• 10 feb. 2013
  • Raspunsuri: 7
  • Vizualizari: 8.332

   Metastazarea constituie un proces complex in care o celula migreaza dintr-o tumora maligna primitiva si colonizeaza alte tesuturi si organe. Este un stadiu foarte avansat al evolutiei unei tumori primitive si constituie cauza majora de deces a pacientilor. Din nefericire o treime din pacienti prezinta metastaze detectabile in momentul diagnosticarii tumorii primitive, iar jumatate din ei dezvolta metastaze pe parcursul evolutiei, deoarece ele existau in stadiul de micrometastaze.

Tumorile osoase metastatice provin din:

-tumori maligne primare cunoscute (san, rinichi, prostata, tiroida…)
-tumori maligne primare nediagnosticate in care metastaza osoasa apare cu o simptomatologie mai zgomotoasa (in 15-20% din cazuri)

Procesul metastazarii este in general extrem de complex,dar nu pe deplin elucidat. S-a demonstrat implicarea genetica  prin prezenta unor oncogene si a unor gene supresoare ale cresterii tumorale.

   Etapele metastazarii

1.Separarea individuala sau in grup a celulelor tumorale din tumora primara. Are o baza genetica, deoarece nu toate tumorile metastazeaza. Celulele tumorale trebuie sa posede anumite produse trascrise de anumite gene, denumite markeri, ce vor permite identificarea celulelor metastatice.

2.Patrunderea acestor celule in vasele sangvine sau limfatice. Celulele din tumora primara adera la membrana bazala prin intermediul unor receptori speciali –receptori pentru laminina sau fibronectina. Penetrarea membranei bazale se realizeaza prin liza enzimatica, cu ajutorul colagenazei  tip IV,secretata de celulele tumorale.

3.Circulatia celulelor tumorale se realizeaza cu ajutorul factorilor de motiliate-citokine, secretati de celulele tumorale. Acesti factori le permit celulelor traversarea si intrarea in circulatia sanguina sau limfatica. Cu cat tumora este mai agresiva, cu o capacitate de invazie crescuta, receptorii pentru laminina cresc de 50 de ori fata de normal. Unul dintre cele mai in voga tratamente este cel cu anticorpi monoclonali care pot bloca acesti receptori si previn metastazarea celulelor tumorale primare.

4.Oprirea celulelor tumotale circulante in vasele mici ale organului  tinta in care se produce metastazarea.  Acest proces se numeste homizare. Tumorile maligne primitive au o selectivitate de organ pentru metastaze.

Localizarea metastazelor depinde in mare masura de locul unde este situata tumora primara, urmand calea anatomica. Astfel cele mai multe metastaze apar in prima statie capilara sau ganglion limfatic, care sunt intalnite dupa ce celula paraseste tumora primara.Cu toate acestea, in aproximativ 40% din cazuri metastazarea nu este predictibila, nu depinde de calea anatomica.

Sarcoamele osoase metastazeaza la nivelul plamanului, deoarece drenajul venos din tumora duce aceste celule in circulatia pulmonara, unde acestea vor fi blocate.

Celulele tumorale metastazeaza preferential in anumite organe datorita a trei mecanisme:

-celulele tumorale disemineaza in mod egal in toate organele, dar cresc numai in organele unde exista factori de crestere corespunzatori
-celulele tumorale din circulatie pot adera in mod preferential la suprafata endoteliului vascular din organul tinta
-organul tinta prezinta molecule de adeziune care determina un fenomen de atractie pentru celulele tumorale circulante.

Metastazele osoase sunt descoperite in aproximativ 48% din cazuri odata cu tumora primitiva, in aceste cazuri supravietuirea fiind in medie de 10 luni.

Etiologia metastazelor osoase: cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul tiroidian, cancerul bronho-pulmonar, cancerul renal.

Diagnostic

Examen clinic: evidentiaza o durere precoce, localizata, difuza care precede cu mult fractura metastatica; fractura spontana apare in 35% din cazuri; tumefactia partilor moi.

Examenul biologic: este nespecific. Se constata o crestere a VSH, Fosfatazei alcaline, a calcemiei si o anemie moderata.

Examenul radiologic: este investigatia cea mai importanta. Pot aparea osteoliza(resorbtie osoasa), osteocondensarea si formele mixte.

a1 a2 a11

a5 a7

Leziunile metastatice pot fi unice, multiple sau generalizate. Metastazele rahidiene si pelviene reprezinta 80% din metastazele osoase. Metastazele osoase trebuie cuantificate prin scitigrafie osoasa.

    a15 a9

         a3            a6

 r1 a17 a8

  Dupa evidentierea unei metastaze osoase trebuie identificat cancerul primitiv prin CT, RMN, imunohistochimie din proba prelevata la biopsie.

 a19

Tratament

Chirurgical: nu are rolul de a trata cancerul, ci de a reda calitatile morfologice si functionale ale segmentului interesat. Chirurgia trebuie sa asigure: suprimarea durerii, restabilirea continuitatii osoase prin osteosinteza sau artroplastie, sprijinul imediat fara asteptarea consolidarii osoase.

t1Consolidarea unei fracturi metastatice este posibila, dar lenta. Chirurgia paliativa pentru metastazele osoase nu produce diseminari tumorale. Rezectia ancologica a unei metastaze este indicata in metastaza unica si in cancer cu pronostic favorabil.

Radioterapia complementara a unei metastaze se poate aplica dupa chirurgia paliativa.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua ! Mama mea a facut cancer la san acum 3 ani. Acum are metastaze la ficat ( e plin) si pe coloana de la L9 pana jos la Iliace inclusiv. Vreau sa stiu in ce mod va surveni decesul. Sa ma pot pregati sufleteste. Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Bunaa ziua.
Nu va putem raspunde la aceasta intrebare. Ne pare rau!

Tirca Ilie-378

In sept.2005 mi s-a extirpat rinichiul drept. 5 ani nu am facut niciun tratament. Exact dupa 5 ani am facut metastaza la femurul drept si pe 9 dec.2010 am fost operat. Am facut 10 sedinte de radioterapie, am luat sutent dar nu gramajul recomandat pentru ca nu-l suportam am luat doar 25 mg, si am facut si zometa, timp de aproximativ 2 ani, iar in febr.2013 am facut angioedem si mi-au fost intrerupte. Mi s-a recomandat Torisel, am facut doar doua injectii si a fost imposibil sa-l suport. Acum am metastaze vertebrale, mi s-a facut la Spit.Colentina doua vertebroplastii la… Read more »

Anonymous

D-l doctor,exista si leziuni osteocondensate benigne?..in acest caz este indicat acidul ibandronic?..Va rog sa-mi raspundeti.. multumesc..Ana

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu am experienta.
Numai bine!

Anonymous

Dle doctor, un copy-paste dintr-o carte poate da oricine intr-un webpage. La toate intrebarile de mai sus (la care ati fi putut cauta macar raspuns in exerienta dvoastra nationala si internationala) nu stiti sa raspundeti, semn clar ca nu aveti experienta necesara. Ca si sfat de marketing – incercati sa ajutati macar oamenii care va intreaba cu o informatie adiacenta. Profesionalismul se simte din cuvinte. Numai bine!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x