• 21 sept. 2014
  • Raspunsuri: 16
  • Vizualizari: 16.970

Cand va ganditi la cat de mult ne folosim mainile, este usor de inteles de ce leziunile la nivelul degetelor sunt printre cele mai frecvente. Cele mai multe dintre aceste leziuni se vindeca fara probleme semnificative. Una dintre acestea este o leziune a articulatiei interfalangiene distale, sau DIP. Aceasta articulatie este de obicei afectat in timpul activitatilor sportive, cum ar fi baseball-ul sau fotbalul. In cazul in care varful degetului este lovit cu mingea, tendonul care se ataseaza pe falanga distala poate fi lezat. Netratata, aceasta problema poate afecta degetul incat acesta nu se mai poate indrepta complet, o leziune numita deget in ciocan.

Anatomie

MalletFingerlabel

Articulatiile degetului lucreaza ca niste balamale atunci cand indoiti si indreptati degetul. Principala articulatie este articulatia metacarpofalangiana (MCF). Aceasta este formata din baza osului metacarpian si primul os al degetelor, sau falanga proximala. Fiecare deget are trei falange, sau oase mici, separate prin doua articulatii interfalangiene (articulatii IF). Cea mai apropiata de articulatia MCF, se numeste articulatia interfalangiana proximala (articulatia PIF). Articulatia aproape de capatul degetului, este numita articulatie interfalangiana distala (articulatia DIF). Tendonul extensor este atasat la baza falangei distale, pe fata dorsala. Cand tendonul se intinde, articulatia DIF se indreapta.

Cauze

{1A6C6714-6839-4D29-8E12-0936E9C5E8A0}Un deget in ciocan rezulta atunci cand tendonul extensor este rupt, sau smuls de pe atasamentul lui la os. Uneori, un mic fragment de os poate fi tras de la falanga distala. Rezultatul este acelasi in ambele cazuri: capatul degetului este indoit in jos si nu poate fi indreptat.

Simptome

Initial, degetul este dureros si umflat in jurul articulatiei DIF. Capatul degetului este indoit si nu poate fi indreptat in mod voluntar. Articulatia DIF poate fi indreptata cu usurinta pasiv, manevra fiind insa dureroasa daca leziunea este recenta. In cazul in care articulatia DIF devine blocata intr-o pozitie indoita, si articulatia PIF se extinde, degetul poate dezvolta o deformare care are forma unui gat de lebada. Aceasta se numeste o deformare de tip gat de lebada.

Diagnostic

670px-Treat-Mallet-Finger-with-a-Splint-Step-3De obicei, diagnosticul este evident la examinarea fizica. Radiografiile sunt necesare pentru a vedea daca exista o fractura, deoarece aceasta poate schimba tratamentul recomandat. In mod normal nu sunt necesare alte teste.

xray-mallet

10-04-13-bony-mallet-fracture

Tratament

Tratamentul nechirurgical. Tratamentul pentru degetul in ciocan este de obicei nechirurgical. Daca nu exista nici o fractura, atunci se presupune ca terminatia tendonului a fost rupta, permitand capatului degetului sa se lase in jos (flexie palmara). De obicei, purtarea unei atele timp de sase saptamani, urmata de sase saptamani de purtare doar pe timp de noapte, va duce la o vindecare satisfacatoare, si va permite degetului sa se intinda.

670px-Treat-Mallet-Finger-with-a-Splint-Step-4Cheia este purtarea atelei in permanenta, pentru primele sase saptamani. Atela tine articulatia DIF in extensie completa. In timpul vindecarii, tendonul se repara printr-un tesut cicatricial. In cazul in care atela este indepartata si degetului ii este permis sa se indoaie, procesul este perturbat si trebuie reluat de la inceput. Atela trebuie sa fie purtata in orice moment, chiar si la dus. In timp ce o simpla atela facuta acasa va functiona, exista multe atele care au fost proiectate pentru a fi mai usor de purtat in orice moment. In unele cazuri extreme, in care pacientul trebuie sa utilizeze mainile pentru a continua sa lucreze (cum ar fi un chirurg), un ac de metal poate fi plasat in interiorul osului, in articulatia DIF, care va actiona ca o atela interna, si va permite pacientului sa continue sa utilizeze mana. Acul este indepartat dupa sase saptamani. Imobilizarea cu o atela poate avea succes chiar si atunci cand leziunea este mai veche. Majoritatea medicilor vor imobiliza degetul timp de 8 pana la 12 saptamani, pentru a vedea daca degetul indoit revine la o pozitie acceptabila, inainte de a lua in considerare interventia chirurgicala.

Exista si alternative la ortezele prezentate anterior. Va puteti confectiona singuri acasa o imobilizare dintr-o agrafa si leucoplast:

670px-Treat-Mallet-Finger-with-a-Splint-Step-2

Reabilitarea nechirurgicala

670px-Treat-Mallet-Finger-with-a-Splint-Step-6In cazul in care prejudiciul este nou, articulatia DIF este imobilizata non-stop in extensie completa cu ajutorul unei atele, timp de sase pana la opt saptamani. Un deget in ciocan care este deja prezent de trei luni, poate necesita imobilizare in extensie completa timp de 8 pana la 12 saptamani. Atela este apoi purtata pentru perioade mai scurte, care includ imobilizare pe timp de noapte pentru inca sase saptamani. Probleme ale pielii sunt comune atunci cand degetele sunt imobilizate mult timp. Pacientii ar trebui sa monitorizeze pielea de sub atela, pentru a evita eventuale leziuni. In cazul in care apar probleme, o atela noua sau diferita poate fi necesara. Articulatiile din apropiere pot fi rigide dupa imobilizarea degetului in toata aceasta perioada de timp. Poate fi nevoie de terapie si exercitii pentru a relua amplitudinea normala de miscare a degetelor, si pentru a reduce rigiditatea articulatiilor.

Tratamentul chirurgical

Fixarea articulatiei DIF

Tratamentul chirurgical este rezervat pentru cazuri unice. Operatia se ia in considerare atunci cand rezultatul tratamentului nechirurgical este inacceptabil. In cazul in care degetul este indoit prea mult, varful degetului se poate agata  in timp ce pacientul incerca sa puna mana in buzunar. Acest lucru poate fi destul de dificil de suportat. In cazul in care se intampla acest lucru, tendonul pot fi reparat chirurgical, sau articulatia poate fi fixata in loc. Un ac chirurgical actioneaza ca o atela de interior care tine articulatia DIF imobilizata, astfel incat tendonul sa se poata vindeca. Acul este extras in aproximativ sase – opt saptamani.

F7.large

Fixarea fracturii

mallet-pinningAlt caz este atunci cand exista o fractura asociata cu degetul in ciocan. In cazul in care fractura implica o mare parte din articulatie, aceasta trebuie reparata. Acest lucru poate necesita fixarea fracturii. In cazul in care leziunea este prea mare, poate fi necesara fuziunea articulatiei intr-o pozitie fixa.

1a7

images

Fuziunea articulatiei degetului (artrodeza)

In cazul in care leziunea nu poate fi reparata cu ajutorul unui ac de fixare, poate fi necesara fuziunea articulatiei – artrodeza. Fuziunea articulatiei este o procedura care leaga cele doua suprafete articulare ale DIF impreuna, evitand astfel frecarea dintre ele. Aceasta procedura, amelioreaza durerea, stabilizeaza articulatia, si previne deformarea suplimentara a articulatiei.

Dupa operatie

Reabilitarea dupa o interventie chirurgicala pentru deget in ciocan se axeaza in principal pe mentinerea altor articulatii mobile, si pe prevenirea rigiditatii. Este recomandat sa consultati un fizioterapeut, care va va invata exercitiile necesare dupa o astfel de interventie. Dupa ce acul chirurgical a fost eliminat, exercitiile pot creste treptat in dificultate, pentru a consolida degetul si a creste mobilitatea. Aceste exercitii pot fi efectuate la domiciliu, deci nu este necesar sa va prezentati la cabinetul terapeutului.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua,

Am avut interventie chirurgicala in decembrie 2014 exact mallet finger, dar dupa 5 luni degetul nu si-a dobandit in intregime functionalitatea, cand inchid punmnul degetul inca ramane drept.Recuperarea medicala poate imbunatai functionalitatile?sau pot exista si alte cauze, de altfel unghia mi-a cazut si a crescut dar destul de inestetic.

Multumesc

Anonymous

Buna ziua! Am fost operata la deget,ruptura in gat de lebada si nu mi s-a indreptat degetul in totalitate.Mi s-a umflat si e vanat.Ce pot sa fac?

Anonymous

Buna ziua!

In urma cu o saptamana cand am intins cuvertura pe canapea am auzit o mica pocnitura si mi s-a strambat degetul in jos.Nu ma doare, dar nu pot face extensia lui. Este tendon extensor avulsie falanga distala inelar. Am pus degetul intr-un tub de seriga pt a-l tine imobilizat.
Tine de chirurgie plastica sau de ortopedie.
Credeti ca se poate rezolva fara operatie? Imi este cam frica de operatie pt ca am inteles ca ar fi o operatie de mare finete. Care ar fi ricurile si beneficiile unei astfel de operatii?

Va multumesc!

Anonymous

buna seara ! la 5 zile dupa producerea leziunii la deget, m-am prezentat cu 2 filme radiologice , in care este specificat , fara leziuni osoase, la o doamna dr chirurg plastic. mi-a zis diagnosticul , respectiv mallet finger..si propunere de operatie, imediata.. am refuzat…. apoi mi-a imobilizat degetul pe o atela din lemn, si mia zis sa iau timp de o saptamana, pastile antinflamatorii , si sa tin mana ridicata sus….. asta am si facut timp, de o saptamana..apoi dupa o saptamana m-am prezentat din nou la consultatie, in care doamna doctor , mia zis ca nu mai este… Read more »

Anonymous

buna seara stimate domn doctor. aceiasi problema o am si eu respectiv mallet finger – deget mana…. dupa o imbranceala , in care am cazut jos , la consultatia unei doamne doctor chirurg plastic, mi-a recomandat acelasi lucru , degetul imobilizat timp de o saptamana pe o atela , apoi la urmatoarea consultatie, dupa o saptamana .mi-a imobilizat degetul pe aceasta orteza , respectiv mobil stacks…….propunanda-mi sa mai stau inca 6 saptamani,cu degetul imobilizat. , si sa iau o data la 2 zile o pastila antinflamatorie. in total ar fi 7 saptamani de imobilizare.. dupa vreo 4 saptamani cu degetul… Read more »

Anonymous

stimate domn doctor , am revenit.. dupa 7 saptamani de imobilizare, a degetului mana inelar stanga , respectiv mallet finger, am fost consultat de doamna doctor chirurg plastic, si totul este bine, degetul a ramas blocat de la incheitura inelului pana la unghie, a ramas drept , fara sa-l pot indoi, dar asta este o veste buna , deoarece , ruptura de tendon sa vindecat…..urmeaza sa fac cateva sedinde cu un fizioterapeut, iar apoi acasa exercitii de miscare, a degetului si a pumnului… deja au trecut 4 zile iar degetul se poate indoi, usor ceia ce este o veste buna…..este… Read more »

Anonymous

Buna seara domnule doctor, am căzut pe mâna și degetul mijlociu de la mâna dreapta a rămas îndoit. Am fost a doua zi la urgentă, mi s-a făcut film, iar chirurgul plastician mi-a recomandat orteza 4 sapt. După aprox 2 sapt am ridicat ceva și fără sa folosesc degetul s-a contractat și îndoit cu tot cu orteza. Am solicitat ul alt consult iar un altdoctor mi- a spus ca nu își revine fără operație dacă a fost mișcat. Va rog sa îmi sa îmi dați un sfat: sa ma operez sau sa mai port orteza o perioada de timp. Multumesc.

Anonymous

Și eu am pățit la fel, adică după 2 săptămâni am ridicat un dulap și degetul s-a îndoit cu tot orteza. După care am mai stat 5 săptămâni și degetul a rămas drept adică tendonul s-a sudat. Îți recomand sa îl mai ți in orteza măcar o luna și sunt șanse de vindecare. Nu te grăbi cu operația. Dacă îl ți in poziție corecta tendonul se prinde.

Anonymous

buna seara, am tinut degetul imobilizat mai mai mult de 6 saptamani avand in vedere miscarea facuta. dupa ce am dat jos orteza degetul a ramas cat de cat drept ( aproximativ 90 %) dar are o umflatura in partea superioara. am facut exercitii, mobilitatea este aproape buna, dar umflatura nu a trecut.
Ce imi recomandati sa fac.
Mutumesc.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x