatia CMC este uneori mentionata ca o articulatie universala, datorita gamei largi de miscari posibile. Mai multe ligamente puternice, groase, sustin articulatia CMC. Ligamentele permit miscarea, dar previn alunecarea articulatiei si dislocarea degetului mare. Aceste ligamente pot fi afectate, mai ales atunci cand are loc o entorsa a degetului mare. Exista, de asemenea, noua muschi care asigura stabilizarea dinamica a articulatiei CMC. Acesti muschi se coordoneaza pentru a crea un echilibru de stabilitate. Muschii pun degetul mare in pozitii care permit functionarea optima pentru activitati cum ar fi ciupitul, scrisul, prinderea de obiecte, etc.
Care sunt cauzele artritei degetului mare?
Artrita este o afectiune in care o articulatie se inflameaza (zona devine rosie, umflata, fierbinte si dureroasa). Artrita degenerativa este o afectiune in care o articulatie se uzeaza, de obicei lent, intr-o perioada de mai multi ani. Medicii, uneori, descriu aceeasi conditie ca artroza degenerativa. Se mai numeste si osteoartrita. Leziunile traumatice ale unei articulatii, cum ar fi o entorsa grava sau fracturile, pot provoca deteriorarea cartilajului articular. Un traumarism al articulatiei CMC a degetului mare, chiar daca acesta nu lezeaza cartilajul articular direct, poate modifica modul in care functioneaza articulatia. Dupa o fractura a metacarpienelor, fragmentele osoase se pot vindeca in pozitii usor diferite, sau dupa o entorsa, ligamentele din jurul articulatiei CMC sunt afectate. Cand un traumatism duce la o schimbare in modul in care se misca articulatia, dezechilibrul poate creste fortele pe suprafetele cartilajului articular. Acest lucru este similar cu orice dispozitiv sau masina mecanica. In cazul in care mecanismul nu este in echilibru, el tinde sa se uzeze mai repede. Peste ani, acest dezechilibru in mecanica articulatiei poate duce la deteriorarea suprafetei articulare. Deoarece cartilajul articular nu se poate vindeca foarte bine, boala se agraveaza. In cele din urma, articulatia nu mai este in masura sa compenseze prejudiciul in crestere, si incepe sa doara. Deteriorarea are loc cu mult inainte de a incepe durerea. Femeile au de trei ori mai multe sanse de a dezvolta artrita articulatiei CMC, decat barbatii. Exista mai multe motive pentru acest lucru. Femeile au cantitati mai mari din anumiti hormoni, care sunt legati de laxitate articulara (slabire). Exista, de asemenea, unele diferente anatomice in suprafetele articulare intre barbati si femei. Cresterea miscarii articulare datorita laxitatii, combinata cu diferente in forma si suprafata oaselor, creste riscul de artrita CMC la femei. Adultii cu indicele de masa corporala crescut (IMC) sunt, de asemenea, supusi la riscul de a dezvolta artrita CMC. Exista doua motive posibile pentru aceasta relatie. In primul rand, incarcarea mecanica crescuta pare sa aiba loc la nivelul articulatiei CMC la adultii obezi. Acest lucru este valabil chiar daca degetul mare nu este o articulatie de sustinere a greutatii. De-a lungul timpului, incarcarea crescuta duce la uzura in articulatie. In al doilea rand, pacientii cu un indice de masa corporala mai mare, de asemenea, au niveluri ridicate de lipide (grasimi), hormoni si factor de crestere a insulinei in jurul articulatiei. Modificarile biochimice locale de la acesti hormoni, pot accelera degenerarea in articulatie.
Simptome
Durerea este principala problema cu artrita degenerativa a oricarei articulatii. Aceasta durere apare la inceput numai in timpul unei activitati. De obicei, odata ce activitatea este in curs de desfasurare durerea se diminueaza, dar dupa odihna, chiar si pentru cateva minute, creste durerea si rigiditatea. Mai tarziu, cand starea se inrautateste, durerea poate fi prezenta chiar si in repaus. Problema cea mai notabila cu artrita articulatiei CMC este ca, apucarea oricarui lucru devine dificila. Aceasta provoaca o durere ascutita la baza degetului mare. Cand cartilajul articular incepe sa se uzeze, articulatia poate face un scartait atunci cand se misca. Medicii se refera la acest sunet sub numele de crepitatie. Articulatia devine adesea rigida si incepe sa piarda din miscare. Miscarea degetului mare departe de palma poate deveni foarte dificila. Acest lucru este mentionat ca o contractura.
Diagnostic
Diagnosticul de artrita articulatiei CMC incepe cu o istorie detaliata a problemei, efectuata cu ajutorul medicul dvs. Detaliile specifice despre orice accident de la nivelul mainii sunt importante, deoarece acestea pot sugera alte motive pentru care exista aceasta conditie. In urma istoricului, medicul va examina mana si, eventual, alte articulatii din corpul dvs. Medicul va trebui sa vada cum a fost afectata miscarea articulatiei CMC. Se vor efectua radiografii pentru a vedea cat de mult este deteriorata articulatia.. Radiografiile pot estima, de asemenea, cat de mult cartilaj articular a mai ramas in articulatie. Folosind concluziile radiografiilor, conditia este clasificata in etapele I, II, III, sau IV, in functie de starea cartilajului articular. In etapa I, nu exista schimbari evidente pe radiografii. In stadiul IV, pot fi vazute osteofite, spatiu articular redus, si chiar dislocare articulara. Desi radiografiile sunt importante, stadiile radiografice nu prezic severitatea simptomelor sau ghidul de tratament.
Tratament – Ce se poate face pentru artrita articulatiei CMC?
Tratamentul artritei degenerative a articulatiei CMC a degetului mare, se efectueaza in functie de severitatea simptomelor. Obiectivele tratamentului sunt de a calma durerea, reduce invaliditatea, si de a preveni deformarea. Tratamentul poate fi impartit in mijloacele nechirurgicale pentru a controla simptomele, si procedurile chirurgicale care sunt disponibile pentru a trata starea. Chirurgia nu este de obicei luata in considerare pana cand simptomele nu devin imposibil de controlat fara ea.
Tratamentul nechirurgical
Tratamentul incepe de obicei atunci cand articulatia CMC devine dureroasa. Acest lucru poate avea loc numai in activitatile grele, si poate solicita pur si simplu medicamente anti-inflamatorii usoare. Reducerea activitatii, sau schimbarea ocupatiei care necesita prinderi repetitive grele cu mana, pot fi necesare pentru a ajuta la controlul simptomelor. Serviciile de reabilitare, cum ar fi terapia fizica si ocupationala, au un rol important in planul de tratament nonoperativ pentru artrita articulatiei CMC. Un obiectiv principal este de a va ajuta sa invatati cum sa controlati simptomele, si de a maximiza starea de sanatate a degetului mare. Veti invata moduri de a calma durerea si simptomele, care ar putea include utilizarea de odihna, caldura, sau masaje. Dispozitivele adaptive pentru a va ajuta cu treburile casnice, auto-ingrijirea, sau la locul de munca, pot fi recomandate. O atela poate fi, de asemenea, prescrisa pentru a sprijini degetul mare. Aceste dispozitive sunt proiectate pentru a ajuta la reducerea durerii, prevenirea deformarii, sau sa evite inrautatirea deformarii deja existente. Un stabilizator pentru degetul mare este un tip de atela, care este de multe ori personalizata, facuta din plastic termic modelabil. Acesta este conceput pentru a se potrivi antebratului, incheieturii mainii, si degetului mare. Pacientii cu artrita articulatiei CMC, de obicei, poarta atela doar pe timp de noapte. De asemenea, trebuie purtata pentru a proteja degetul mare in timpul activitatilor grele sau repetitive de mana. Exercitiile de mobilitate si de stretching sunt prescrise pentru a imbunatati miscarea degetului mare. Exercitiile de tonifiere a musculaturii pentru brat si mana, ajuta la protejarea articulatiei degetului mare de la soc si stres. Tonifierea imbunatateste stabilitatea in articulatie, si previne deformarea si / sau dislocarea. Terapeutul va va oferi sfaturi cu privire la modul in care puteti face sarcinile zilnice, punanad mai putin stres pe articulatie. O injectie cu cortizon in articulatie poate da un ajutor temporar.
Cortizonul este un medicament anti-inflamator foarte puternic. Atunci cand se injecteaza direct in articulatie, poate ajuta la ameliorarea durerii. Ameliorarea durerii este temporara si, de obicei, dureaza numai cateva saptamani sau luni. Studiile nu sustin utilizarea de preparate injectabile doar cu cortizon. Desi se poate obtine ameliorarea durerii, nu exista nici o imbunatatire pe termen lung in functia mainii, rigiditatea articulara, sau sensibilitate.
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical pentru artrita articulatiei CMC include mai multe optiuni. La un moment dat, inlocuirea articulatiei cu o articulatie artificiala din silicon a fost foarte populara. Problemele cu implanturile de silicon au condus multi chirurgi sa revina la mai multe operatii traditionale, cum ar fi artrodeza si excizie. Articulatii artificiale mai noi sunt in curs de dezvoltare, si in viitor, am putea vedea mai multi chirurgi care le folosesc. Cea mai buna metoda de a reduce durerea si asigura functionarea optima, ramane in continuare incerta. Cercetarea este in curs de desfasurare pentru a oferi chirurgilor dovezi bazate pe ghidurile de practica medicala.
Artrodeza articulatiei CMC
O fuziune sau artrodeza, a oricarei articulatii, este conceputa pentru a elimina durerea, permitand oaselor care alcatuiesc articulatia sa fuzioneze intr-un singur os solid. Fuziunile sunt folosite in multe articulatii, si au fost foarte frecvente inainte de inventarea articulatiilor artificiale(proteze) pentru inlocuirea articulatiilor artritice. Chiar si in prezent, artrodezele sunt inca utilizate in mod obisnuit, in mai multe articulatii diferite, pentru tratarea durerii de artrita. O fuziune a articulatiei CMC a degetului mare, se face destul de des la persoanele mai tinere care au nevoie de o prindere puternica. Oamenii care folosesc mainile pentru munca grea, probabil, vor prefera o artrodeza in locul unei artroplastii (descrisa mai jos).
Inlocuire artificiala a articulatiei (Artroplastie)
Articulatiile artificiale sunt disponibile pentru articulatia CMC. Aceste proteze din plastic sau metal, sunt utilizate de unii chirurgi pentru a inlocui articulatia. Proteza actioneaza ca un distantier pentru a umple golul creat, atunci cand suprafetele artritice ale celor doua oase care alcatuiesc articulatia CMC sunt eliminate. Rezultatele pe termen lung, folosind silicon si implanturi Zirconia, nu au fost pe deplin de succes. Uzura timpurie (dupa doi ani) a fost raportata ca rezultat al fortelor de compresie pe implant. In unele cazuri, implantul se scufunda in jos in os provocand durere si slabiciune. Implanturile de titan au rezultate excelente, dar nu toate studiile au raportat rezultate identice. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a reduce complicatiile si extinde durata de viata a implantului.
Artroplastie cu rezectie (de asemenea, numita excizie)
Operatia traditionala pentru tratarea artritei articulatiei CMC, este artoplastia cu rezectie (excizie). Aceasta metoda este folosita de multi ani si a rezistat testului timpului. Pacientii cu simptome severe in stadiul III sau IV de artrita CMC, care nu au urmat un tratament nechirurgical, sunt buni candidati pentru artroplastie de rezectie. Scopul artroplastiei de rezectie este de a elimina suprafetele articulare artritice ale articulatiei CMC, si sa le inlocuiasca cu un material care va mentine oasele separate. Osul trapez este indepartat. O bucata de tendon rulata este plasata in spatiul creat prin eliminarea osului. Aceasta procedura se numeste o artroplastie de rezectie cu reconstructie de ligament si interpunerea de tendon (LRTI). In timpul fazei de vindecare dupa o interventie chirurgicala, acest tendon se transforma in tesut cicatricial dur care formeaza o conexiune flexibila intre oase, similara cu o articulatie. Uneori chirurgul foloseste un implant de silicon sau pe baza de metal in locul unui tendon rulat, pentru materialul interpositional. Artroplastia de rezectie cu sau fara LRTI poate fi combinata cu o reconstructie de ligament a articulatiei. Tendoanele din zona sunt folosite pentru a crea o prastie ligamentara, intre osul metacarpian al degetului mare si osul carpian al degetului aratator. Acest lucru ajuta la tinerea degetului mare in loc, si previne prabusirea spatiului dintre oasele. Chirurgul dumneavoastra decide daca va efectua artroplastie de rezectie cu sau fara interpunere de tendon, si / sau reconstructie de ligament. Studiile de pana acum nu au demonstrat un avantaj biomecanic sau clinic de interpunere. In cazul in care nu exista nici o dovada ca aceasta procedura imbunatateste durerea, reduce rigiditatea, sau creste puterea de prindere, atunci poate fi eliminata dintre optiuni. Chirurgii vor cauta metode mai eficiente pentru a atinge obiectivele de tratament propuse. Pot aparea complicatii in orice procedura chirurgicala. Infectie, leziuni ale nervilor, sau durere continua, pot aparea dupa o interventie chirurgicala pentru artrita CMC. Cand tendoanele sunt folosite ca material de grefa pentru o reconstructie de ligament, pot aparea probleme, cum ar fi ruptura de tendon. Dupa operatiile de implant articular, pot aparea reactii inflamatorii, surpare ( implantul este absorbit in os), dislocare, sau alte modificari.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestor afectiuni este reprezentat de recuperarea medicala. Terapia Schroth este folosita cu real succes in tratarea acestor afectiuni. Va sfatuim sa urmati aceasta terapie si sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Reabilitarea nechirurgicala
Daca nu aveti nevoie de o interventie chirurgicala, exercitiile de gama de miscare pentru degetul mare ar trebui sa fie incepute atunci cand durerea se diminueaza. Terapeutul va lucra cu dvs. pentru a crea o atela speciala pentru degetul mare (mentionata mai devreme), atunci cand este necesar. Programul va avansa pentru a include exercitii de forta pentru degetul mare si celelalte degetele. Dexteritatea si exercitiile motorii fine, sunt folosite pentru ca mana si degetul mare sa se deplaseze fara probleme. Veti primi sfaturi cu privire la mentinerea simptomelor sub control. Veti progresa, probabil, la un program de exercitii la domiciliu, in termen de patru pana la sase saptamani.
Dupa operatie
Programul de recuperare si reabilitare postoperatorie poate depinde de tipul de interventie chirurgicala pe care ati avut-o. De exemplu, artroscopia este mult mai putin invaziva decat chirurgia deschisa, si necesita mai putin timp pentru recuperare. Mana dvs. va fi bandajata cu un pansament bine captusit, si o atela de sprijin pentru degetul mare dupa o interventie artroscopica, inlocuire de articulatie, sau reconstructie de ligament. In fuziune, exista un risc ridicat de pseudartroza, asadar este folosit ghipsul pentru a imobiliza articulatia timp de aproximativ trei luni. Adesea degetul mare fuzioneaza intr-o pozitie functionala. Acest lucru inseamna ca puteti folosi degetul mare pentru a prinde si tine obiecte, dar nu veti fi capabil de a deschide plat mana. Va fi dificil sa bagati mana in buzunarul pantalonilor, mai ales intr-un buzunar de pantaloni stramti. Sesiunile de terapie fizica pot fi necesare dupa o interventie chirurgicala, timp de pana la opt saptamani. Primele tratamente sunt folosite pentru a ajuta la controlul durerii si umflarii care apar dupa interventia chirurgicala. Unele dintre exercitiile pe care le veti face contribuie la consolidarea si stabilizarea muschiilor din jurul articulatiei degetului mare. Alte exercitii sunt folosite pentru a imbunatati controlul motor fin si dexteritatea mainii. Veti primi sfaturi cu privire la modalitatile prin care puteti face activitatile dvs., evitand in acelasi timp presiunea suplimentara pe articulatia degetului mare.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Multumesc de inf.si sfaturi,sper sa-mi fie utile intr-o oarecare masura:)
Buna Dr Andrei. Ioan Bogdan . Am si Eu o problema Eu am cintat la vioara de la 8 ani pina. la 17 ani apoi sa. intimplat ca nam mai. putut sa cint pentru ca nu mai puteam. sa string corzile cu degetele si nu mai puteam sa le cordonez nu mai. .aveam putere nu mai. aveam comanda in 2009 am fost operat de. sindrom de tunel carpian in. Italia la. modena dar sa. miliorat f putin apoi in 2012 mam operat iar la Baia Mare tot tunel carian. apoi am putut sa cint mai bine dar dar nu u… Read more »
Buna ziua. Puteti face infiltratii si fizioterapie. Va ajuta. Numai bine.
va mul pentru ras deja. am facut o i filtratie dar nu ma ajuta f mult parerea mea e ca ar trebui sa fac o noua operatie cu dv facuta cu o inima si cu o intelepciune pt ca am citit toate comentariile de la toti pacientii si sunteti de nedescris pentru ca eu simt ceva acolo inauntru ce ma tine. Eu locuiesc in Baia Mare dar vin la Bucuresti pentru dv.Dar intre timp ru dureri nu am. Simt o neindemanare cand cant la vioara. Asta e problema mea.m si nam putere suficienta pen. degete multumesc ff mult
Buna Dr.Andrei Ioan Bogdan!Eu m am lovit la degetul mare de la mana dreapta pe care o folosesc în absolut orice,în timpul unui meci de handbal !Eu fac handbal de performanta si vreau sa joc cat mai repede cu putinta!Mi s a spus că am fractura in partea de jos a degetului,cu fata spre palmă,la fel cum sunt și pozele de pe site..Cam cat timp mai trebuie sa stau?Am stat cu el o luna,am purtat si ghips,dar vreau macar intr o saptamana sa joc.Din pacate durerile persistă,nu pot sa apas sau sa prind ceva si ma tine degetul daca vreau… Read more »
Buna ziua.
Din pacate situatia nu este atat de simpla. Trebuie sa faceti kinetoterapie. Durerile pot persista pana la 3-4 luni.
Bandajele ajuta cu fasa elastica.
Numai bine!
Buna ziua,domnul doctor! Sper ca veti avea timp sa-mi raspundeti,si indraznesc sa va rog mult .. In urma cu o luna am fost operata de rizartroza la mana dreapta..nu stiu daca e acelasi lucru cu artrita cum am citit in articolul dvs…dar descrierea operatiei este exacta cu operatia care am avut-o…inlocuirea unui os cu tendon…am purtat dupa operatie, cateva zile doar, un fel de ghips si trebuia sa fie schimbat pansamentul…la prima schimbare a pansamentului am consatatat ca mana este tare stramba.. era foarte inclinata spre degetul mic si doctorul care m-a operat a hotarat sa port o orteza pentru… Read more »
Buna ziua.
Nu va pot sfatui pentru ca nu stiu ce operatie ati avut.
Numai bine!