• 30 nov. 2012
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 8.202

fantFractura reprezinta intreruperea continuitatii osoase. Poata sa apara la orice varsta, dar la copii, desi trumatismele sunt mai frecvente, fracturile sunt mai rare, datorita faptului ca ei au oasele mai elastice, corpul mai usor, iar musculatura mai putin dezvoltata.

Cauza este traumatismul sau stresul mecanic.Se poate produce prin mecanism direct sau indirect.
Actiune directa: forta actioneaza direct asupra oaselor superficiale, acoperite numai de piele sau dupa ce a zdrobit parti moi.Fractura se produce la acelasi nivel.
Actiune indirecta: fractura se produce la distanta de locul de aplicare a fortei,prin indoire,prin rasucire sau prin comprimare.

Sediul poate fi diafizar (partea mijlocie a osului),metafizar(spre extremitatea osului), epifizar (la extremitatea osului). De obicei, fractura este completa. La copil poate fi incompleta in fracturile prin indoire(fractura in lemn verde); tot la copil, fractura se poate produce la nivelul cartilajului de crestere (dezlipire epifizara).

ff fg ft

Tipuri de fractura: oblica, transversala, spiroida; de asemenea pot fi fracturi cu doua sau mai multe fragmente (cominutive).
Daca pielea este nevatamata, fractura este inchisa; daca pielea este ranita si focarul de fractura comunica cu exteriorul fractura este deschisa si, datorita posibilitatii infectiei, este grava. Sub actiunea muschilor care se insereaza pe fragmentele osoase, acestea se deplaseaza datorita contractiei musculare, ceea ce constituie o alta cauza de gravitate a fracturilor, mai ales ca intre fragmente, se pot interpune fibre musculare, care nu vor permite formarea calusului, fiind necesara interventia chirurgicala.

                       clasif
Semne clinice: durere, echimoza, deformarea regiunii, scurtare, impotenta functionala.

Diagnostic este radiologic, examinare care trebuie facuta in cazul oricarui traumatism osos. Uneori, pentru informatii suplimentare este nevoie de CT sau RMN.

 

Tratamentul

O fractura poate fi diagnosticata si tratata doar de catre medicul ortoped. De aceea va sfatuim sa va adresati cat mai fhrepede unui serviciu de ortopedie. Protocolul de tratament al unei fracturi incepe de la locul accidentului; lipsa unei actiuni organizate de prim ajutor poate prelungi timpul de vindecare, poate genera complicatii sau poate produce in fracturi grave (bazin) chiar moarte. In principiu,primul ajutor este dat de catre echipele SMURD, si consta in imobilizarea fracturii,administrarea de antialgice, anticoagulante. Transportul unui accidentat la care se banuieste o fractura se face numai dupa imobilizarea membrului respectiv.

Este important ca inainte de imobilizarea provizorie, prin tractiune usoara sa se redea regiunii forma apropiata de cea normala, cu foarte multa blandete. In felul acesta se reduce durerea si transportarea se poate face fara multa suferinta si fara pericol. Transportul, daca fractura este la membrul inferior, se va face in pozitie culcata.

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x