• 1 feb. 2013
  • Raspunsuri: 22
  • Vizualizari: 5.542

Artroza este o boala cronica degenerativa a articulatiilor, bazata pe: degenerare a cartilajului articular, cu o modificare ulterioara a suprafetelor articulare osoase, dezvoltarea de osteofite marginale, deformare a articulatiei, precum si dezvoltarea de sinovita moderata. Clasificarea Internationala a Maladiilor enumera in prezent osteoartroza, artroza, osteoartrita, si artroza deformanta, ca sinonime.

Artroza este printre cele mai vechi boli umane si animale. Studiile paleontologice au gasit artroza la animale si la omul din epoca de piatra. Este o forma raspandita de patologie articulara observata la 10-12% din populatie. Boala se coreleaza cu varsta dezvoltandu-se mai frecvent dupa 30-35 ani, si apare in procent de 97% la persoanele de peste 60 de ani. Artroza apare cu aceeasi frecventa la barbati si femei, cu exceptia artrozei articulatiilor interfalangiene ale mainii, care este vazuta de 10 ori mai frecvent la femei. Conform informatiilor reumatologice din Europa si SUA, aceasta boala reprezinta 69-70% din toate bolile reumatice.

Tipuri de artroza

Osteoartroza primara si secundara de deformare sunt diferentiate. Osteoartroza deformanta primara se dezvolta in cartilajul sanatos afectat de exces. La osteoartroza deformanta secundara, degenerarea apare in cartilajul articular. Cauzele osteoartrozei primare nu sunt cunoscute cu certitudine. Cei mai probabili factori in dezvoltarea osteoartritei primare sunt factorii externi: trauma care promoveaza dezvoltarea osteoartritei primare si microtrauma articulatiei, suprasolicitarea articulatiei (la locul de munca, de zi cu zi, sportul), hipermobilitatea articulatiilor, o dieta dezechilibrata, obiceiuri nesanatoase (nitrati, saruri de metale grele, erbicide, etc), abuzul de alcool si de intoxicatii cu alcool, si factori interni infectiosi. Factorii infectiosi care predispun la dezvoltarea osteoartritei primare sunt: defecte in constructia sistemului musculo-scheletic si statica anormala, care duc la schimbari in echivalenta geometrica a suprafetelor articulare (picioare plate, displazie si scolioza coloanei vertebrale), obezitate, tulburari endocrine, tulburari ale circulatiei generale si locale, si boli cronice concomitente, inclusiv artrita anterioara.

Principalele cauze ale osteoartritei secundare sunt traume articulare, boli endocrine (diabet zaharat, acromegalie, etc), tulburari metabolice (hemocromatoza, ocronoza, si guta), si alte boli ale oaselor articulare (artrita reumatoida, artrite infectioase si alte boli inflamatorii ale articulatiilor, si necroze simple ale oaselor).

Etapele bolii artrozice

0 (nivelul zero) – absenta semnelor radiografice;

I – reconstructia chistica a structurii osoase, osteoscleroza liniara in sectiunile subcartilaginoase, si aparitia de osteofite mici marginale;

II – etapa I osteoscleroza mai pronuntata – constrictie a spatiului articulatiilor;

III – osteoscleroza pronuntata subcartilaginoasa, osteofite mari marginale, si constrictie semnificativa a spatiului articulatiilor;

IV – osteofite masive grosiere, spatiul articulatiilor este greu de gasit, si epifizele oaselor care formeaza articulatii sunt deformate si compactate.

Artroza este considerata o boala cu multiple etiologii. Aparitia artrozei, intensitatea, si masura in care procesul patologic progreseaza, sunt determinate de urmatorii factori:

Microtrauma cronica a cartilajului. Cauza principala a artrozei poate fi considerata discrepanta dintre stres mecanic pe suprafata cartilajului si capacitatea tesutului cartilaginos de a rezista la acest stres. Prin urmare, artroza se dezvolta frecvent la oamenii care efectueaza munca fizica grea, cu surmenaj mecanic al articulatiilor in timpul miscarilor stereotipe frecvent repetate si, desigur, la sportivi. Activitatea prelungita in pozitia ghemuit sau in genunchi are, de asemenea, un efect advers. Stresul care se exercita pe articulatia genunchiului creste o data cu obezitatea.

Defecte congenitale ale articulatiilor. Displazia promoveaza microtrauma cronica a cartilajului si reduce echivalenta geometrica a suprafetelor articulare. Acest lucru duce la nealinierea stresului pe articulatii. Riscul de aparitie a artrozei la persoanele cu defecte congenitale ale sistemului musculo-scheletic, este de 7,7 ori mai mare.

Obezitatea. Obezitatea este factorul principal in riscul de dezvoltare simptomatica (care este clinic detectabil) a artrozei verificata prin radiografii. S-a dovedit ca la barbati si femei, cu indici de masa corporala de 30-35, frecventa de artroza este de patru ori mai mare decat la persoanele cu indici de masa corporala normala. S-a stabilit ca la fiecare 5 kg de masa corporala in exces, exista un risc de 40% pentru dezvoltarea de boli articulare si ca, fiecare 5 kg de masa corporala care este redusa duce la diminuarea simptomelor clinice.

Factorii genetici. Dezvoltarea de artroza a articulatiilor interfalangiene de la mana insotita de modificari erozive, este intalnita de 10 ori mai frecvent la femei. Aceasta se explica prin mostenirea autosomala dominanta a acestei patologii. Defectele descoperite recent in gena colagen de tip II, conduc la degenerare.

Inflamatia. Artrita infectioasa acuta sau cronica, inclusiv tuberculoza, inflamatia nespecifica a articulatiilor, artrita reumatoida, etc., duc la dezvoltarea de artroza. Aparitia imunoglobulinelor la suprafata cartilajului articular, sugereaza inceputul unei artroze.

Tulburari neurogene. Anomaliile la intrarea proprioceptiva duc la o reducere in tonusul muschilor situati in jurul articulatiei si, ca o consecinta, la o crestere a solicitarilor mecanice pe articulatie. De exemplu, un muschi cvadriceps al coapsei dezvoltat normal, poate compensa cu cel putin 30% stresul care se exercita pe articulatia genunchiului.

Tulburari metabolice. Tulburarile metabolice sunt, in special asa-numitele boli de „depozitare”, de exemplu, hemocromatoza, ocronoza, si guta. Precipitarea diferitelor substante in matricea cartilajului de regula duce la deteriorarea condrocitei, si accidente secundare pentru capacitatea de absorbtie a socurilor de catre cartilaj.

Mecanism de producere 

a1

Veriga principala in patogenie este degradarea cartilajului. Din cauza artrozei, echilibrul dintre formarea de noi materiale pentru refacerea cartilajului si distrugerea acestuia, este perturbat.

Sub influenta patologiei, cartilajul articular „imbatraneste” mai devreme. Metabolismul este perturbat in primul rand, substanta de baza scade, si o parte din condrocite mor. Cu osteoartroza, fenotipul condrocitelor se modifica, si proteoglicanii care nu sunt caracteristici unui cartilaj normal si colagenului, sunt sintetizati.

Ca o regula, intr-un stadiu incipient de artroza, cartilajul moale se formeaza in zone de stres maxim. La etapele ulterioare, fragmentarea are loc, si fisuri verticale se formeaza. Cartilajul isi pierde elasticitatea, in primul rand in centru, devine neuniform, apar fisuri, iar osul alveolar este expus. Mai tarziu, cartilajul poate disparea complet. Suprafetele articulare osoase private de absorbtie de soc a tesutului cartilaginos, sunt supuse solicitarilor mecanice mari si inegale. In osul subcartilaginos, zonele de stres dinamic apar conducand la dereglarea de redistribuire a microcirculatiei. Acest lucru promoveaza aparitia osteosclerizei subcartilaginoase, o schimbare in curba a suprafetelor articulare, si formarea de mase osteocartilaginoase marginale.

In cavitatea articulara, cartilajele necrozante si fragmente de os, presupun fagocitoza leucocitelor cu lansarea de produse inflamatorii. Aceasta se manifesta clinic prin sinovita a articulatiilor si dezvoltare a reactiilor imunologice la produsele de dezintegrare.

Procesul imunopatologic in cartilajului articular si membrana sinoviala, evolueaza in paralel cu procesele degenerative si distrofice. Inflamatia duce la modificari fibroase sclerotice ale tesuturilor moi din articulatii. Exista raspandirea difuza de tesut fibros, ceea ce duce la ingrosarea semnificativa a capsulei. Asociat cu aceasta este atrofia paralela a muschilor apropiati din cauza inactivitatii, care este o consecinta de durere atunci cand se deplaseaza articulatiile afectate.

Cum poate fi evitata artroza?

Masurile preventive impotriva artrozei sunt complicate si inca nu au fost complet dezvoltate. Descoperirea si tratarea la timp a anomaliilor ortopedice, in special dislocarea congenitala de sold si deformarile din partea inferioara a piciorului, joaca un rol important in acest sens.

Corectarea ortopedica adecvata a acestor patologii previne dezvoltarea timpurie a artrozei secundare. In activitati profesionale, este necesar sa se evite sedentarismul si stres mecanic pe articulatii. Una dintre masurile profilactice cele mai eficiente este o reducere a masei corporale, prin dieta si activitate fizica rezonabila.

Medicii si pacientii trebuie sa stie ca puterea muschiului cvadriceps al coapsei se reduce cu cel putin 60 %. Prin urmare, consolidarea acestuia are o importanta foarte mare asupra functionarii articulatiilor genunchiului ca un intreg. Pentru a intari muschii, contractia izometrica a cvadricepsului este indicata. Consolidarea cvadricepsului coapsei timp de sase luni reduce durerea si imbunatateste functia articulatiilor genunchiului.

Simptome si diagnostic

Ca si in cazul altor boli, diagnosticul timpuriu al artrozei este reteta pentru un tratament de succes. Orice durere la nivelul articulatiilor care apare cu miscare sau, chiar mai mult, in stare de repaus este un motiv pentru a consulta un medic. Metodele moderne de diagnostic detecteaza artroza in stadiu incipient si cresc sansele pentru un tratament de succes. Natura durerii articulatiei poate explica multe medicului, in ceea ce priveste nivelul de implicare. Nu e intamplator faptul ca durerea, cu efort fizic sau in repaus, pe timp de noapte sau atunci cand se atinge articulatia, se numara printre principalele simptome de artroza. Durerea care apare in timpul efortului fizic si dispare in timp de repaus, este de obicei un semn precoce de artroza. Ulterior, durerile in articulatiile afectate apar nu numai la inceputul unui efort, dar si in repaus si pe timp de noapte, actionand ca o durere constanta.

Simptomele importante sunt: rigiditate in articulatia afectata dimineata devreme sau durere, care nu dureaza mai mult de o jumatate de ora, durere care apare dupa odihna, si miscare limitata a articulatiei sau o senzatie de instabilitate in articulatie. Printre alte semne de progresie a bolii, atentia este de obicei acordata in cresterea limitarii functionale in mobilitate, inclusiv flexie si extensie limitata a articulatiei afectate, si senzatiile de alienare si de instabilitate.

Metode de tratament

Tratamentul pentru osteoartroza consta intr-un proces lung, care se realizeaza in principal pe principiu ambulatoriu. O serie de masuri menite sa incetineasca progresia osteoartritei si sa imbunatateasca functia articulatiilor sunt fundamentale. Deoarece durerea este motivul pentru care pacientul merge la medic, pastilele anti-inflamatorii, care sunt prescrise pentru a calma durerea si a reduce inflamatia sunt primul pas de tratament. In timpul fazei de durere acuta, atunci cand osteoartroza poate fi complicata de sinovita, corticosteroizi sunt administrati intra-articular.

Tratament farmacologic: consta in antiinflamatoare locale (unguent sau gel), cu aplicare locala fara a masa zona dureroasa. In cazul in care simptomatologia persista se poate trece la folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) neselective sau selective. Tratamentul poate fi completat cu un relaxant muscular. Noi va recomandam sa folositi Synotabs, combinatie unica de glucozamina (sulfat), condroitin sulfat si un complex de vitamine si minerale. Aceste tablete contin:

Untitled1

Glucozamina (sulfat):     500 mg/tb.
Condroitin sulfat :          175 mg/tb.
Calciu :                          100 mg/tb
Vitamina D:                    0,85 µg/tb.
Vitamina C:                    33,5 mg/tb.
Mangan:                         1 mg/tb.

 •2×1 tablete filmate/zi (doza zilnica de glucozamina este de 1.000 mg)-minim 3 luni/an

O alta clasa de medicamente sunt produsele vascoelastice injectabile pe baza de acid hyaluronic. Acest tratament consta in 3-5 injectii intraarticulare (1 injectie pe saptamana). Acidul hyaluronic este o substanta ce se gaseste in mod normal in articulatie si are rol lubrefiant. In gonartroza cantitatea de acid hyaluronic prezenta in articulatie este scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul. Acest tratament scade coeficientul de frecare la nivelul articulatiei, scade durerile, imbunatateste mobilitatea si proprietatile cartilajului articular.

procedura

In toate stadiile afectiunii sunt foarte utile infiltratiile cu solutii vasco-elastice, sau cu plasma imbogatita cu trombocite si factori de regenerare, care au rolul de a lubrefia articulatia, de a imbunatatii propietatile carticajului articular. Tratamentul consta in 3 injectii efectuate la interval de 7 zile in cazul solutiilor vascoelastice, sau la 2 luni in caz de PRP. Ele se fac direct in articulatie, nu dor, procedura fiind extrem de simpla. In ziua tratamentului pacientul nu are nici o restrictie. Noi va recomandam ca solutii vascoelastice: Synocrom forte.

Untitled

In stadiile foarte avansate, pentru a scadea durerile si a creste mobilitatea articulara se efectueaza infiltratii cu un corticosteroid de ultima generatie. Procedura este simpla, nedureroasa, iar efectele dureaza cateva luni, in functie de particularitatea cazului.

Acidul hialuronic administrat intra-articular sprijina mediul intern al articulatiilor si compenseaza deficitul propriului lichid sinovial. De asemenea, exista dispozitive medicale pe baza de hidrogel polimer ca o alternativa serioasa in tratarea pacientilor cu osteoartroza.

Componentele importante in terapia complexa pentru osteoartroza sunt Spa-ul si kinetoterapia. Principalul efect curativ, se bazeaza pe activarea functiei de regenerare naturala a organismului prin activarea proceselor metabolice, atat in zona afectata, precum si in intregul organism. Principalele obiective pentru activitatea fizica prescrisa pentru pacientii cu artroza, sunt restabilirea mobilitatii si intervalul necesar de miscare a articulatiei si cresterea fortei si rezistentei muschilor. Orice activitate fizica care este directionata catre mentinerea mobilitatii articulatiilor si intarirea muschilor, sprijina buna functionare pe termen lung a articulatiilor si se opune bolii.

Ce ar trebui facut pentru a evita artroza in cazul unui traumatism?

Momentul-cheie in acest caz este corectarea in timp util a consecintelor traumei. Sarcina principala este de a reface stabilitatea articulatiei. Acest lucru elimina aparitia unei greutati neechilibrate pe suprafetele articulare si nu permite deteriorarea cartilajului. De exemplu, dupa o ruptura de ligament, in cazul in care exista o consultare in timp util cu o unitate medicala, restaurarea atasamentului si stabilizarea articulatiei se poate face artroscopic. In acest caz, reabilitarea va fi la un nivel minim. In caz contrar, interventia chirurgicala poate avea mai putin succes si necesita o perioada mai lunga de reabilitare.

Poate activitatea spotiva sa influenteze artroza?

Da si nu. Orice articulatie, inclusiv cea afectata de artroza are nevoie de activitate fizica. Lipsa de miscare poate duce la deteriorarea starii sale ca urmare a doi factori: o reducere a metabolismului in articulatia imobilizata si degradarea muschilor. Prin urmare, miscarea este necesara. Dar, exercitiile si tipurile acestora ar trebui sa fie alese cu grija. Impactul si stresul excesiv asupra articulatiilor ar trebui sa fie complet eliminate. Perioada de activitate fizica ar trebui sa fie alternata cu odihna.

Antrenamentul intensiv poate reduce de fapt, durerea, dar numai pentru o perioada scurta de timp. Acest lucru se intampla din cauza emisiilor de endorfine, care insotesc activitatea fizica intensa. Pericolul din aceasta situatie este ca deteriorarea fortata a cartilajului articulator si, desigur, dezvoltarea artrozei, are loc sub acoperirea de endorfine.


fig1juvenspanProteza in cazul artozei.  
Artroza este o boala cauzata de o varietate de factori. Rata de dezvoltare depinde de fiecare individ in parte. Artroza ar putea progresa la o persoana fara durere, iar in cativa ani, cand apare primul simptom, sa fie deja nevoie de proteza.  Principala prioritate in Ortopedie este dezvoltarea de metode de tratament nonoperative, si exista succes in acest domeniu, dar introducerea pe scara larga a noilor metode nu se vor produce in viitorul apropiat.   Medicina moderna este destul de capabila sa incetineasca cu mult progresia bolii. In prezent tratamentul unanim acceptat in stadiile avansate este endoprotezarea articulatiei.

Cum traiesti cu artroza?

Numeroase studii au demonstrat ca educatia pacientului si nivelul intelectului sau, influenteaza un prognostic favorabil in tratamentul articulatiilor. Intelegerea ca este necesar sa lupte si sa lucreze cu o articulatie bolnava, ar trebui sa duca la schimbari in stilul de viata al pacientului, in care o cantitate mare de activitate fizica ar trebui sa fie combinata in mod rezonabil cu un regim de viata sanatos, pentru ameliorarea bolii.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

22 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am un fiu de 22 ani descoperit recent cu artroza metatarsofalangiana picior drept in urma cu 2 luni in urma caruia a ramas cu o lezare asemanatoare parezei degetului mare.Mentionez ca lezarea a fost declansata de o lovitura a degetului : obezitate anterioara(a slabit approx. 25 kg ) ,sport excesiv, si o plaga la nivelul talpii la varsta de 3 ani prin intepatura cu un cui ,varice in tratament actual cu Detralex .In urma radiografiei facute sa confirmat diagnosticul de artroza, rugamintea este: ce se poate face pentru revenirea la activitatea normala a degetului motiv pentru care ma face sa… Read more »

Anonymous

Buna ziua. Am artroza de glezna in urma unui accident, 31 de ani,tibia mi-a fost afectata,din indicatiile medicilor locali, mi-am schimbat regimul alimentar pentru a scadea in greutate, am scazut cateva kg, de la 80 acuma la 70,fac fizioterapie,bai cu namol,sportul nu il exclud, as dori o parere,pentru refacerea cartilajului,de intretinut da, asa se intretine dar durerea persista si la eforturile mai solicitante nu le pot efectua, desi au trecut aproape 2 ani de la accident, ce imi recomandati pentru regenerarea cartilajului din articulatie.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Se poate efectua o terapie regenerativa cu celule STEM, dar trebuie sa va consult inainte.
Numai bine!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Situatia este complicata si nu va pot sfatui fara sa vad piciorul si radiografiile. Va astept!

Anonymous

Buna ziua,as dori sa ma informez mai bine in legatura cu artroza intervertebrala ,a-ti putea sa-mi recomandati o bibliografie ? Va multumesc anticipat!

Anonymous

Buna separa.am 35 ani.in urma unei radiografii rezultatul a fost..reducerea lordosi,megalia proceselor transversale c7 , artrosi c5 c6-c7 ..e Ceva grav? Am duleri de Cap la baza gatului si nu numai care se extinde spre spala ,umarul drept si bazin mai mult noaptea.simt gatul ca un trunchi de lemn pierderi de echilibru,ameteli,transpiratii

Anonymous

Se poate proteza glezna?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, se poate proteza, dar rata de esec la 2 ani este de 80%. Este o interventie pe care nu o recomand.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.
Am artroza la glezna de la 22 ani ,acum am 32 si am dureri foarte mari daca stau mai mult de 4-5 ore in picioare .Sunt din cluj si as dori sa imi recomandati un medic din cluj daca se poate. Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu putem sa va dam astfel de sfaturi.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.
Am o fetita de 14 ani care face sport de performanta (tenis de camp).Are platfus.Dar nu e platfus simplu deoarece e plina in talpa dar si pe partea exterioara are un os deformat care uneori la efort sustinut doare.Doresc sa stiu daca va rezista sa faca fata performantei. Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu pot sa va raspund la intrebare pentru ca as emite o parere extrem de subiectiva fara sa vad copilul.
Depinde de gradul de deformare si de modul in care tolereaza afectiunea.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara!
Acum doua saptamani am suferit o interventie chirurgicala. Fractura pilon tibial stang cu deplasare. O alunecare banala pe un drum pietruit si pliosc!
Am 46 ani. La menopauza de 2 ani.
Va rog, daca se poate, sa imi spuneti daca pot lua vreun tratament pentru cresterea densitatii osoase in aceasta perioada. Mentionez ca 3 luni de zile nu am voie sa calc pe piciorul fracturat.
E chiar atat de grav cu artroza?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu inteleg la prima vedere ce legatura are fractura cu artroza.
Daca medicul v-a spus ca apare artroza dupa fractura aceasta, atunci este adevarat.
Dar nu se poate anticipa exact. In plus exista tratamente si pentru asta.
Numai bine!

Anonymous

Va multumesc din suflet pt raspuns. Mi-ati facut ziua frumoasa si sper sa fiu mai optimista.
Credeti ca ar trebui luat vreun tratament pt oase in aceste 3 luni? Mi s a spus ca am oasele moi. Initial mi s-a dat o pastila alfaD3 si 4 de calciu pe zi insa s-a ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa am o alimentatie sanatoasa si mai incolo sa urmez un tratament.
Durerile vor fi pe o perioada indelungata? Iau seara un tador cu omez. Nu pot dormi, doare tare.
Va doresc multa sanatate!

Anonymous

Buna ziua. Am fost diagnosticata cu artroza post traumatica grad trei la glezna am facut fizioterapie dar tot se unfla si ma doare picioru lucrez numai an picioare si glezna mea se unfla foarte tare si am dureri .nu stiu ce sa fac. Ce ma sfatuiti. Am 35de ani si 65 de kg.de doi ani ma chinui cu durerea.

Anonymous

Buna ziua. Am avut un accident in Decembrie 2015 in care tibia mi-a fost rupta in bucati si reconstruita, avand 2 tije metalice si 13 suruburi timp de 1 an si 4 luni. Doctorul mi-a spus mereu ca voi avea artrita deoarece mi s-a distrus o parte din cartilajul dintre glezna si tibie. Dureri am destul de rar, dar as vrea sa stiu daca se poate face ceva, mai ales ca sunt intr-un stadiu incipient. Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da se poate face o terqpie regenrativa pentru a reface cartilajul articul.
Nu se reface complet dar se imbunatateste.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua .Am 42 de ani si acum 8 luni am fost operata in urma unei fracturi trimaleolare cominutive .Operatia un eșec total deși a fost intr o renumita clinica privată .Oasele nu au fost poziționare bine mai precis astragalul si acum mi s a spus ca nu mai este nimic de facut :șchiopătez am dureri groaznice si sunt predispusă la artroza .Ce pot face sa ameliorez aceste lucruri ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad radiografiile si starea gleznei dstra. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Acum un an am fost diagnosticată cu PSH la umărul drept..Mi-au fost făcute două infiltrații cu Diprophos și tratament medicamentos cu Vimovo. Au fost ameliorate durerile, în schimb mobilitatea a rămas scăzută. Acum au revenit durerile, deranjante noaptea. În plus, au apărut simptomele și la umărul stâng. Menționez că lucrez ca operator calculator, și sunt expusă la temperaturi mai scăzute. Vă rog să- mi spuneți la ce medic ar fi mai indicat să merg: ortoped sau reumatolog?Vă mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Probabil ca amandoi. Numai bine!

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x