• 8 feb. 2014
  • Raspunsuri: 27
  • Vizualizari: 8.535

Luxatia congenitala propriu-zisa a soldului este astazi rarisima in tarile civilizate si este reprezentata numai de cazuri de luxatie teratigena la nou-nascutii de ambele sexe.Ceea ce este cunoscut ca maladie luxanta este astazi asa-zisa displazie de dezvoltare a soldului (DDS), cu potential luxant, care se deceleaza dupa nastere, in special la fetite.

DDS, daca scapa diagnosticului clinic si imagistic in primele 6 luni de viata ale copilului si ca atare nu se trateaza, ajunge la luxatie-luxatie congenitala de sold.Diagnosticul ecografic in primele 6 luni permite instituirea tratamentului precoce in stadiul de DDS si duce de cele mai multe ori la prevenirea luxatiei si vindecarea bolii.Stimulul pentru dezvoltarea normala a cotilului este prezenta la nivelul sau a capului femural, dar si dezvoltarea normala a capului femural este conditionata de prezenta acestuia in cotil. Daca reducerea s-a facut precoce, potentialul de remodelare este mult mai mare, deoarece ritmul de crestere al nou-nascutului este rapid.

Incidenta.  Boala are caracter familial, prevalenta fetelor este 7/1-4/1 fata de baieti, iar in 70-80% din cazuri este unilaterala, soldul stang fiind mai afectat.

Etiologie. Cauza luxatiei congenitale de sold este multifactoriala: hiperlaxitate ligamentara, anteversia femurala exagerata, malpozitia intrauterina, sarcina multipla, primul nou-nascut de sex feminin, istorie familiala pozitiva, prezentatie pelvina.

Clasificare.

Luxatia congenitala de sold  in care capul femural este iesit complet din cotil.Poate fi reductibila sau ireductibila.

Displazia luxanta de sold in care capul femural este inca in acetabul, dar poate fi cu usurinta luxat prin miscarea de adductie-extensie a soldului.

Displazia luxanta de sold in care capul femural poate fi partial deplasabil din acetabul.

Se considera ca displazia luxanta de sold dureaza de la nastere pana la varsta mersului (8-9luni),iar dupa aparitia mersului,vorbim de luxatie congenitala de sold.

Examenul clinic.

Manifestarile clinice variaza in functie de varsta copilului, de gradul de deplasare a capului femural, si in functie de momentul in care s-a produs dislocarea (prenatal, perinatal, postnatal).

l1 l3

l2 l5

De la nastere pana la 3 luni exista 2 teste care pun diagnosticul si anume:testul Ortolani pentru soldul dislocat  si testul Barlow pentru soldul dislocabil.Prin aceste teste se incearca luxarea si reducerea soldului luxat.Semne indirecte: semnul Galeazii (scurtarea aparenta a femurului), extensia soldului si a genunchiului,raportul reperelor osoase de la nivelul soldului investigat nu pastreaza.

l10

De la varsta de 3 luni si pana la 1 an semnele clinice sunt determinate de ascensionarea postero-laterala a capului femural:

-contractura in adductie a soldului
-scurtarea aparenta a coapsei
-pozitia anormala a membrului inferior in rotatie externa, cand soldul si genunchiul sunt in extensie.
-asimetria pliurilor inghinale

l6

Dupa varsta de 3 ani semnele clinice sunt marcante, dar din fericire sunt cazuri foarte rare in zilele noastre.

Investigatii paraclinice.  Soldul nou-nascutului si al sugarului pana la varsta de 6 luni se examineaza ecografic.Dupa varsta de 6 luni diagnosticul se pune radiologic. Se urmaresc mai multi parametrii,asa-zisele semne indirecte. Practic se fac niste masuratori denumite coxometrie care ofera informatii despre pozitia viitoare a capului femural in raport cu cotilul.In timp si-au gasit utilitatea si CT si RMN urmarirea evolutiei unei luxatii congenitale, dar noi nu recomandam in aceata potologie aceste investigatii in primii 2 ani.

l7 l8

Tratament.

1.De la nastere la 3 luni.

Cand dislocatia se reduce usor prin manevra Ortolani, reducerea poate fi mentinuta prin hamul Pavlik. Soldul dislocat va fi mentinut in ham 24 din 24 de ore timp de 1 luna, dupa care se va efectua o ecografie.Daca soldul este stabilizat clinic si ecografic, hamul se va mentine inca 1 luna, dar cu intevale de 2-4 ore in care se scoate. Daca rezultatul este favorabil clinic si ecografic,se va mentine hamul inca 1 luna doar noaptea. Practic tratamentul dureaza 3 luni.Orice esec pe durata tratamentului impune abandonarea acestui protocol si reducerea inchisa si imobilizarea in aparat gipsat.

a2

2. De la 3 la 6 luni. Modaliatatea de tratament va depinde de gradul de deplasare laterala si superioara a capului femural si de gradul de contractura a ms.  adductori si flexori.

Cand soldul dislocat se reduce cu usurinta si exista o larga stabilitate, reducerea se mentine cu hamul Pavlik dupa protocolul prezentat anterior. Cand zona de stabilitate este redusa, se poate incerca pentru 1-2 saptamani hamul, cu control ecografic.Daca soldul nu este redus si mentinut in pozitie, se renunta la metoda si se imobilizeaza in aparat gipsat. Daca soldul nu se reduce, sub anestezie generala se incearca refacerea raportului osos normal,urmata de imobilizare in aparat gipsat.

3. Dupa varsta de 6 luni se practica reducere sub anestezie generala si imobilizare in aparat gipsat cu control radiologic  periodic. Daca capul femural este situat sus, se pune o tractiune pentru 2-3 saptamani, astfel se coboara capul in dreptul cotilului si se relaxeaza musculatura. Apoi se monteaza un aparat gipsat pentru 3-4 luni. Daca reducerea nu se obtine inchis, se autorizeaza o repunere sangeranda (operatie). Rareoari este indicata inaintea varstei de 1 an.

  Noi va sfatuim sa va infirmati cea mai mica suspiciune adresandu-va medicului ortoped, pentru ca aceasta afectiune netratata la timp are repercursiuni pentru tot restul vietii copilului.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Terapia Schroth este folosita cu real succes in tratarea acestei afectiuni. Va sfatuim sa urmati aceasta terapie si sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

3.3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

27 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Multumim mult pentru articol! Bine scris, concis!

Anonymous

cum se trateaza luxatia soldului la adulti,am 34 ani

Anonymous

O persoana de 27 de ani, a avut mai multe operatii la ambele solduri cand era copil din cauza unei luxatii descoperite mai tarziu, a inceput sa aiba dureri insuportabile la unul din solduri. Ce cauze si tratamente ar putea exista! Va mulțumesc anticipat!

Anonymous

Buna ziua
Eu am luxatie congenitala de sold de cand mam nascut ,pana acum un an nu prea am avut dureri asa de puternice dar dupa nastre au inceput, schiopatez initial am crezut ca un facftor ar putea fi greutatea nu stiu ce sa zic sau ca am nascut normal si oasele sau deplasat dumneavoastra ce spuneti ca ar trebui sa fac.

Anonymous

si eu ama vut probleme cu piccioru stang tot asa din nastere cu luxatie la sold si am fost gravida si am nascut prin cezariana si tot asa dupa nastere am avut dureri mari si usturimi ingrozitoare am fost la control cu cpicioru si mi sa spus ca ttebe sa ma operz neaparat si mam dus la bucuresti si mam operata acolo miau pus proteza de ceramica la mica si am imediat trei ani de cans sunt operata operatia mea a durat 5 ore ca a fost complicat

Anonymous

Buna ziua ! Am 22 de ani si de curand am aflat ca sufat de luxatie congenitala de sold stang, durerile au inceput doar de cateva luni si erau prezente mai mult cand era presiunea atmosferica foarte ridicata sau prea joasa, am fost la un ortoped iar dupa o radiografie acesta a fost diagnosticul..mi-a sugerat operatie dar as dori sa o aman cat mai mult posibil. Am auzit despre un fel de infiltrati..m-ar putea ajuta intr-un fel sau altu ? Va multumesc

Anonymous

Domnule doctor o intrebare, avem o fetita cu luxatie congenitala de sold decoperita la varsta de un an , sa fixat osul in articulatie fara sa se intervina chirurgical si apoi a urmat imobilizare ghipsata 4 luni dar totusi capul femural in perioada asta nu s-a dezvoltat asa bine…o sa mai necesite multa vreme imobilizare asa? Ce perioada de imobilizare necesita .?..sau ar fi ceva e am putea sa ii dam da o ajutam in dezvoltare? Multumesc

Anonymous

Buna ziua,

Tatal meu are 58 ani, luxatie congenitala de sold la picorul drept iar piciorul stang cu poliomelita din copilarie( poarta orteza). Am facut unele investigatii medicale si am aflat ca are si arterita care nu necesita operatie. Va rog sa imi spuneti daca se poate opera de aceasta luxatie de sold, care sunt riscurile si care este cea mai buna solutie pentru el avand in vedere ca pe piciorul
stang nu se poate sprijini.
Multumesc anticipat!

Anonymous

Buna ziua!
Tocmai am aflat ca am Luxatia congenitala de sold sau displazia congenitala a articulatiei dar inca nu e batut in cuie, am varsta de 14 ani si am toate semnele unei luxatie congenitala si nu stiu nici eu nici parinti mei ce sa facem, ma doare tot timpul, nu sunt sigura daca trebuie sa fac operatie sau pot face tratamente cum ar fii chiroterapia,(fizio terapie si masaj am facut) , va rog puteti zice si parearea Dv in legatura cu asta?

Anonymous

buna ziua, am avut luxatie congenitala la sold dar am fost tratata ( 1 an in gips) si as vrea sa stiu daca am voie sa fac aerobic , alergat ? se poate sa se disloce candva inapoi?

Anonymous

Si eu am varsta de 24 ani am Luxatie Congenitala la piciorul Drept ce se mai poate face in acest caz este grav unde se poate trata

Anonymous

Buna ziua! baietelul meu de 2 luni jumate are o problema la piciorusul drept, începînd de la fundulet se vede diferenta de dezvoltare, adica e mai slabut decat stangul,inclusiv laba piciorului e mai mica, in lungime nu as zice ca e vreo diferenta…de la psihoterapeut ni s-a spus sa facem masaj, fizioterapie cu parafina si electroforeza cu eufilina, dar nu ni s-a spus care este cauza diferentei si nici la ecograf nu ne-au trimis…in schimb, ortopedul ne-a chemat la 3 luni pentru radiografie…dvs. ce credeti ca are si ce ne sfatuiti sa facem?

Anonymous

Buna , fetita mea (5 ani si 6 luni)schiopateaza din cand in cand , de mica a fost la ortoped,( sora mea a avut displazie de sold , ) a avut si eco de sold nimic suspicions, acum cateva saptamani iar a schiopatat, am fos iar la ortoped, domnu dc sustinea ca nu are nimic, am insitat sa aiba o RX , pe radiorafie se vede diferenta la soldu drept , dg. Coxa Valga subluxanta , ortopedu pediatru a spus ca nui rau , dar pe viitor sar putea sa nevesite operata pe la 30 de ani , acum nu… Read more »

Anonymous

Buna ziua,
Fetita are 2a6l, abia acum a fost diagnosticata cu luxatie congenitala bilaterala (143 gr la piciorul drept si 147 gr la piciorul stang). La ecografia de sold de la 1 luna scrie ca nu are nimic perfect sanatoasa.
Ce e de facut acum? calca putin cu piciorul stang in interior. Se poate face ceva? operatie? exercitii?
Doctorl ortoped a spus ca sa asteptam sa vedem poate trece de la sine….

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x