• 9 mart. 2013
  • Raspunsuri: 24
  • Vizualizari: 9.022

Tendonul rotulian isi are originea la nivelul rotulei si se insera la nivelul tuberozitati tibiale.

Pacientii care pierd extensia activa a articulatiei genunchiului ca urmare a unui traumatism al genunchiului, fara a avea vreun semn de fractura rotuliana, pot avea o ruptura a mecanismului de extensie. Rupturile mecanismului de extensie la acest nivel include unul dintre urmatoarele elemente anatomice: tendonul qvadricepsului, tendonul rotulian, avulsia de tubercul tibial.

     

Ruptura tendonului rotulian apare mai ales la pacientii sub 40 de ani,sedentari, de sex masculin sau la atleti pe fondul unei suprasolicitari. In rupturile tendonului rotulian, se pierde complet extensia genunchiului. Imediat dupa ruptura, pana la aparitia hematomului, se poate foarte usor sa se palpeze defectul tendinos. Mecanismul prin care se produce o ruptura a tendonului rotulian, este incercarea de a evita o cadere cu genunchiul in semiflexie.

Cauzele rupturii tendonului rotulian

In general, tendoanele sanatoase nu se rup usor in conditii normale de stres. In angrenajul mecanismului de extensie al genunchiului, cel mai instabil element (sensibil) este rotula. Ruptura tendonului patelar, secundara unei traume indirecte este un rezultat al unei afectiuni cronice degenerative. Ruptura spontana a tendonului scoate la iveala o patologie degenerativa cum ar fi: tendinopatia hipoxica, degenerare mucoida, tendolipomatoza, tendinopatie calcificanta.

La atleti ruptura se produce mai frecvent printr-o avulsie la nivelul polului inferior al rotulei.

Examenul imagistic

Doua incidente radiologice, antero-posterioare si laterala, centrate pe rotula sunt necesare pentru a exclude o fractura de rotula. In cazul rupturi tendonului rotulian, pe radiografie se poate identifica o migrare superioara a rotulei datorata fortei de tractiune exercitata de tendonul qvadricepsului femural.

 

  

Examenul clinic este de multe ori suficient pentru a pune un diagnostic.

Totusi o ecografie a partilor moi din acea zona duce la un diagnostic exact, iar in cazul unui diagnostic incert este indicat un RMN.

  

 

Tratament

Tratamentul ortopedic al unei rupturi complete nu este recomandat. In functie de locul rupturii tendonului se alege tehnica chirurgicala de reconstructie a tendonului (majoritatea rupturilor apar la nivelul insertiei). In cazul avulsiei se foloseste tehnica Krackow (se folosesc fire de sutura neresorbabile in numar de trei prin care se ancoreaza capatul tendinos dezinserat, se fac 3 tunele la nivelul rotulei, se trec firele prin cele 3 tunele si se ligatureaza in partea superioara a patelei tragand astfel si tendonul la nivelul fostei insertii). Postoperator imobilizare 4-6 saptamani in extensie totala, la 7-10 zile postoperator se incepe mobilizarea activa asistata fara flexie totala. Din 2 in 2 saptamani se mobilizeaza cate 30 grade. Mobilizarea activa dupa 6 saptamani, sporturile de performanta dupa 4-6 luni.

Alte tehnici de sutura: sutura cu fire Bunnel de intarire, sutura cu cerclaj, sutura primara fara cerclaj.

Avulsia tuberculului tibial reprezinta o varianta rara a rupturi mecanismului de extensie, si se trateaza similar cu avulsia tendonului de pe rotula. Daca fragmentul osos permite (este suficient de mare), exista posibilitatea de a fi fixat cu un surub de 3,5 mm sau 4,5 mm pe langa cerclaj.

  

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

24 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
cornel-407

Buna ziua, Am varsta de 38 ani si avut un accident si diagnosticul pus a fost „Fractula a rotulei” la piciorul drept (rotula era dupa accident cu aprox 10 cm mai sus de pozitia sa normala si partea inferioara a piciorului drept era inutilizabila dar puteam sa ma sprijin in el, fara durere, la aprox 40% din capacitatea sa normala). Am fost operat sub diagnostic formulare libera – „reinsertie tendon rotulian si sutura”. Au trecut pana astazi 18 zile de la operatie. In ziua 16 mi-au fost scoase firele (nu am avut drena dupa operatie si dupa operatie dupa pansare… Read more »

Puscas Raul-1358

Buna ziua .
Acum cateva zile am cazut pe picior mai mult zis pe tibia de la picior nu am simtit nimik atunci pe moment dar dimineata am simtit ca si cum s-ar intinde muschi din spatele genunchiului dar pe urma trecea sau dupa ce alergam putin .Oare care ar fi problema 🙁

Anonymous

Buna ziua,

In urma cu o luna ,fiul meu(in varsta de 8 ani) a fost lovit peste calcai de o usa de termopan.Am mers la medic si in urma unei radiografii,ia pus diacnosticul de ,,leziune a tendonului,,.Ia fost pun piciorul in ghips timp de 2 saptamani.Ghipsul ia fost scos acum o saptamana dar el tot nu poate calca in picior. Va rog sa ne ajutati cu un sfat.

Anonymous

Buna ziua,
acum 2 saptamani am avut un accident la genunchiul stang prin cadere si lovire de pe motoscooter; in urma lovirii am avut o plaga(cavitate) in partea frontala a rotulei si una mai jos cu 2 cm. Mi s-a recomandat ca mai intai sa astept pana se vindeca rana. In conditiile in care pe radiografie apare o deplasare a rotulei spre sus iar eu nu pot indoi genunchiul ce imi recomandati sa fac?

Andrei Ioan Bogdan

Va recomand sa faceti o ecografie sau un RMN pentru ca este probabil sa aveti o sectionare / ruptura a tendonului rotulian care poate genera repercursiuni foarte grave. Numai bine!

Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Am piciorul drep in gips deoarece am probleme la tendon si am mers cu el iar acum ma doare si imi este frica sa nu ma opereze , ce imi recomandati? Peste 6 zile merg la control l.am avut pt 14 zile in gips

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Ne oferiti prea putine informatii legate de afectiunea dstra ca sa va putem ajuta.
Aveti incredere in medicul dstra.
Numai bine!

Anonymous

Dureri puternice persistente in umărul drept si la genunchiul stâng m-au dus la doctor. În urma consultatiilor au rezultat: Diagnostic: GONARTROZĂ BILATERALĂ, ÎN PUSEU ALGIC PE STÂNGA, PERIARTOZĂ SCAPULOHUMERALĂ DREAPTĂ, ENTEZITĂ SUPRASPINOS, SUBSCAPULAR ŞI BICEPS BRAHIAL Clinic şi paraclinic: – MOBILITATE ARTICULARĂ ÎN LIMITE NORMALE – FĂRĂ LAXITĂŢI ARTICULARE – CREPITAŢII ŞI DURERI ÎN ARTICULAŢIA FEMUROPATELARĂ BILATERAL – RX: CALCIFIERI LA INSERŢIA TENDONULUI ROTULIAN BILATERAL ŞI CALCIFIERI ÎN SUPRASPINOS Recomandări: – FIZIOTERAPIE – GIMNASTICĂ MEDICALĂ: TONIFIERE TRICEPS BRAHIAL, TONIFIERE MUSCULARĂ COAPSĂ ŞI GAMBĂ, PĂSTRAREA MOBILITĂŢII ARTICULARE – SCĂDERE PONDERALĂ – RP/ SIDEFLEX 1 CP/ZI – 3 LUNI, PAUZĂ 1 LUNĂ,… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Tratamentele indicate sunt corecte, dar fiecare pot da reactii adverse. Va sfatuiesc sa mergeti sa reevaluati situatia dstra cu medicul curant, sa faceti fizioterapie, sa slabiti cel putin 20 de kg, si sa luati in considerare si infiltratiile intraarticulare. Numai bine!

Anonymous

buna ziua , am fost operat acum doua luni , diagnosticul fiind ruptura de tendon rotulian , nu pot indoi genunchiul decat 45 grade dupa doua saptamani de recuperare , as dori sa stiu cate zile de concediu medical se impune la acest diagnostic

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde de recuperare. Puteti primi teoretic oricate, 90 normal, apoi prin comisii.
Spor!

Anonymous

Buna seara, Baiatul meu in varsta de 5 ani are o umflatura pe partea exterioara a genunchiului si a fost diagnosticat in urma unui examen RMN cu:- aspect de ruptura de retinacul patelar infero-extern pe 7 mm, cu angajare externa a grasimii infrapatelare si acumulare fluida polilobata, multiseptica, pe 26/21/6 mm, dezvoltata pe marginea externa a acestuia, in grasimea subtegumentara; -acumulare fluida de 10/10/2 mm, net conturata, pe versantul anterior al tendonului patelar. In rest, ligamente, menisc, cartilaj de crestere sunt cu aspecte IRM normale. Baiatul isi poate misca piciorul normal, fara durere, poate sari fara a-l durea, merge normal.… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Retinaculul patelar extern este diferit de tendonul rotulian. Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped specializat in copii.
Numai bine!

Anonymous

Multumesc pt.raspuns. Am fost la ortopedul pediatru care este de parere ca trebuie sa mergem la o reinterpretare a RMNului deoarece la un astfel de diagnostic ar fi trebuit sa aiba dureri si sa nu ne grabim sa-l operam. Dansii nu s-au confruntat cu astfel de cazuri si de aceea ne-au trimis la Bucuresti.

Anonymous

Buna!Am avut o operatie respectiv ruptura de tendon patelar piciorul a fost imobilizat 6 saptamani a aparut atrofierea muschiului quatricepsului si dezordinea sistemului osos la picior 🙁 ma intreb?dupa recuperarea muschiului vor reveni si oasele la form initiala ?multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara.
Evolutia descrisa este normala. Dupa recuperare asidua, o sa reveniti la o stare de normalitate.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua . Acum 2 luni am cazut și mi-am accidentat genunchiul. Am fost și am făcut rmn și rezultatul a fost : ruptura completa LIA , orișicare heterotopa în 1/3 superioara a tendonului patelar ,osteocondroame patrulare. Doctorul de la buzau mi-a dat tratamentu și m-am simtit ok . Dar azi dimineață mă luat o durere insuportabila la genunchiul drept în partea dreapta a genunchiului! Ce sfat îmi dați? Mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cf RMN aveti indicatie chirurgicala absoluta.
Trebuie sa va vad la o consultatie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, fiul meu in vârsta de 13 ani face fotbal de 7 ani , in urma unor probe date la o echipa in Olanda a fost supus unor exerciții destul de dure, au început durerile sub rotula , in urma unei ecografii rezultatul leziune apicala rotuliana picior stâng…. fașe cu zinc timp de 1 luna, flamexin 5 zile si repaus total de fotbal sau alte activități sportive timp de 1 luna. Precizez ca durerea surda a mai trecut dar am început recuperarea la bazin si kinetoterapie Pt tonifiere si stretching si din când in când durerea revine sub rotula!… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde de programul de fizio si kinetoterapie urmat. In mod normal in maxim 1 luna ar trebui recuperat.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua .. am făcut un RMN și concluzia este : “aspect imagistic in favoarea unei tendinopatii cronice de cvadricipital cu status postruptura parțiala veche și fenomene de entezopatie de inserție. De integrat clinico-anamnestic”
Am avut un accident destul de urat in urma cu 3-4 luni și m am îngrijit mai mult de rana exterioara deoarece nu puteam îndoi genunchiul fiind exact pe rotula.. acum după vindecare nu simt sa ma mai doară dar parca iese rotula mai mult decât la celălalt picior

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati un program complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x