• 23 feb. 2013
  • Raspunsuri: 14
  • Vizualizari: 7.198

După o intervenţie chirurgicală înainte de a părăsi sala de operaţie o fasa elastica şi o punga de gheaţă vor fi aplicate la genunchi. Punga cu gheata va contribui la  reducerea durerii şi umflăturii. Crioterapia  ar trebui să fie utilizata continuu pentru primele 3-4 zile dupa operatie.  Ulterior gheata ar trebui să fie folosita pentru aproximativ 30 de minute,  între sesiunile de kinetoterapie. Dupa 24 de ore, pacientul va fi externat, cu un tratament din care nu trebuie sa lipseasca un antibiotic (3 zile), un antiinflamator (7 zile) si un antialgic(la nevoie) si un anticoagulant (2 zile).

Protocol de recuperare dupa meniscectomie in primele 7 zile dupa meniscectomie:

Obiective:

-controlul  durerii şi al tumefactiei
-efectuarea imediata a unei  game variate de exerciţii de mişcare
-atingea şi menţinerea  complet pasiva a extensiei si a flexiei pana la 90 de grade
-prevenirea atrofierii muschiului cvadriceps
-reluarea mersului

Controlul durerii şi al tumefactiei

1)In perioada imediat interventiei chirurgicale trebuie sa stati cu piciorul ridicat (pozitie procliva si sa puneti gheata pe genunchi)
2)Nu stati perioade lungi de timp cu piciorul într-o poziţie fixa (mai jos decât restul corpului), ca acest lucru va duce la cresterea in volum a genunchiului si a piciorului.
3)Combaterea durerii presupune administrarea de antialgice si antiinflamatoare in cursul spitalizarii.
4)Va sfatuim sa calcati cu toata greutatea pe piciorul operat, de a doua zi postoperator.
5)Puteti sa faceti dus, dar suturile trebuie protejate de apa.

De a doua zi, timp in care durerile si tumefactia s-au ameliorat, pacientul va incepe kinetoterapia:

3 reprize/zi a cate 3 seturi de 10 repetari: contractii izometrice ale  ms. cvadriceps. Fiecare contractie are o durata de 6 secunde.

hip_anklepumphip_quad

3 reprize/zi a cate 8 seturi de 10 repetari: flexia coapsei pe bazin la 45-60 grade. In decubit dorsat, cu genunchiul in extensie, pacientul ridica piciorul la 45-60 de grade si mentine pozitia 6 secunde. Excercitiile se executa cu multa blandete. Dupa fiecare ridicare pacientul isi poate relaxa musculatura 2-3 secunde.

knee_straight

-3 reprize/zi a cate 8 seturi de 10 repetari: abductia coapsei pe bazin la 45-60 grade. In decubit lateral cu genunchiul in extensie, pacientul ridica piciorul la 45-60 de grade si mentine pozitia 6 secunde. Excercitiile se executa cu multa blandete. Dupa fiecare ridicare pacientul isi poate relaxa musculatura 2-3 secunde. Se repeta acelasi exercitiu si in decubit dorsal.

hip_abduction

4-6 reprize/zi a cate 10 minute de flexie pasiva si extensie activa 0-90 grade: la marginea mesei de kinetoterapie piciorul este lasat in jos pasiv sub actiunea fortei gravitationale, si ridicat  prin contractia ms cvadriceps, ajutat cu piciorul controlateral (neoperat) in ambele faze.

hip_laq

-dupa 3-4 zile pacientul a incepe flexia gambei pe coapsa pana la 90 de grade inprimele 7 zile: 3 reprize/zi a cate 8 seturi de 10 repetari.

-pacientul poate folosi pasiv o bicicleta ergonomica, pedaland doar cu piciorul sanatos.p6

Pacientul trebuie sa urmeza cateva sedinte de fizioterapie, in primele 10 zile postoperator, pentru a scadea inflamatia si durerile.

Protocol de recuperare dupa meniscectomie in zilele 8-14 dupa meniscectomie:

 Obiective:

-reintegrarea psiho-sociala si familiala

Pacientul trebuie sa continuie kinetoterapia: contractii izometrice, ridicarea membrului la 60 de grade, extensie pasiva, extensie pasiva asistata prin contractia ms. cvadriceps, flexie pasiva si activa. Toate exercitiile se fac dupa acelasi program. Ordinea lor nu are importanta, doar numarul de repetari si timpii de odihna. Fiecare perioada a zilei de kinetoterapie trebuie sa cuprinda toate exercitiile enumerate in programul anterior.

Daca pacientul are o munca de birou, i se permite reintegrarea  dupa 7 zile. Daca are un job care presupune activitate fizica intensa, perioada de repaus este de 4 saptamani.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mario maria-1325

si eu am facut o artroscopie de menisc, in 11 nov. mine imi scoate firele,am incput sa merg fara chirje(in casa) de ieri, fac fizioterapie ( am inceput la 1 sapt. de la operatie)ma simt bine, dar inca este umflat deasupra genunchiului.sper sa fie tot ok.curaj la toata lumea

Anonymous

In primul rand multumiri doctorului Bogdan Andrei pentru efectuarea artroscopiei de menic, ieri 21 iulie. In al doilea rand, salut modul profesionist si motivant in care primim indicatii pentru recuperare rapida, fara sa afectam familia si profesia. Chiar de azi incep exercitiile recomandate prin lectia de ortopedie, ca lucru individual, si in zilele urmatoare, recuperare asistata, la clinica Sanador.

Andrei Ioan Bogdan

Multumim si noi. Numai bine!

Anonymous

buna,
am vut o itenrventie chirurgicala la menisc, osteocondrita disecanta cu o bucata care mi a fost scoasa. moemntan am facut o injectie cu acid hialuronic monodoza si sim in spatele genunchiului cand fac felxari ale piciorului o umflatura. care devince neplcauta atunci cand fac aceste miscari de musculatura. am inceput sa iau aulin si sa ma dau cu gel. din ce cauza poate aparea aceasta umfltaura chiar dup aadministrarea acidului pentru genuche? multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Dupa infiltratie, cantitatea de lichid din interiorul genunchiului creste si in spatele genunchiului apare o presiune fiind o zona de slaba rezistenta. Reactia este oarecum normala, adica apare dar nu la toti pacientii. Este trecatoare. Numai bine!

Anonymous

mulțumesc pt explicatii dl dr Bogdan!

Andrei Ioan Bogdan

Cu placere!

Anonymous

Buna ziua, acum 5 luni am facut ligamentoplastie la genunchiu stang, in perioada de recuperare am inceput sa am probleme la genunchiu drept de la o ridicare din sezut am simtit o pocnitura si de atunci o durere sacaietoare la nivelul genunchiului in spatele genunchiului si pe pulpa in jos, care nu mai cedeaza, am facut un control si mi sa spus ca e suspiciune de leziune menisc, dupa care am facut un rmn din care rezulta: leziune tip I in banda orizontala la nivelul cornului posterior si a jumatatii posterioare a corpului meniscal intern, fara solutie de continuitate marginala.Menisc… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Descrierea dstra este usor subiectiva de aceea va emit doua opinii: ori interpretarea de la RMN este incorecta si aveti o leziune de menisc simptomatica si trebuie operata, ori aveti o leziune musculo-tendinoasa care nu are legatura cu meniscul si nu se trateaza chirurgical.
Numai bine!

Anonymous

Va multumesc de raspuns, va rog daca se poate sa imi lasati un email unde sa va trimit continutul RMN, eu sunt din alba iulia , daca ma puteti ajuta.email meu este nicugota@gmail.com Va Multumesc

Anonymous

Buna ziua Am fost operat săptămâna trecută a doua oară la genunchiul stâng. Prima dată mi sa făcut artroscopie si ligamentoplastie. Am început târziu recuperarea si genunchiul a rămas limitat la 90 de grade. A doua oară mi sa făcut adeziolina mi sa curățat doar țesuturile a zis ca nu a umblat la ligamentul construit în prima operație. Doctorul mi-a spus că la prima operație ligamentul mi-a fost pus puțin în fața și îmi blochează genunchiul de aceea nu pot indoi genunchiul cum ar trebui. Mi-a recomandat să fac multe ședințe de kinetoterapie. Va puteți spune o părere ce as… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca faceti kinetoterapie corect si complet, o sa fie bine.
Nu va speriati. Numai bine!

Anonymous

Buna Ziua Dl. Doctor. Am 44 de ani si in urma unui traumatism am fost diagnosticata cu leziune corn posterior menisc extern grad III si leziune parțială ligament patelofemural intern grad II. Pentru care mi s a recomandat artroscopie si in urma acestei operații mi se va scoate tot meniscul. Fără nici o proteza. Intrebarea mea este: intr-o asemenea ipoteza de meniscectomie totala nu se va leza genunchiul mai repede de 20 de ani? Si poate funcționa cineva normal după o asemenea intervenție? Exista alternative de injecții cu substanțe care sa protejeze articulatiile rămase fără menisc si cum se numeste… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da trebuie interventie si trebuie pastrat tot ce se poate pastra. In sine, in loc de menisc nu se poate pune nimic. Exista menisc artificial sau de la alt om (alogrefa), dar rezultatele sunt slabe.
Numai bine!

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x