• 6 dec. 2012
  • Raspunsuri: 14
  • Vizualizari: 6.718

a4Notiuni de anatomie. Extremitatea inferioara a humerusului, sau epifiza inferioara (distala), are un aspect turtit si este recurbata din posterior spre anterior. Epifiza distala prezinta un condil si doi epicondili. Condilul este format din:

1. suprafetele articulare, care sunt destinate radiusului si ulnei (trohleea humerusului, capitulul humerusului si un sant intermediar).
2. fose: coronoida (in ea patrunde procesul coronoid al ulnei, in miscarile de flexie ale antebratului), radiala (in ea patrunde capul radiusului in miscarile de flexie), olecraniana (in ea patrunde olecranul in miscarile de extensie ale bratului).

Epicondilii sunt doua proeminente ce folosesc pt insertiile musculare. Acestia sunt: epicondilul medial (proeminenta triunghiulara, care se simte la palpare, avand santul nervului ulnar, cu nervul omonim, pe fata sa posterioara), epicondilul lateral, mai mic decat cel medial, si acesta palpandu-se.

a5   a3

La 5, 6 cm de marginea mediala, deasupra epicondilului medial, se gaseste in mod inconstant o apofiza triunghiulara, numita procesul supracondilian, proces legat de epicondil printr-o bandeleta fibrosa, formand un inel osteofibros, prin care trece nervul median si artera brahiala.

f9

Fracturile humerusului distal raman unele dintre cele mai provocatoare afectiuni de tratat si datorita apropierii sau chiar implicarii in articulatie. Standardul de aur la pacientii tineri este reducerea deschisa si fixarea interna.

Epidemiologie: aproximativ 7% din totalul fracturilor la adulti sunt reprezentate de fracturile de humerus. Dintre acestea, o treime sunt fracturi de humerus distal (2% din totalul fracturilor). Incidenta maxima este la tineri, cu un varf intre 12 si 19 ani, fete, si la persoane varstnice, cu un varf in jurul decadei a 8-a, femei. Incidenta la adulti este de 5,7/ 100.000 locuitori/ an, femei= barbati.

Mecanism de producere: in doua moduri:f6

  • raumatisme violente, in general la tineri (accidente rutiere, sportive, cadere de la inaltime). In general, se asociaza si cu alte traumatisme (16%).
  • traumatisme mici la varstnici(de mica intensitate: precipitare de la acelasi nivel).

Simptomatologie: un procent crescut dintre pacienti pot avea la prezentare o neuropatie ulnara. In principal, durere, inflamatie, hematom, impotenta functionala a articulatiei(limitarea miscarilor), deformarea articulatiei. Sunt importante consultul neurologic si cunoasterea mecanismului producerii.

Investigatii: radiografia standard in incidenta antero-posterioara si laterala a cotului este in general suficienta pentru a diagnostica fractura. Computer Tomograful are mai mult un rol in identificarea particularitatilor fracturii,obtinandu-se o reconstructie tridimensionala a regiunii osoase fracturate.

f1 f2

f4 f7tc f3

Ca si clasificari ale fracturilor, se folosesc mai exact regiunea anatomica unde se afla fractura (supracondilara, intracondilara, epicondilara). 15% din fracturile humerusului distal sunt intraarticulare.

Articulatia cotului este o zona extrem de sensibila, pt ca este traversata de numeroase vase si nervi (nervul radial, median, ulnar, artera brahiala, artera radiala colaterala, artera ulnara superioara colaterala, artera ulnara inferioara colaterala, artera posterioara ulnara recurenta).

Tratament: in general fracturile humerusului distal cu deplasare se trateaza chirurgical.

  • Tratament ortopedic. Pacientii cu fracturi fara deplasare pot fi tratati ortopedic, dar urmariti apoi, saptamanal cu radiografii (3, 4 saptamani), pentru a nu aparea o deplasare sau o angulare. Chiar si asa, pentru a evita o instabilitate a fracturii si pentru a permite o libertate a miscarii, cat mai rapid, se recomanda o fixare chirurgicala. Aparat gipsat brahio-antebrahio-palmar (3, 4 sapt). Totusi, tratamentul non-operator este rar indicat.
                           o1

 

  • Tratamentul chirurgical

-Reducerea deschisa si fixare interna cu placa si suruburi este indicata daca fractura cuprinde atat coloana mediala cat si pe cea latarala,deci intreaga epifiza distala a humerusului(cea mai frecventa metoda de fixare). Reluarea rapida a miscarilor este foarte importanta.

-Artroplastia totala de cot este indicata daca fractura este cu multe fragmente (cominutiva). Totusi se practica foarte rar ca tratament initial in fracturile cotului.

– Reducere inchisa si 2, 3 suruburi percutanate in cazul fracturilor simple, localizate la nivelul unei singure coloane(interna/externa).

  t1 t2 t10
t3
t5
t7 t8

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

D-nule doctor baiatul meu a fost operat acum o luna de fractura a extremitatii inferioare a humerusului la mana dreapta si nu i s-a facut decast o radiografie imediat dupa operatie si atat si am fost la control de vre 3 ori dar nu i-a facut nimic doar se uita la cot si il apasa putin pe mana ,mi-a spus ca nu mai este nevoie sa ma duc cu baiatul la control ca este bine si ca doar trebuie sa isi miste mana in sus si jos cat poate dar nu stiu ce sa zic ca a facut exercitii cu… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Numa pot pronunta fara sa vad o radiografie. Tinand cont ca a trecut putin timp nu este absolut anormal, dar atentie ca o greseala acum il va afecta toata viata. Mergeti si mai discutati cu medicul curant!

Anonymous

am probleme cumana stg am aut o fractura de condil cu deplasare acum cativa ani si nu sa tratat nici acu am fost si operat si degeaba am facut acu radiografie si tot a iesit fractura nu pot indoi normal mana si nici indrepta ma doare si imi amortesc ultimele doua degete va rog ce e de fcut

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Situatia este destul de complicata si nu ma pot pronunta fara sa vad radiografii. Va astept la o consultatie si va spun ce se poate face. O zi buna!

Anonymous

ma scuzti de deranj am probleme cu cotul stg ma doare si nu il pot indoi normal am facut un CT si mia iesit fractura veche la nivelul extremitatiidistale a humerusului pe topografia fostului cartilaj de crestere al epicondilului medial,neconsolidata,cu aspect de pseudartroza fractura am avuto acu 7 ani si am fost si operat ce e de facut

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu ma pot pronunta fara sa vad investigatiile paraclinice si fara un examen clinic. Numai bine!

Anonymous

Buna seara…am suferit un accident cand aveam 3 ani…m a impins un copil pe scari ,de atunci am tot stat in copilarie in spitale..in Braila intaii unde din ce am inteles eu de la dr din Bucuresti ca mi au distrus mana aici neadministrandu mi antib cand aveam infectie si mi au pus aparat gipsat asa…din ce am auzit eu ca n am intrebat niciod povestea mea …acum am 36 de ani si am ramas cu un handicap la mana dreapta din aceasta cauza…am nenumarate operatii….mi s au pus si grefe de os de la picioare..am avut n interventii…diagnosticul meu… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Exista dar nu cu asteptari sa aveti mana aceasta exact ca cealalta. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, D-mn Doctor mama mea a fost operata acum o luna la mana dreapta fractura cot hemures cu deplasare… operatia a fost reusita… iar acum dupa o luna de la operatie mi sa recomandat de alt doctor sa o internez in spital pt ca ii s-a blocat mana si sa incerce sai faca anestizie si sai miste mana… daca ma puteti ajuta cu o parere… vas putea pune la dispozitie si radiografiile?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Este corect. Numai bine

Anonymous

Buna seara,băiat 8 ani,fractura de epicondildrept,operat ,2 brose, după 45 zile a apărut o dezvoltare osoasa în zona broselor,trebuie pe 12 sept,mers la control,este ceva normal creșterea proeminentă în zona broselor care se simt la palpare,trebuie mers urgent la medicul curant,nu acuza dureri sau alte afectiuni ale membrului,seara buna,multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o reevaluare la medicul curant.
Numai bine!

Anonymous

Băiatu meu a căzut pe mana dreapta am ajuns cu el.la urgente ia pus atrla de gips mea zis k nu e ruptă nici facturată si la o luna dupa ce i-am făcut radiografie a zis la investigati k e fractura veche cu deplasare de humerus

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti cu mama pentru o noua evaluare ortopedica, in vederea unei interventii chirurgicale.
Numai bine!

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x