• 22 ian. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 657

hospital-emergency-overseas-expatSe caracterizeaza printr-un orificiu tegumentar mic, uneori chiar punctiform, cu marginile relativ nete. Leziunile sunt localizate pe traiectul parcurs de agentul vulnerant. Uneori pot fi foarte profunde, penetrante si/sau perforante. Prezinta adeseori un risc infectios semnificativ, mai ales cand agentul vulnerant in totalitate sau o parte din el a fost retinut in tesuturi. Aceeasi gravitate septica potentiala este prezenta si daca pe traiectul plagii au fost retentionate resturi telurice sau alte materiale puternic contaminate microbian.

Cu rol favorizant cert pentru dezvoltarea unui proces septic sunt si particularitatile anatomo-patologice ale plagii intepate: fiind de obicei unipolare, traiectul este in general „in fund de sac”, iar prin obstruarea ori-ficiului extern (cu cheaguri etc), rezulta o mini-cavitate inchisa, ce costituie un mediu optim pentru dezvoltarea germenilor si in special a celor ana-erobi.

In cazul unei plagi prin taiere sau intepare se recomanda spalarea zonei cu apa rece si bandajarea cu materiale cat mai curate. Ulterior pacientul trebuie sa se adreseze unui serviciu de specialitate pentru tratament,  care consta in toaletarea plagii cu ser fiziologic si betadina, indepartarea corpilor restanti in plaga, controlul radiologic al membrului respectiv, sutura plagii in situatiile care o impun, antibioterapie, antialgice, antiinflamatoare. Uneori este necesara imobilizarea pentru cateva zile a segmentului respectiv pana la diminuarea simptomelor. Neglijarea plagilor taiate sau intepate pot duce la infectii cu repercursiuni foarte grave.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x